Susipažinkite – literatūriniai bibliotekininkai

A woman reads a book

Vasara labai tinka ir nerimtiems pokalbiams, pavyzdžiui, apie bibliotekininkus, kuriuos sutikau grožinėje literatūroje. Turiu tokioms knygoms silpnybę. Elektroninių knygų parduotuvėse dirbantis dirbtinis intelektas – tai puikiai žino. Kadangi su elektroninių knygų lietuvių kalba pasirinkimu vis dar nekažkas, skaitau dažniausiai angliškai [„piratai kalti“, - pasakytų Vincas Grigas, bet aš nesu dėl to tokia tikra].

Bet grįžtu prie temos ir pristatau jums tris literatūrinius kolegas iš per pastaruosius kelerius metus perskaitytų knygų (žr. sąrašą pateikiu teksto pabaigoje).

-1-

Aleiša - mažoje, tylioje ir aptriušusioje Harrow Road bibliotekoje vasarai darbą radusi paauglė - yra viena iš dviejų pagrindinių herojų debiutiniame Saros Niša Adams romane The Reading List (Knygų sąrašas). 

Kritinėje situacijoje atsidūrusi Aleišos šeima gyvena Londono Wemblio rajone, kurį gerai žino beveik kiekvienas futbolo mėgėjas ir ne tik. Bibliotekoje Aleiša įsidarbino norėdama padėti šeimai ir tikėdamasi vyresnio brolio Aidano pripažinimo. Harrow Road biblioteka nuo vaikystės buvo jo mėgstamiausia. Aleiša – atvirkščiai – negali pakęsti bibliotekos tylos ir nuobodulio.

Aleišos bosas – aukštas, liesokas indų kilmės bibliotekininkas, vardu Dev. Visų gerbiamas, nuolat dėvintis megztas liemenes ir, anot Aleišos, turintis erzinantį pomėgį nurodinėti. Bendradarbių vadinamas Termosu Dev dėl įpročio gurkšnoti kažkokį termose atsineštą gėrimą.

Nepakankamai finansuojama biblioteka negali pasamdyti daugiau darbuotojų, todėl pasitelkia savanorius. Jų turi du: Lusi - Wemblio rajono ir biblotekos senbuvė - atsimenanti gerus bibliotekos klestėjimo laikus, kai per atostogas ją užplūsdavo vaikų šurmulys. Kailas – kitas savanoris – labiausiai mėgsta iš grąžintų knygų išrinkinėti įstrigusius popierėlius ir kitas šiukšles.

Ši knyga - apie terapinį gerų knygų skaitymo ir  bendravimo poveikį kritiniais gyvenimo laikotarpiais, vedantį į gyvenimų transformaciją. Negadinsiu skaitymo malonumo, todėl nei šios nei kitų istorijų nepasakosiu.

-2-

Aš esu velniškai gera bibliotekininkė – šmaikščiai atsako Lizė paklausta, iš kur viską žino. 

Ji yra amerikiečių rašytojos Jenny Offill (Dženės Ofil) romano Weather (Orai) pagrindinė herojė. Lizė – vidutinio amžiaus amerikietė, ištekėjusi už programuotojo Bilo. Jų sūnus Eli lanko gabiems vaikams skirtą mokyklą. Lizė nešioja prašmatnius akinius, tačiau jos apranga panašesnė į vaikų, lankančių sūnaus mokyklą.

Lizė dirba akademinėje bibliotekoje, tačiau neturi formalios bibliotekininkystės kvalifikacijos! Jos viršininkė, dvidešimties metų darbo stažą turint tikra (baigusi bibliotekininkystės studijas) bibliotekininkė tokius bendradarbius, kaip Lizė,  vadina laukiniais bibliotekininkais. Įsidarbinti bibliotekoje niekadėjai Lizei pavyko tik buvusios dėstytojos Silvijos autoriteto dėka. Prieš ateidama į biblioteką, Lizė dirbo vietiniame bare, į kurį su dabartiniais kolegomis užsuka ir dabar atšvęsti gimtadienių.

Klimato kaitos specialistė Silvija keliauja po šalį su populiarių paskaitų turu ir yra naujos tinklalaidės Hell and High Waters (Pragaras ir aukštas vanduo) autorė. Lizė už papildomą atlygį sutinka padėti Silvijai susitvarkyti su išaugusiu išprotėjusių arba depresuotų sekėjų klausimų srautu, bei lydėti ją į svarbesnes konferencijas.

Pirmuoju asmeniu pasakojama istorija meistriškai pinama iš bibliotekininkės Lizės gyvenimo fragmentų, šmaikščių įžvalgų ir patirčių

2021 metais knyga Orai pasirodė lietuviškai, todėl ieškokite jos bibliotekose.

-3-

Albertą Frost – trečiąją literatūrinę kolegę - sutikau legendinio amerikiečių-kanadiečių rašytojo John Irving (Džono Irvingo) knygoje In one person (Viename asmenyje). Romane savo istoriją pasakojantis 70-metis Bilas prisipažįsta, kad paauglystėje sutikta panelė Frost jo gyvenime paliko neišdildomą įspaudą. Gal net yra jo didžioji gyvenimo meilė. Beje, ši knyga prieš gerą dešimtmetį pasirodė lietuviškai. Tačiau įspėju, ji netiks puritonams ir nuo chroniško tolerancijos, empatijos ir atjautos trūkumo kenčiantiems šeimų maršininkams, nes istorija - apie LGBTQ+ (neheteroseksualios tapatybės asmenų) gyvenimus.

Panelė Frost dirba Vermonto valstijos (JAV) nedidelio miestelio First Sister viešojoje bibliotekoje. Miestelio bendruomenės gyvenimas sukasi aplink itin aktyvią teatro draugiją, lentpjūvę, beveik prestižinę privačią tik berniukams skirtą Favorite River akademiją (viduriniojo lavinimo mokyklą) ir apsnūdusią viešąją biblioteką. Penkiolikmetis Bilas, svajojantis tapti rašytoju, First Sister viešojoje bibliotekoje gauna pirmąjį skaitytojo pažymėjimą ir už pirmąjį apsilankymą bibliotekoje įsimintinesį įspūdį - susitikimą su bibliotekininke panele Frost. Aukšta, stotinga, į ketvirtą dešimtmetį įžengusia pritrenkiančios išvaizdos moterimi. Po bibliotekininkystės studijų Pensilvanijoje panelė Frost grįžo į gimtajį First Sister miestelį rūpintis pasiligojusia mama, kartu vildamasi įsidarbinti Favorite River akademijos,  kurioje pati kažkada mokėsi, bibliotekoje. Tačiau darbą pavyko gauti tik senoje ir juokingoje miestelio viešojoje bibliotekoje. Bendruomenės narių santykis su panele Frost nevienareikšmis.

Išdrįsusiems ją užkalbinti miestelio kavalieriams, graži moteris atšaudavo - Mano vardas panelė Frost (liet. k. – speigas). Niekada nebuvau ištekėjusi, ir niekada to nenorėjau.

Pasidalinkite komentaruose, jei ir jūs sutikote įdomių literatūrinių bibliotekininkų (saugantis šlamšto ir piktavalių kenkėjų, nuo šių metų komentuoti gali tik registruoti tinklaraščio sekėjai).

 

Literatūros sąrašas

  1. Sarah Nisha Adams. The Reading List. William Morrow, 2021. 366 p
  2. Jenny Offill. Weather. Granta, 2020. 226 p
  3. John Irving. In One Person. Simon & Schuster, 2012. 448 p.

Komentarai

Populiarūs įrašai