Tarpininkai tarp informacijos ir idėjų: Anythink bibliotekos

Rangeview apskrities viešosios bibliotekos šiemet laimėjo prestižiškiausią ir garbingiausią JAV apdovanojimą – nacionalinį bibliotekų ir muziejų paslaugų medalį. Pripažinimas atėjo už neregėtą bibliotekos vizijos ir paslaugų koncepcijos perversmą.

Viename iš interviu Rangeview bibliotekų tinklo direktorė Pam Sandlian-Smith teigė: „Mes pereiname nuo knygų prie kūrybinės žmonių ir informacijos sąveikos akcento – mes susiejame žmones ir idėjas”.


Atsinaujinusios Rangeview bibliotekos, Los Angeles Times nuotraukų galerija, http://www.latimes.com/business/la-fi-libraries-picures,0,5207491.photogallery

Naujoji Rangeview bibliotekų vizija telpa naujadare Anythink, kuris reiškia kelių, minčių ir atsakymų įvairovę, vedančią kiekvieną žmogų prie savo unikalių idėjų. Anythink – tai yra savotiškas tradicinių bibliotekinių metodų, tarp jų ir Dešimtainės klasifikacijos, ilgą laiką simbolizavusios „pasaulio pažinimo žemėlapį“, atsisakymas ir naujo požiūrio diegimas. Biblioteka atsisakė baudų už knygas, pertvarkė skaitymo programas ir vartotojų aptarnavimą. Nebeliko įprastų didžiulių aptarnavimo stalų, juos pakeitė kompaktiškos stovimos darbo vietos, išbarstytos bibliotekoje. Bibliotekų darbuotojai nėra tik bibliotekininkai, bet Vedliai, Tyrinėtojai, Burtininkai (angl. Guides, Explorers, Wizards).

Pakitusią filosofiją atspindi ir naujai pastatytos bei įrengtos bibliotekų erdvės – patogūs baldai, jaukūs kilimai ir net židiniai. Bibliotekų tinklo svetainė skaitytoją kviečia kurti savo vizijas – „Ką galvoji?“ klausiama pradžios puslapyje, o iš įvairių žodžių galimą sukurti savo spalvotą atsakymą.


Anythink bibliotekų svetainė, http://www.anythinklibraries.org/

Rangeview bibliotekų tinklo nauja koncepcija – tapti bendruomenės susibūrimo vieta, kurioje smagu leisti laiką, kurioje gimsta idėjos – jau davė pirmųjų teigiamų rezultatų: smarkiai padidėjo skaitytojų, rikiuojasi eilės norinčiųjų dirbti Rangeview bibliotekose.

Daugiau apie revoliucinius pokyčius galima paskaityti (ir pažiūrėti) čia:

SARNO, David. ‘Anythink’ library district wins highest honor for libraries. Los Angeles Times [interaktyvus]. 17 November 2010 [žiūrėta 2010 m. lapkričio 18 d.]. Prieiga per internetą: http://latimesblogs.latimes.com/technology/2010/11/anythink-district-wins-highest-honor-for-libraries.html

ODER, Norman. In the country of Anythink. Library Journal [interaktyvus]. 15 November 2010 [žiūrėta 2010 m. lapkričio 18 d.]. Prieiga per internetą: [žiūrėta 2010 m. lapkričio 18 d.]. Prieiga per internetą: http://www.libraryjournal.com/lj/home/887538-264/in_the_country_of_anythink.html.csp

Komentarai

  1. Ši biblioteka yra puikus atsakymas į klausimą: "Kam man reikalinga biblioteka, jei turiu kompiuterį?". Pritariu Linai, aš irgi stočiausi į norinčių ten dirbti žmonių eilę:)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai