Iš Pasaulio bibliotekų ir informacijos kongreso 2021: Svarbiausios ateities tendencijos bibliotekoms

A screen shot with five future trends for libraries
 Šis rugpjūtis buvo istorinis. Turiu omeny visai ne anomališkus orus Lietuvoj, o istorinį įvykį svarbų bibliotekoms, kaip ir dera šiame tinklaraštyje. Rugpjūčio 17-19 dienomis vyko pirmasis virtualus Tarptautinės bibliotekų asociacijų ir institucijų federacijos (IFLA) Pasaulio bibliotekų ir informacijos kongresas. Per daugiau nei 80 metų bene didžiausio tarptautinio bibliotekininkų profesinio renginio istoriją.  Be abejo, Covid-19 pandemija buvo pagrindinė priežastis, dėl kurios pernykštis kongresas buvo atšauktas, o šiųmetinis buvo perkeltas į virtualią erdvę. Tačiau kolegos, kurie seka IFLA naujienas ir aktyviai dalyvauja jos profesinių grupių veikloje žino, kad čia ne tik naujasis virusas dėtas.

Kongreso prieinamumo klausimas platesnei bibliotekininkų bendruomenei (ypač kolegoms iš silpnesnių ekonomikų šalių) iškilo dar priešpandeminiu laikotarpiu. Prie to prisidėjo ir IFLA globalios vizija ir penkerių metų (2019-2024) strategijos  kontekstas bei paskutiniu metu pasaulio bibliotekininkų organizacijos vis dažniau naudojamas įtraukus procesas svarbiausiems ir aktualiausiems bibibliotekų klausimas spręsti.  

Taigi, šiais metais kongresas tikrai tapo priieinamesniu. Ne tik dėl virtualaus formato, bet ir dėl bibliotekininko kišenei draugiškensio registracijos mokesčio bei pasirinktos sesijų laiko strategijos, suderinant kiekvienos iš trijų dienų tvarkaraštį prie skirtingų laiko zonų. Dėl to tinklaraštininkų kalba  didelis +1 IFLA komandai.

Pasirinkta strategija pasitvirtino. Po kongreso IFLA paskelbė , kad sulaukė daugiau nei 2750 dalyvių iš 125 šalių. Neabejoju, kad tarp jų buvo ir daugiau bibliotekininkų iš Lietuvos, ypač pirmą kartą dalyvaujančių IFLA kongresuose. Jei būčiau skrupulinga reporterė, kitas žingsnis būtų pateikti išsamią kongreso sesijų apžvalgą. Bet aš to nedarysiu, štai dėl ko. Pirma, IFLA duomenimis per tris dienas įvyko daugiau nei 160 sesijų. Įdomu, kad IFLA užregistravo 90 valandų veiksmo ir bevei 11 500 komentarų virtualios kongreso platformos diskusijų skiltyje.  Viskam apžvelgti reiktų visos reporterių komandos ir labai daug laiko. Aš neturiu nei vieno, nei kito. Antra, tegu nedalyvavusieji spėlioja, ką jie nepraleido ko nors svarbaus.  Taip sakant, kolegos, patys pasirinkote. 😊

Iš kitos pusės, šiek tiek praskleisiu paslapties šydą ir pasidalinsiu vienos sesijos rezultatais. Apetitui sužadinti. Jei kitais metais IFLA nuspręstų pridėti ir virtualaus dalyvavimo galimybę prie planuojamų gyvų susitikimų  Dubline, Airijoje. Labai tikiuosi, kad taip ir bus. Dar gali būti, kad po kažkiek laiko kongreso turinį (ar bent dalį sesijų) įrašų iš skaitmeninės platformos IFLA perkels į savo „YouTube“ kanalą ir padarys prieinamą visiems. Stebėkite jų naujienas.

Per tris dienas aš dalyvavau gal dešimtyje kongreso sesijų. Iš jų pasirinkau apžvelgti vieną minėtai intrigai sukurti, bet kartu ir dėl įdomaus bei potencialiai visiems aktualaus turinio. „Ateities tendencijos: išrinktosios prezidentės sesijoje“ Barbara Lison, Bremeno viešosios bibliotekos (Vokietija) direktorė ir dabar jau IFLA Prezidentė (2021-2023), pristatė pasirinktą prezidentinę temą „Bibliotekos kuria tvarią ateitį“. Jai talkino keturi gerai žinomi tarptautinėje bibliotekų bendruomenėje ekspertai - Kay Raseroka, Andreas Mitrowann, Rashidah Bolhassan and Heba Ismail, ir IFLA generalinis sekretorius Gerald Leitner. Po įvadinių Barbaros ir kviestinių ekspertų pasisakymų apie bibliotekų ateitį ir skirtinguose kontinentuose aktualiausių veiksnių, visi sesijos dalyviai buvo pakviesti prisijungti prie svarbiausių tendencijų atrankos. Beveik 150 bibliotekininkų,  savo darbo vietose ar namuose prisijungę prie interaktyvios programos, realiuoju laiku nubalsavo už penketuką svarbiausių tendencijų bibliotekų ateičiai (vertimas - mano, angliškai žr. nuotraukoje):

·       Virtualumo svarba nemažės
·       Į įvairovę pradedama žiūrėti rimtai
·        Reikia paisyti aplinkosaugos principų
·        Mokomės visą gyvenimą
·        Nelygybė gilėja  

Balsavimas vyko dviem turais – pirmiausia iš 20 dalyviai atrinkto 10 tendencijų, o iš pastarųjų nubalsavo už penketuką.

Po sesijos pasidalinau top penketuko nuotrauka socialiniame tinkle „Twitter“ ir šį tekstą noriu baigti @schmidtphi taikliu komentaruTendencijos atrodo teisingos. Kaip bibliotekos (ir universitetai) į jas reaguos yra didžiausias išbandymas.

Pritardama Philipp‘ui, klausiu jūsų: Ką šios tendencijos reiškia jūsų bibliotekai - bibliotekininkų ir bendruomenės požiūriu? Kaip atsižvelgdami į šias bendresnės aplinkos aktualijas, jūs keisite savo bibliotekos praktiką? 


Nuorodos ir komentarai:

1) Jei įdomu, sesijoje išrinktą ateities tendencijų dešimtuką rasite šiame Lieselot (@lib_lot) įraše socialiniame tinkle „Twitter“ (2021.08.19) Prieiga internete: https://twitter.com/lib_lot/status/1428253083340087296?s=20

2) Daugiau apie sesiją ir daugiapakopį procesą, kuris padėjo sudaryti 20 tendencijų sąrašą balsavimui, skaitykite IFLA pranešime: Libraries building a sustainable future: WLIC 2021 President-elect’s session. 19 August 2021. Prieiga per internetą: https://www.ifla.org/news/libraries-building-a-sustainable-future-wlic-2021-president-elects-session/

3) Jei dalyvavote šių metų IFLA Pasaulio bibliotekų ir informacijos kongrese, labai raginu pasidalinti savo įspūdžiais ir įžvalgomis komentaruose. Arba, jei ryšitės parašyti ilgesnį pranešimą - atsiųskite man e. paštu. Mielai paskelbsiu R‘n‘R tinklaraštyje jūsų vardu.

Komentarai

Populiarūs įrašai