Apie informaciją nepatogiais klausimais

Tai pirmasis rok'n'rolinis įrašas 2023-aisiais, todėl  su Naujaisiais, kolegos! :) Tikiuosi pirmi du mėnesiai nenuvylė, o ateinantys bus dar geresni. 

Praėjusiais metais tinklaraštyje rašiau apie vartotojų patirties bibliotekoje modeliavimą, angliakalbių paprastai vadinama santrumpa UX (iš anglų k. user experience). Šiomis dienomis socialiniuose tinkluose į akis krito puikus informacinių nuorodų pavyzdys – žr. nuotraukoje plakatas su nuorodomis į skyrius, kuriuose galima rasti informacijos jautriais klausimais. 

Daugelis gali neišdrįst bibliotekoje paprašyti bibliotekininkės padėti susirasti informacijos tokiais klausimais, kaip nepageidaujamas nėštumas ir abortas, prievarta, priklausomybė nuo alkoholio ar narkotinių medžiagų, valgymo sutrikimai, smurtas šeimoje, ŽIV/AIDS ir pan. Tokia rodyklė ne tik padeda vartotojui susiorientuoti informacijos organizavimui bibliotekose naudojamos klasifikacijos labirintuose, bet ir atrasti informaciją, kuri gali išgelbėti gyvenimus, kaip kažkas pakomentavo socialiniuose tinkluose. Nors bibliotekų darbuotojai yra įpratę padėti lankytojams įvairiais klausimais, laikydamiesi neutralumo principo, bet situacijų būna visokių. 

Pirmąją nuotrauką (viršuje) pasiskolinau iš Alyssa Daniels (Ryzyk) šių metų vasario 22-sios dienos įrašo Linkedin socialinėje platformoje. Jame nebuvo nurodyta, kur nuotrauka buvo daryta, bet greita paieška pagal nuotrauką parodė kad ji - iš kažkurios JAV bibliotekos. Taip pat, kad tokia praktika nėra nauja JAV bibliotekose. Radau 2017-ųjų metų įrašų su panašiomis informacinėmis rodyklėmis. Toks informavimo būdas rekomenduojamas paauglius ir suaugusius aptarnaujančiose bibliotekose. Pavyzdžiui apačioje - Loveland viešosios bibliotekos (JAV) rodyklė, skirta paauglių auditorijai (iliustracija iš Leah Langby 2017 m. vasario 22 d. publikacijos IFLS bibliotekų sistemos tinklalapyje). 



Pasidalinkite komentaruose, jei jūs turite gerų informacijos pateikimo vartotojams praktikų. Tik primenu, kad dėl suaktyvėjusių brukalų bei kitų kenkėjiškų operatorių, komentuoti tinklaraštyje gal tik prisiregistravusieji skaitytojai.  


Komentarai

Populiarūs įrašai