Open Library - atvira biblioteka ne tik skaitymui, bet ir kūrimui

Open Library (liet. Atvira biblioteka) yra dar vienas žymiojo Interneto archyvo, pradėto kurti dar 1996 m., komandos projektas. Ji gyvuoja tik tris metus (pradžia - 2007 m.), bet jau teikia prieigą prie maždaug 23 mln. bibliografinių įrašų ir 1,7 mln. skaitmenintų/skaitmeninių leidinių pavadinimų.

Open Library pradžios puslapis, http://www.openlibrary.org/

Open Library komanda iškėlė sau labai ambicingą tikslą - užfiksuoti savo informacinėje sistemoje visas pasaulyje išleistas knygas. Skamba kaip fantastikos kūrinyje, bet, regis, svarbiausia rinktis tinkamas priemones. Open Library pasitelkia viki svetainių technologiją, taigi, pildyti šį elektroninio katalogo ir skaitmeninės bibliotekos hibridą gali kiekvienas panorėjęs interneto vartotojas.



Nors projektas nesiekia sukaupti būtent visateksčių leidinių, svetainėje yra labai įdomių visateksčių šaltinių. Be to, galima naudotis virtualiu skaitymo įrankiu.

Matyt, vartotojų įtraukimas į skaitmeninių bibliotekų kūrimo veiklas jau tampa dominuojančia tendencija. Gali būti, kad ir vartotojai, sukūrę bent vienos knygos aprašą, bus linkę labiau pasidomėti projektu, nes jame yra ir jų pačių indėlis.

Parengta pagal:

Open Library [interaktyvus]. 2010 [2010 m. gegužės 6 d.]. Prieiga per internetą: http://www.openlibrary.org/

Komentarai

Populiarūs įrašai