Rock&Roll bibliotekininkai už Ukrainą

Collection of posters against Putin's invasion to Ukraine - Vilnius, 2022
Per praėjusias Kalėdas gavau dovanų kelis kinų sėkmės sausainius. Viename iš jų radau raštelį Changes are coming (liet. k. Artėja pokyčiai). Sau pagalvojau: tikiuosi, teigiami. Nes gyvenimiška patirtis rodo – ne visi pokyčiai į gerą. Ypač po dvejus metus užtrukusios pandemijos. Dabar, norėdama parašyti apie Ukrainą į tinklaraštį, tą raštelį prisiminiau. Nors nemanau, kad karas Ukrainoje ką nors bendra turi su tuo sausainiu ar  sėkmės sausainio kepėjas, prognozės autorius ir sausainį dovanojusieji turi aiškiaregystės dovaną. Tuo labiau aš – tą sausainį sulaužiusi ir radusi raštelį. Bet jau toks tas žmogaus protas – ieškoti ženklų praeityje, kad įprasmintume dabartį ir nuspėtume ateitį.
Kolegė Iryna su kauke rūsyje rusų oro antskrydžio metu


Rašau ir galvoju apie kolegę Iryną, gyvenančią Ukrainoje, su kuria susirašome trumposiomis žinutėmis kasdien. Iš Kijevo gal antrą ar trečią karo dieną, ji parėjo (tiesiogine ta žodžio prasme) pas tėvus, į mažesnį miestą – apie 15 kilometrų nuo Kijevo. Pertraukose tarp oro anstskrydžių, kuriuos reikia praleisti daugiabučio rūsyje, Iryna toliau dirba – veda ir koordinuoja nuotolinius susitikimus, dalyvauja atviros prieigos konferencijose, vykstančiuose įvairiuose kontinentuose, vykdo kitus įsipreigojimus. Retkarčiais pasidalina socialiniuose tinkluose apie pasikeitusį gyvenimą. Pavyzdžiui, kovo 2 d. Iryna Twitter tinkle įdėjo asmenukę (dešinėje)  ir parašė: Penktoji „registracija“ rūsyje šiandien ir penkta Rusijos raketa per dieną mažame miestelyje #Ukraina https://savelife.in.ua/en/donate/ 

Keliauju per Українська бібліотечна асоціація /Ukrainos bibliotekų draugijos (toliau - UBD) įrašus socialiniame tinkle Facebook (FB). Atrodo, nerealu – Vasario 16 d. Ukrainos bibliotekininkai sveikino savo kolegas ir draugus Lietuvoje su Nepriklausomybės diena. O po savaitės - vasario 24 d. – UBD sienoje vienas po kito seka tokie įrašai: 
12:26:  Miela bibliotekos bendruomene! Paskelbus karo padėtį, Ukrainos bibliotekų asociacijos vadovybė veikia įprastu režimu ir informuos apie aktualius įvykius bei sprendimus. Sprendimus dėl bibliotekų veiklos priima vietos administracijos. Dėl visų klausimų ir informacijos rašykite el. paštu: info@ula.org.ua Mes tikime savimi ir ZSU [aut. pastaba - savaeigiu priešlėktuviniu pabūklu]. Šlovė Ukrainai! 

 12.29: Kolegų iš Lietuvos palaikymo laiškas: Sveiki, kaip gyvenate? Mes sekame jūsų situaciją ir esame labai susirūpinę. Rašau, norėdama pranešti, kad esame su jumis ir visada padėsime, jei reikės. Jei labai sunku, atvažiuokite į Lietuvą, mes jūsų laukiame. - Danguolė Abazoriuvienė, Pasvalio Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos direktorė ir Savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacijos prezidentė. 

Po šių įrašų UBD FB sienoje daug panašių neformalių palaikymo žinučių ir oficialių solidarumo su Ukrainos bibliotekininkais ir Ukraina, besiginančia nuo Rusijos užpuolikų, pareiškimų iš tarptautinės bibliotekininkų bendruomenės, tarp jų ir iš Lietuvos bibliotekininkų draugijos bei kitų organizacijų. UBD, kaip žadėjo, reguliariai informuoja apie bibliotekų veiklą ir nuostolius. Pavyzdžiui, ketvirtą karo dieną - vasario 28 d. – paskelbė apie rusų kariuomenės apšaudymų smarkiai apgadintą Černigovo miesto ir vaikų bibliotekos pastatą, kuriame biblioteka nebegali funkcionuoti. Kituose įrašuose - apie bibliotekininkų pagalbą Ukrainos kariams ir gynybinėms grupėms įvairiuose regionuose, pavyzdžiui, perleistas Covid-19 vakcinas gynėjams, aukojamas profesinių sąjungų komitetų ir asmenines lėšas, renkamą humanitarinę pagalbą.

Informuoja, kad ramesnėse gyvenvietėse bibliotekos veikia kaip įprasta: aptarnauja gyventojus, ypatingą dėmesį skirdami vyresniems piliečiams ir neįgaliesiems, teikia interneto prieigą, skleidžia oficialią vietos valdžios informaciją ir moko atpažinti dezinformaciją. Kitur bibliotekų darbuotojai ryžtingai imasi neįprastos bibliotekoms veiklos, reaguodami į visuomenės poreikius ekstremaliomis - karo - sąlygomis – Koblivo ir Lvivo viešųjų bibliotekų darbuotojai su savanoriais pina maskuojančius tinklus, Jevgenivo kaimo bibliotekoje siuvami chalatai medikams, Mikolajivo centrinė vaikų biblioteka savo saugyklą pavertė slėptuve miestiečiams. Visa tai iš UBD FB. Prisijunkite ir sekite naujienas tiesiogiai iš Ukrainos apie bibliotekas ir bibliotekininkus: www.facebook.com/ula.org.ua 

Protesto fone dviratis su plakatu 'Slava Ukaini'

Grįžtu vėl į Lietuvą. Praėjusią savaitę, keturių dienų protesto akcijoje – Rusijos ambasados Vilniuje apgultyje – sutinkau Lietuvos aklųjų bibliotekos darbuotojų ir skaitytojų grupę . Net ir norėdama negalėčiau surinkti informacijos apie visas Lietuvos bibliotekininkų iniciatyvas palaikyti Ukrainos bibliotekas ir žmones. Akivaizdu, kad atjautos, solidarumo ir rock‘n‘roliškos dvasios Lietuvos bibliotekininkų bendruomenei netrūksta. Bibliotekos viena po kitos skelbia apie pasirengimą padėti Lietuvoje prisiglaudusiems karo pabėgėliams iš Ukrainos, ieško knygų ukrainiečių kalba, dalinasi idėjomis. 

Pabaigsiu gal kvietimu, pasižadėti vieni kitiems, kad paramą ir aukas Ukrainai tęsim, net ir atsigavę po pirmojo šoko. Kai jau būsime šiek tiek apsipratę su Rusijos teroro veiksmais Ukrainoje, kurie anot politikos ir karybos analitikų gali užtrukti. Net ir kai karas baigsis. Kai ukrainiečiai pradės atstatinėti savo miestus ir gyvenvietes. O kai Ukrainai pagalbos nebereiks, remsim ir aukomis palaikysim kitus, nes... pasiskolinu kolegos iš Nderlandų citatą iš to paties Facebook socialinio tinklo: Nieko nėra svarbiau už empatiją kitam kenčiančiam žmogui. Nei karjera, nei turtas, nei intelektas, ir, tikrai, nei statusas. Turime jausti vieni kitus, jei norime išgyventi oriai (Audrey Hepburn).

  #SlavaUkraini #Russiastopthewar


Nuotraukoje viršuje -  Rusijos ambasados Vilniuje apgulties - protesto akcijos dalyvių sukurti plakatai vietoje vykusiose dirbtuvėse - Vilnius, 2022 kovo 3 d. Iš ten ir nuotrauka su dviračiu. 

Komentarai

Populiarūs įrašai