Bibliotekos eina į pagalbą gelbėjimo tarnyboms

Pasižadėjau 2022 m. į tinklaraštį parašyti bent po vieną įrašą bent kas mėnėsį. Sausio mėnesį koją pakišo prokrastinacija vulgaris su visais pagalbininkais. Pirmiausia, užtruko svarstymai, kokia tema būtų tinkama tinklaraštyje pradėti naujus metus. Kol į mėnesio pabaigą, ištiko nušvitimas - siūlau pasižiūrėti į besiformuojančius viešųjų bibliotekų vaidmenis ekstremaliose visuomenėms situacijose: stichines nelaimes dėl gamtos reiškinių, epidemijas, radikalų išpuolius bei kitas didelio poveikio krizes. 

Vis dažnėjančių ekstremalių situacijų iššūkis  į bibliotekininkystę atnešė naują praktiką. Iš toliau pateiktų pavyzdžių, akivaizdu, kad kai reikia bibliotekos stoja petis į petį su skubios pagalbos ir saugos tarnybų pareigūnais, siekdamos papildyti policijos, medikų ar gaisrininkų bei vietos valdžios pastangas, kuo greičiau suvaldyti krizės padarinius ir suteikti pagalbą nukentėjusiems žmonėms. Praktiniai pavyzdžiai iš kitų šalių rodo, kad krizės atveju pirmiausia bibliotekininkai ima veikti savo pagrindinėje atsakomybės srityje, t.y. suteikia informaciją ir prieigą prie interneto, ar kitų komunikacijos kanalų ir priemonių. Taip pat stengiasi pasiūlyti saugią erdvę ir pastagę nukentėjusiems bendruomenės nariams. Tampa laikinais socialinių paslaugų centrais bei bando pasiūlyti programų, kurios kiek įmanoma galėtų atstatyti psichologinę pusiausvyrą ir saugumo jausmą.

Apie šį naują – gelbėtojų – vaidmenį jau keleri metai diskutuoja užsienio, ypač JAV, bibliotekininkai. Jei sekate užsienio profesinę žiniasklaidą, neabejoju, atkreipėte dėmesį į garsiai suskambėjusias istorijas apie herojišką bibliotekininkų elgesį stichinių nelaimių zonose, kurie savanoriškai atvėrė bibliotekos duris, kad suteiktų gyventojams vietą susitikti, laikiną pastogę, praradusiems namus, informaciją ir kitą pagalbą. Pavyzdžiui, 2012 metais po pažūtingos audros ‚Sandi‘ Nju Džersio ir Konektikuto valstijų viešosios bibliotekos savo iniciatyva tapo gyventojų susirinkimo vietomis, evakuavimo, savanorių pagalbos bei koordinavimo centrais, kur buvo galima gauti drabužių, maisto, vandens, psichologinę pagalbą ir kitų būtinų paslaugų [1]. O 2021 m. rugpjūtį anticiklonui „Lucifer“ į Italiją atnešus gyvybei pavojingo karščio bangą, daugelis bibliotekų kvietė praeivius ir namuose oro kondicionierių neturinčius gyventojus atsivėsinti [2].

Svarbu paminėti, kad suvaldžius ekstremalias situacijas pasiaukojantis bibliotekininkų elgesys sulaukė valdžios, visuomenės ir žiniasklaidos dėmesio ir pripažinimo. Kai kur bibliotekos formaliai tapo vietinių civilinės saugos institucijų tinklų dalimi – buvo sustiprinta jų technologinė infrastruktūra ir pasirengimas ekstremalioms situacijoms, pavyzdžiui, bibliotekos įsigijo generatorius, sudarė parengties ir reagavimo planus bei apmokė bibliotekininkus naujiems vaidmenims. Profesinėje literatūroje jau yra ir išsamesnių analizių apie bibliotekų atsaką į stichines nelaimes ir krizes JAV ir kitose šalyse bei formalių organizacinių priemonių, tokių kaip krizių valdymo planų, suderintų su kitomis gelbėjimo tarnybomis [3].

Profesinį naratyvą apie bibliotekų atsakomybę sveikatos krizių metu JAV paskatino opioidų krizė. Nemažai viešųjų bibliotekų reaguodamos į vietos bendruomenės poreikį, pradėjo bendradarbiauti su medicinos įstaigomis ir priklausomybių prevencijos centrais. Savanoriai bibliotekininkai ėjo į kursus, kad  atpažintų perdozavimo simptomus ir galėtų suteiktų skubią pagalbą, jei jos kažkam prireiktų bibliotekoje, kaimynystėje ar skaitymo bei kitų programų viešose vietose metu. Viešosios bibliotekos taip pat jungėsi prie reabilitacinių ir prevencijos programų, iš vienos pusės siekiančių pakeisti visuomenės požiūrį į priklausomybių turinčius žmones, iš kitos pusės, stiprinti priklausomybių įveiką, suteikiant būtinių socialinių ir kitų įgūdžių. 2019 m. OCLC bibliotekų konsorciumas ir JAV Viešųjų bibliotekų asociacija - Amerikos bibliotekų asociacijos skyrius – išleido studiją „Viešųjų bibliotekų ir bendruomenių atsakas į opioidų krizę“, kurioje pristatė konkrečias vietines strategijas viešosioms bibliotekoms [4]. Galima sakyti, kad ši ataskaita formalizavo viešųjų bibliotekų kaip gelbėtojų ir bendruomenės pagalbininkių vaidmenį sveikatos krizių srityje. Pasaulio Sveikatos Organizacijos paskelbta pandemija, neišvengiamai pasuko bibliotekų veiklą link naujų vaidmenų ir įvairesnių paslaugų šioje srityje. Jų tikslas ne tik informuoti, edukuoti ar suteikti prieigą prie literatūros, kultūros ir mokslo šaltinių, bet padėti visuomenei išgyventi, jaustis saugiau, kiek įmanoma grįžti į „normalumo“ būseną.

Štai Zambijoje bibliotekos pasitelkė kūrybiškus metodus informuoti visuomenę apie naujojo koronaviruso grėsmę ir apsisaugojimo būdus. Čoma povincijos viešoji biblioteka, paskelbus pandemiją kaip ir kitos vietos įstaigos privalėjo užsidaryti. Tačiau bibliotekininkai kvietė jaunuolius rinktis ir dirbti prie kūrybinių projektų bibliotekos kieme, suteikė jiems galimybę naudotis bibliotekos įranga - fotokamera, stovu, apšvietimo lempa ir t.t. Tokioj erdvėj gimė daina apie Covid-19 virusą (Paklausykite čia: https://www.youtube.com/watch?v=is8DbWzyEs4&t=88s). Taip pat Zambijoje Lubuto bendruomenės bibliotekų tinkas pasitelkė šokį ir animuotus filmukus bei plakatus apie koronovirusą edukuoti vaikams iš skurdžiausių bendruomenių [5].

Kanadoje bibliotekoms užsidarius karantinui, jų patalpos tapo maisto banko distribucijos vietomis izoliacijoje atsidūrusiems žmonėms. Mažesnių pajamų gyventojams bibliotekos tapo avarinės kompiuterių prieigos laboratorijomis. Pandemijos metu itin išaugo bibliotekų skaitmeninių paslaugų paklausa bei jų vaidmens pripažinimas vietos ekonomikos atsigavimui ekstremalioje situacijoje [6].

Pandemijos sąlygomis Riecken tinko bendruomenės bibliotekos Hondūre ir Gvatemaloje virto neformaliomis švietimo ir aktyvaus mokymosi erdvėmis. Kai kuriose bibliotekose mokytojai netgi vedė pamokas, o moksleiviai naudojosi prieiga prie interneto, kompiuteriais ir kita įranga, taip pat skaitmeniniais informacijos ištekliais (knygomis ir kt. turiniu), kad galėtų toliau mokytis [7].

Škotijoje kai kurios bibliotekos tapo vakcinacijos centrais [8].

Lietuvoje taip pat turime nemažai naujos ir geros praktikos pavyzdžių šiuo ekstremaliu visiems laikotarpiu. Kelios savaitės po pandemijos paskelbimo Kauno miesto Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos Girstupio filialas 3D spausdintuvu gamino priedus ant durų rankenų, leidžiančius duris atidaryti plaštaka neliečiant rankenos, ir jais aprūpino ne tik bibliotekos filialus, bet ir kitas vietos įstaigas – parduotuves, vaistines, policijos komisariatą [9]. Visas viešųjų bibliotekų tinklas, vedinas Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Dirbtuvių „Pats Sau“ ir „Robotikos mokyklos“, suskubo į pagalbą medikams, kai itin trūko apsaugos priemonių. Paromis bibliotekų 3D spausdintuvai gamino laikiklius apsaugos skydeliams [10]. Vėliau, įvedus galimybių paso reikalavimą kontaktinėms paslaugoms ir kilus abejonėms šio dokumento prieinamumo dėl įgūdžių trūkumo bei kitų barjerų, Ukmergės viešoji biblioteka suskubo pranešti, kad gyventojai atsispausdinti GP gali bibliotekose [11].

