Tapk Vilniaus universiteto bibliotekos draugu: fondoieška, kaip bibliotekos marketingo dalis

...niekada nebuvo jokio garbingesnio ir veiksmingesnio būdo, galinčio padėti įgyti didesnę šlovę tarp žmonių, kaip įrengti gražias, puikias bibliotekas...
Gabrielis Naude
Bibliotekos finansuojamos iš valstybės biudžeto ir tik maža dalis pajamų gaunama iš kitų šaltinių, pavyzdžiui, mokamų paslaugų, todėl bibliotekos yra labai priklausomos nuo finansinės valstybės padėties ir valstybės bibliotekų politikos. Bibliotekų vadovai ir bibliotekininkai nuolatos skundžiasi pinigų stygiumi, mažais atlyginimais. Pasaulį sukrėtus ekonominei krizei bibliotekų finansinė padėtis dar labiau suprastėjo. Bibliotekos turėtų pagalvoti apie alternatyvius būdus užsidirbti pinigų. Vienas iš būdų gauti papildomų pinigų ar kitokios paramos yra rėmėjų paieška.

Draugų ir rėmėjų paieškos sistemas aktyviai naudoja įvairios organizacijos. Dauguma sėkmingai veikiančių organizacijų kaip krepšinio klubas Kauno „Žalgiris“, UNICEF, Kembridžo universiteto biblioteka, Niujorko viešoji biblioteka yra išplėtojusios draugų ir rėmėjų paieškos sistemas. Šios organizacijos pateikia išsamią informaciją apie tai, kodėl jiems reikalingas parama, kuo rėmimas gali būti naudingas rėmėjui ir pan. Panašia nevalstybinių organizacijų patirtimi galėtų pasinaudoti ir Lietuvos bibliotekos. Tačiau nei viena Lietuvos biblioteka neturi sukūrusi draugų ir rėmėjų paieškos sistemos, kuri atsispindėtų viešoje erdvėje, t.y. būtų galima rasti interneto svetainėje, kad ši ar kita biblioteka prašo paramos. Beveik kiekviena Jungtinių Amerikos Valstijų biblioteka savo interneto svetainėse kviečia paremti, paaukoti, tapti savanoriu. JAV bibliotekos turi didelę patirtį plėtojant draugų ir rėmimo sistemą. Lietuvos bibliotekoms būtų naudinga susipažinti su geriausiais pavyzdžiais, apibendrinti gautą informaciją ir sukurti savo draugų ir rėmimo sistemą. Tiesa, situacija gali netrukus pasikeisti, nes savo draugų ir rėmėjų paieškos sistemą pradėjo kursi Vilniaus universiteto biblioteka, kuri turi visą būrį rėmėjų.

Rėmimas tikrai nėra šių laikų išradimas. Galime pasižiūrėti kaip į pavyzdį į Vilniaus universiteto biblioteką, kuri buvo įkurta 1570 metais. Ką tik įkurtai bibliotekai dideles knygų kolekcijas dovanojo Kardinolas Jonas Radvila, Vilniaus vyskupas Eustachius Wollowicz, Žygymantas Augustas ir kiti. XVI amžiuje donorai bibliotekai padovanojo tūkstančius vertingų knygų. Šiandieną filantropija galėtų tapti ne ką mažiau svarbiu reiškiniu nei tai buvo XVI amžiuje. Minėti vyrai savo laiku buvo itin žinomi Lietuvos valstybės veikėjai, turtus kaupę ne tik savo geiduliams tenkinti, bet ir negailėję mokslui. XXI amžiuje Vilniaus universiteto biblioteka taip pat sulaukia įvairių dovanų, tačiau tokio masto dovanų, kaip buvo XXI amžiuje – tikrai ne. Kodėl Vilniaus universiteto bibliotekos neparemia tokie įtakingi žmonės kaip Bronislovas Lubys; Andrius Kubilius; Arvydas Sabonis?

Iš tiesų, atsakymą rasti sunku, tačiau galimybė, kad biblioteka būtų paremta, labai padidintų sukurta draugų ir rėmėjų paieškos sistema. Kas tai yra? Šiame tekste draugų ir rėmėjų paieškos sistema laikomas išplėstiniu projektu, bibliotekos marketingo dalimi. Specialiai šiam projektui yra kuriamos interneto svetainės, kurios yra vienas pagrindinių komunikacijos įrankių. Draugų ir rėmėjų sistema apima ne tik dosnius ir turtingus rėmėjus, bet visus bibliotekos bendruomenės nariu gali paaukoti nors keletą litų. Draugų ir rėmėjų paieškos pagrindiniais aspektais laikoma: aiški idėja ir rėmimo paieškos tikslai; darbuotojai, kurie dirba ieškodami rėmėjų ir draugų; ir interneto svetainė, skirta specialiai rėmėjų ir draugų paieškos sistemai.

Draugų ir rėmėjų paieškos sistema yra paremta tuo, kad privatūs žmonės, fondai, organizacijos ir bendrovės prašomos materialiai arba moraliai paremti biblioteką. Parama galima ne tik pinigine išraiška. Parama laikoma ir kai bibliotekai dovanojama įrangos, baldų, popieriaus, knygų, pažadama lobistinė parama. Draugų ir rėmėjų paieškos sistemos sukūrimas glaudžiai susijęs su organizacijos marketingo dalimi. Vienas svarbiausių aspektų kuriant draugų ir rėmėjų paieškos sistemą yra skaidrumas, išsami informacija apie vykdomą veiklą. Vienas iš efektyvių būdų pateikti informaciją apie draugų ir rėmėjų paieškos sistemą yra interneto svetainė.

Rėmėjų paieškos sistemos interneto svetainėje pateikiama svarbiausia informacija apie galimybę paremti biblioteką. Taip pat šioje svetainėje pateikiama informacija apie jau esamus rėmėjus, draugus, įgyvendintus projektus ir pan. Interneto svetainės, sukurtos specialiai rėmėjų paieškos sistemos viešinimui, turi tipiškas dalis, būdingas interneto svetainėms, sukurtoms šiam tikslui.

Apibendrinant, rėmėjų paieškos sistemą sudaro šie pagrindiniai aspektai:
• Aiški rėmimo paieškos idėja ir tikslai
• Komanda, kurianti ir organizuojanti rėmimo paieškos sistemos darbą
• Rėmimo paieškos sistemai skirta interneto svetainė

Pagrindinės draugų ir rėmėjų paieškos sistemos interneto svetainės dalys:
• Apie projektą Bibliotekos draugai
• Istorija
• Kodėl reikalinga parama?
• Kaip paremti biblioteką?
• Kodėl verta tapti rėmėju?
• Mūsų rėmėjai
• Metinės ataskaitos
• Įgyvendinti projektai
• Padėkos renginiai
• Savanoriai
• Facebook
• Kontaktai
• Dažniausiai užduodami klausimai

Geriausių rėmėjų paieškos sistemos interneto svetainių pavyzdžiai:
http://www.lib.cam.ac.uk/supporting/
http://www.library.yale.edu/development/
http://www1.lib.uchicago.edu/e/alumnifriends/
http://libraries.mit.edu/giving/
http://alumni.harvard.edu/give
http://www.support.nypl.org/

Parengė Vincas Grigas (Vilniaus universiteto biblioteka)

Komentarai

Populiarūs įrašai