Inovacijoms palanki atmosfera: Meredith Farkas patarimai

Įdomų straipsnį apie tai, kas gali padėti/trukdyti įgyvendinti inovacijas bibliotekoje, paskelbė žurnale American Libraries Magazine Meredith Farkas. Ji pripažinta autorė, paskelbusi nemažai straipsnių ir knygą apie antros kartos saityno technologijas bibliotekose. Tai ir įdomaus tinklaraščio Informacija nori būti laisva (Information wants to be free) apie bibliotekininko profesiją, jo švietėjišką vaidmenį, bibliotekų paslaugas ir technologijas autorė.

Savo straipsnyje Puoselėjant inovacijas Meredith Farkas susimąsto apie tai, kas galėtų stabdyti ar žlugdyti inovacijas bibliotekoje. Štai keli jos patarimai, apie kuriuos, manau, būtų vertai pamąstyti kiekvienam bibliotekos ar jos padalinio vadovui:

Skatinkite darbuotojus žaisti ir mokytis. Jeigu vadovas nori, kad darbuotojas pažertų naujų idėjų, reikia suteikti jam galimybę domėtis naujais veiklos sprendimais ir technologijomis. Nevertėtų drausti darbuotojui skirti šiek tiek laiko skaityti profesinius tinklaraščius, straipsnius darbo metu.

Leiskite darbuotojams skirti laiko paeksperimentuoti su potencialiomis naujovėmis ar iniciatyvomis. Kūrybiškoms mintims reikia laiko subręsti. Tegu darbuotojai skiria šiek tiek laiko pasidomėti, kaip galėtų būti realizuotos jų idėjos ar svajonių paslaugos. Meredith Farkas mini įdomų pavyzdį - Google leido savo darbuotojams skirti laiko jų svajonių projektams. Iš 20% darbuotojų eksperimentavimui skirto laiko, gimė 50% inovatyvių paslaugų.

Būkite atviras (-a) naujovėms ir darbuotojų idėjoms. Viena iš vadovo/vadybininko užduočių - sukurti palankią dalijimuisi idėjomis atmosferą. Darbuotojas turi jaustis komfortiškai ir saugiai, kad nebijotų pasiūlyti savo idėją, net jeigu jis neužima aukštų arba vadovaujamų pareigų. Darbuotojai turėtų aktyviai dalyvauti idėjų generavimo procese.

Kurkite riziką toleruojančią organizacijos kultūrą. Inovacijos - tai rizikinga veikla, ir nevisada viskas pasiseka. Tačiau netgi nesėkmės atveju, daug ko išmokstama ir ši patirtis labai vertinga ir būtina, kad atsirastų sėkmingų projektų.

Neprisiriškite prie atgyvenusių ar neefektyvių paslaugų. Bibliotekos neretai susiduria su būtinybe veržtis diržus ir mažinti biudžetą. Ir, atrodytų, nėra net menkiausios galimybės įgyvendinti kažką naujo, kai sunkiai sekasi net tęsti jau vykdomą veiklą. Tačiau čia iškyla poreikis apsvarstyti - ar tai, ką mes siūlome vartotojui efektyvu ir atitinka jo poreikius? Kartais vertėtų neprisirišti prie to, kas įprasta, jeigu tai jau vakarykštės dienos sprendimas aptarnaujant vartotojus.

Taigi, gal verta pasvarstyti, ar kuriame tokią atmosferą darbe, kuri leistų pasireikšti kūrybiškumui?

Parengta pagal:

FARKAS, Meredith. Nurturing innovation: tips for managers and administrators. Iš American Libraries Magazine [interaktyvus]. October 2010 [žiūrėta 2010 m. lapkričio 25 d.]. Prieiga per internetą: http://americanlibrariesmagazine.org/columns/practice/nurturing-innovation

Komentarai

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai