Bibliotekų siūlomų interneto išteklių sąraše - Šperos.lt?

Turbūt, daugeliui yra gerai žinomos kursinių, diplominių darbų ir referatų "lobynai", sparčiai dygstantys interneto platybėse. Dėl šių svetainių reiškiamos prieštaringos nuomonės. Iš vienos pusės, studentai vienijasi ir dalijasi studijoms reikalingais ištekliais. Taigi konspektų kopijavimo veikla tiesiog keliasi į internetą. Iš kitos pusės, tai puiki galimybė aptikti reikiamą darbą ir jį nuplagijuoti. Todėl rašto darbų tikrinimas šiais laikais tapo tikruoju "galvos skausmu" dėstytojams. Be to, nemažai šių svetainių išdidžiai skelbia visų darbštuolių, pasirengusių už nedidelį atlygį ( o gal ir didelį - nežinau kainų :) ) parašyti darbus įvairiomis temomis, sąrašus.

Visiškai netikėtai, tiesiog naršydama vienos viešosios bibliotekos interneto nuorodų sąraše, aptikau nuorodą į speros.lt. Puikiai pažįstu tokio pobūdžio svetaines, netgi jose apsilankau, ieškodama įtartinų studentų darbų plagiato šaltinių (taip, šiuolaikiniai dėstytojai irgi įvaldę naujus plagiato radimo metodus).

Smalsumo vedama pradėjau tikrinti ir kitas bibliotekų svetaines. Įvedžiau į Google paieškos langelį "biblioteka nuorodos speros.lt" ir aptikau daug įdomių rezultatų. Pasirodo, tai nebuvo tik atsitiktinumas - įvairios Lietuvos bibliotekos pateikia panašaus pobūdžio nuorodas savo interneto išteklių sąrašuose. Ar turėtų tokios svetainės atsirasti tarp bibliotekos rekomenduojamų nuorodų?

Pateikiu šį klausimą tinklaraščio skaitytojų diskusijai. Pareikškite savo nuomonę mūsų apklausoje!

Komentarai

  1. hmm as esu pries. "speru"nuorodos jau vien is pavadinimu man kelia asociacija su neetisku elgesiu, o tai kokybiskam studiju procesui itin kenkia. gaila, kad patys studentai, plagijuojantys darbus, nesupranta, kokia zala savo smegeninei daro.. bet as per daug cia nemoralizuosiu. galbut verta sias nuorodas apriboti tiek biblioteku, tiek akademiniu instituciju tinkle..o labiau ispopuliarinti jau visuotinai kuriama Elektroniniu teziu ir disertaciju duomenu baze, kurioje talpinami baigiamieji darbai, praeje plagiato kontrole. tai ir geri moksliniai pavyzdziai, ir informacijos salitinis.

    AtsakytiPanaikinti
  2. ir dar. aciu, Zina, uz puiku atveji! kita penktadieni kaip tik turiu biblioteku etikos seminara, kuriame pasiulysiu studentams padiskutuoti sia tema. aisku, ir prabalsuoti cia :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Mano nuomone speros.lt ar kiti panašūs darbelių rinkiniai yra nekenksmingi, jei vartotojai jais nebando pakeisti savo darbų. Ir dar supranta, kad tai nėra patikimas šaltinis ir nuorodos į šiuos darbus nepateiksi. Pavyzdžiui, pernai man pavyko gauti du studentų darbus identiškus tiems, kuriuos taip pat man pateikė ansktesnių metų studentai. Baigėsi liūdnokai, bet jau čia kita pasaka apie bibliotekas...

    AtsakytiPanaikinti
  4. p.s. O šiaip tokie šaltiniai geriausias pavyzdys informacinio raštingumo ugdymui. Į juos nuorodas pateikiančios bibliotekos galėtų pridėti ir įspėjimus apie pavojus...

    AtsakytiPanaikinti
  5. ...ir "pareiKškite" nuomonę, (pareikšti, o ne pareišti žodis yra...) :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. nerasantis lietuviskai2009 m. rugsėjo 14 d. 17:30

    na ir komentarai! :)
    mielieji gramatikos guru, tokias pastabas galite rasyti autoriams tiesiai.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Tai pakomentuokite, ką manote apie "Šperos.lt" ir kitas panašias svetaines bibliotekų interneto išteklių sąrašuose. Įdomu pamatyti ne tik balsavimo rezultatus, bet sužinoti jūsų požiūrį:) Laukiame...

    AtsakytiPanaikinti
  8. Na, dėstytojai gali nesijaudinti - bent jau speros.lt darbų lygis yra žemas. maždaug 10 klasės lygio. kaip dėstytoją mane labiau nervuotų tokie puslapiai, kuriuose galima užsisakyti daktarinę disertaciją(!)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai