Internetas ir skaitymas ateityje: provokuojančios diskusijos

Šiuolaikinius bibliotekininkus labai domina skaitymo transformacijų tema, nes, iš esmės, skaitymo pokyčiai siejasi ir su bibliotekos vaidmenų kaita. Šiame rašinyje pateikiame futuristų, interneto technologijų specialistų ir interneto vartotojų diskusijas apie tai, kaip skaitysime ateityje.

2008 m. žurnale The Athlantic Magazine, kuriame jau ir anksčiau buvo skelbiamos pažangios ateities vizijos (pvz., Vannevaro Busho įžymusis straipsnis As we may think, plačiai cituojamas kalbant apie skaitmenines bibliotekas), pasirodė straipsnis provokuojančiu pavadinimu Ar Google mus bukina? (Is Google making us stupid?). Autorius - Nicholas Carr, JAV intelektualas, svarstantis apie interneto ir informacijos technologijų vaidmenis įvairiose veiklos srityse. Straipsnyje, remdamasis kanadiečių komunikacijos teoretiko Marshallo McLuhano įžvalgomis apie tai, kad kiekviena komunikacijos technologija (pvz., raštas, spauda) veikia mūsų mąstymą, N. Carr nagrinėja interneto poveikį tam, kaip mes skaitome bei įsisaviname informaciją, ir, atitinkamai, - mūsų mąstymui. Jis pastebi, kad dėl interneto informacijos gausos ir įvairovės, keičiasi mūsų skaitymo įpročiai. Skaitytojai jau nesugeba sutelkti dėmesio į vieną tekstą ir jį nuosekliai skaityti. Dauguma linkę greitai peržvelgti informaciją, "peršokti" prie kitų susijusių šaltinių, bet nepajėgia giliau nagrinėti vieno teksto turinio. N. Carro manymu, ateities skaitymas labiau primins kompiuterių informacijos apdorojimo operacijas, todėl nukentės refleksijos gebėjimai. Žmogaus skaitymas primins kompiuterių veikimo algoritmus.

Po metų kitas interneto technologijų intelektualas ir futuristas Jamais Cascio pratęsė diskusiją užduodamas savo straipsnyje Tampame protingesniais (Get smarter) priešingą klausimą - Ar Google padaro mus protingesniais?, manydamas, kad žmogaus skaitymo, informacijos įsisavinimo ir mąstymo pokyčius lemia globalinės problemos - maisto stoka, pandemijos, augantis gyventojų skaičius ir kt. Prieštaraudamas Nicholasui Carrui, jis teigia, kad žmonija, evoliucionuodama, sukuria naujas mąstymo ir informacijos apdorojimo būdus, kurie leidžia žymiai greičiau ir efektyviau priimti sprendimus. Taigi atsakymas - mūsų dabartinės skaitymo strategijos nulemtos aplinkos pokyčių ir nėra "bukinimo" rezultatas, bet verčiau - naujas būdas mokytis ir priimti sprendimus.

Ši diskusija sudomino mokslininkus ir intelektualus, todėl JAV interneto tyrinėtojai (Pew Internet & American Life Project), analizuojantys interneto plėtrą ir ateities raidos tendencijas nutarė užduoti klausimus apie internetą, knygas ir skaitymą JAV ekspertams ir interneto vartotojams. Atsakymai pateikiami naujausioje ataskaitoje (2010 m.).

Atsakydami į klausimą apie interneto poveikį žmogaus mąstymui 2020 m., 81 procentų respondentų (iš jų - 76 proc. ekspertų) pažymėjo, kad nesutinka su Nicholaso Carro prielaida apie tai, kad Google mus bukina. Jie mano, kad ateityje internete prieinamos informacijos gausa ir įvairovė leis žmonėms priimti geresnius sprendimus. Samprotaudami apie mąstymo pokyčius, nulemtus interneto technologijų, ekspertai pažymėjo kelis aspektus. Jų manymu, paieškos sistemos nulems analitinio ir kritinio mąstymo gebėjimų stiprinimą, nes žmonės turės atsirinkti ir vertinti informaciją. Kai kurie ekspertai manė, kad internetas tik praplečia mūsų galimybes mokytis, o visa kita priklauso nuo mūsų pačių motyvacijos, tad jeigu mes esame tingūs ir nemotyvuoti, negebėsime susikoncentruoti. Raštingumą, grindžiamą teksto analize ir interpretacija, pakeičia naujo tipo gebėjimai - informacijos paieška, gebėjimas sutelkti bendruomenę ir kolektyviai spręsti problemas (pvz., minimas Vikipedijos projektas, kuris grindžiamas interneto vartotojų bendradarbiavimu kuriant enciklopediją).

Atsakymai į klausimą apie interneto poveikį skaitymui, rašymui ir žinių sklaidai 2020 m., jau nebebuvo tokie tvirti - 65 procentų atsakiusiųjų nurodė, kad internetas turės teigiamą poveikį, tačiau 32 procentai respondentų (tarp jų - 27 proc. ekspertų) pažymėjo, kad šis poveikis gali būti ir neigiamas. Ekspertų manymu, komunikacijos būdai keičiasi - į tekstą įsiterpia daugybė kitų priemonių - garso ir vaizdo informacija, nuorodos. Tekstas tampa laikinas, besikuriantis, keičiamas. Pokyčiams įtakos turi ir tai, kad šiandien daugelis žmonių turi galimybę viešai skelbti informaciją saityno 2.0 technologijų dėka. Skaitymo įpročiai keičiasi dėl interneto tekstų interaktyvumo ir tarpusavio sąsajų - ateities skaitytojas įsisavins informaciją pereidamas nuo vieno teksto prie kito, nuoseklus linijinis skaitymas neišliks. Ateities knygos bus kitokios - tai bus tekstas, papildytas garso ir vaizdo medžiaga, komentarais ir susijusiais tekstais, prie kurių skaitymo galima pereiti susidomėjus tam tikra problema. Tą pačią knygą galima bus "skaityti" įvairiais būdais - tiek peržiūrint tekstą, tiek klausantis, jei tuo metu taip yra patogiau. Knyga sutalpins daugybę informacijos ir nuomonių tam tikru klausimu.

Regis, skaitymas ir žinių kūrimas interneto amžiuje nepaliaujamai keičiasi. Tai provokuoja diskusijas ir ateities vizijų formulavimą, nors dažnai tos vizijos ganėtinai skiriasi. O ką manote jūs? Kviečiame komentuoti ir diskutuoti apie ateities skaitymo būdus ir strategijas - koks bus ateities skaitytojas?


Parengta pagal:

ANDERSON, Janna; Rainee, Lee. Future of the Internet IV [interaktyvus] 2010, February [žiūrėta 2010 m. gegužės 8 d.]. Prieiga per internetą: http://www.pewinternet.org/Reports/2010/Future-of-the-Internet-IV/Part-2Reading.aspx?r=1

CARR, Nicholas. Is Google making us stupid? The Athlantic magazine [interaktyvus]. 2008, July/August [žiūrėta 2010 m. gegužės 8 d.]. Prieiga per internetą:
http://www.theatlantic.com/magazine/archive/2008/07/is-google-making-us-stupid/6868/

CASCIO, Jamais. Get smarter. The Athlantic magazine [interaktyvus]. 2009, July/August [žiūrėta 2010 m. gegužės 8 d.]. Prieiga per internetą:
http://www.theatlantic.com/magazine/archive/2009/07/get-smarter/7548/

Komentarai

Populiarūs įrašai