Pagalba ekstremalioje situacijoje tikrai nėra pagrindinis bibliotekų vaidmuo. Bet jeigu bibliotekininkų žinios, bibliotekų pastatai ir technologiniai bei kiti ištekliai panaudoti kitur gali padėti valdyti krizių padarinius ir palengvinti gyvenimą bendruomenei, gal verta būtų to nepalikti savanoriškoms iniciatyvoms. Šiuo retoriniu klausimu, žinoma, kviečiu diskusijai... 😊



Naudoti šaltiniai ir pavyzdžiai:

1.       Morris, Grace. Public libraries can (literally) serve as a shelter from the storm. August 31, 2017. The Conversation. Prieinama: https://theconversation.com/public-libraries-can-literally-serve-as-a-shelter-from-the-storm-83070 [Žiūrėta 2022-01-07].

2.       Demilo, Frances. Days of hot weather grip Southern Europe, North Africa. ABC News. Priegia internetu: https://abcnews.go.com/International/wireStory/days-hot-weather-grip-southern-europe-north-africa-79420289 [Žiūrėta 2022-02-09]

3.       Stricker, Michele (2019) "Ports in a Storm: The Role of the Public Library in Times of Crisis," Collaborative Librarianship: Vol. 11 : Iss. 1 , Article 4.Prieinama internet: https://digitalcommons.du.edu/collaborativelibrarianship/vol11/iss1/4 [Žiūrėta 2022-01-07].

4.       Allen, Scott G., Larra Clark, Michele Coleman, Lynn Silipigni Connaway, Chris Cyr, Kendra Morgan, and Mercy Procaccini (2019). Libraries Respond to the Opioid Crisis with Their Communities: Summary Report. Dublin, OH: OCLC. https://doi.org/10.25333/qgrn-hj36 [Žiūrėta 2022-01-07].

5.       Gold, Kerry. How public libraries play a vital role in restoring the economy. The Globe and Mail. July 28, 2020.Prieinama: https://www.theglobeandmail.com/business/industry-news/property-report/article-virtual-and-physical-community-living-room-of-a-library-a-much/ [Žiūrėta 2022-02-03].

6.       Lubuto Library Partners: Covid-19 resources. Prieiga internetu: https://www.lubuto.org/covid-resources  [Žiūrėta 2022-02-03]

7.       Libraries Can Supplement Classrooms: Riecken Libraries Roles Evolving, Driven by Pandemic. Riecken Community Libraries Newsletter 2022-02-08. [Nepublikuotas].

8.       Murray, Beth. Support our Libraries: More than half of adults believe digital services are 'no substitute' for traditional libraries study finds. The Scotsman. 30th January 2022. Prieiga internete: https://www.scotsman.com/news/people/support-our-libraries-more-than-half-of-adults-believe-digital-services-are-no-substitute-for-traditional-libraries-study-finds-3547131 [Žiūrėta 2022-02-03]

9.       Bibliotekos 3D spausdintuvu gaminami priedai durų rankenoms. Kauno miesto Vinco Kudirkos bibliotekos naujiena. 2020 m. kovo 25 d. Prieiga internete: https://www.kaunas.mvb.lt/biblioteka-3d-spausdintuvu-gamina-priedus-duru-rankenoms [Žiūrėta 2022-02-03].

10.   Lietuvos bibliotekos telkiasi į pagalbą medikams – spausdins kaukes. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos informacija. 2020 m. kovo 24 d. Prieiga internete: https://www.lnb.lt/naujienos/5219-lietuvos-bibliotekos-telkiasi-i-pagalba-medikams-spausdins-kaukes [Žiūrėta 2022-02-03]

11.   Atsispausdinkite Galimybių pasą bibliotekoje! Ukmergės rajono savivaldybės informacija. 2021-08-12. Prieiga internetu: https://www.ukmerge.lt/naujienos/atsispausdinkite-galimybiu-pasa-bibliotekoje/ [Žiūrėta 2022-02-09].

 

Komentarai

Populiarūs įrašai