Kompiuterizuotos bibliotekos

Šiandien sunku kompiuterį bibliotekoje vadinti didele naujove. Iš tiesų kompiuteris jau kelis dešimtmečius bibliotekininkams yra labiau įprastas darbo įrankis. Nors reikia pripažinti, kad apie trečdalis kaime veikiančių viešųjų bibliotekų šiandien dar neturi nei kompiuterių, nei įvairialypei informacijai tinkamo interneto ryšio - bet tokia situacija, labai tikiuosi, bus pakeista iki 2011 metų - pagaliau pasieksime, kad mieste ir kaime gyvenantys žmonės artimiausiose viešosiose bibliotekose turėtų vienodas galimybes naudotis elektroninėmis paslaugomis ir informacija. Čia "baigiamojo", tikiuosi, bibliotekų kompiuterizavimo projekto pradžia: http://www.bibliotekospazangai.lt/Lists/Posts/Post.aspx?ID=64 Pagaliau - nutūps ant žemės ilgai virš Lietuvos sklandžiusi informacinės visuomenės idėja. Bet nepaisant to, viešojoje erdvėje vis dar pasigirsta keistų, mano požiūriu, klausimų, kuriuos paveikta viso ko topinimo tendencijos sudėliojau į TOP3 ir kviečiu visus "bloggiečius" paieškoti atsakymų: 1) Kam reikia kaimo žmogui interneto? 2) Kam žemdirbiui duomenų bazės? 3) Kam kompiuterizuoti bibliotekas, jei kiekvienas turi kompiuterį namuose?

Komentarai

  1. O sakykite, gal žinote, kur būtų galima pasiskaityti apie pačius pirmus žingsnius kompiuterizuojant bibliotekas? Kada prasidėjo šitas bumas, kokioje bibliotekoje pasirodė pirmasis kompiuteris ir pan.? :)
    Būčiau be galo dėkinga :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Laba,

      ar šis klausimas apie bibliotekų kompiuterizavimą pasaulyje, ar Lietuvoje? Apie pirmuosius žingsnius Lietuvoje kompiuterizuojant viešąsias bibliotekas rašiau savo bakalauro darbe: Lipeikaitė, U. Vieša interneto prieiga bibliotekose: bibliotekininkystės ir informacijos mokslų specialybės bakalauro darbas / Bibliotekininkystės ir informacijos mokslų institutas, darbo vadovas prof. A. Glosienė. – V., 2003.

      Jei nori, galiu atsiųsti darbą el. paštu, mano adresas ugnelip@gmail.com

      Ugnė

      Panaikinti
  2. O apie kokių bibliotekų kompiuterizavimą norėtumėte paskaityti? Apie Lietuvą rašė Ala Miežinienė knygoje "Bibliotekų kompiuterizavimas" (1997)
    Manau, kad apie bibliotekų kompiuterizavimą galima rasti informacijos ir bibliotekininkystės enciklopedijose, pvz., Encyclopedia of library and information science (Edited by Miriam A. Drake, 2003). Visos šios knygos yra VU bibliotekoje

    AtsakytiPanaikinti
  3. Bendrais bruožais norėčiau ką nors tokio paskaitinėti... :) tai turbūt pasiimsiu Alos Miežinienės knygą :) labai Jums ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sveiki, aš dar rekomenduočiau šiuos straipsnius:

    Rutkauskienė, Ugnė, Lietuvos viešųjų bibliotekų įtaka informacinių technologijų sklaidai visuomenėje. // Informacijos mokslai / Vilniaus universitetas. Vilnius : Vilniaus universiteto leidykla. ISSN 1392-0561. 2009, t. 50, p. 51-56.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Jei skaitote angliškai, dar šitas padės: http://edoc.hu-berlin.de/conferences/bobcatsss2008/baltrunas-edvaldas-249/PDF/baltrunas.pdf

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai