Kūrybinio rašymo kursai bibliotekoje suvienijo šeimas

Pandemijos laikotarpiu daugelis kūrybiškumą ugdančių paslaugų tapo fiziškai neprieinamos ar mažai aktualios. Šiaulių miesto savivaldybės viešoji biblioteka, siekdama padidinti virtualių kūrybiškų veiklų prieinamumą ir supažindinti su tokiomis kultūros ir meno sritimis kaip komiksų kūrimas ir kūrybinis rašymas, inicijavo projektą „Rašau knygą: kūrybinė terapija šeimoms“.

Tėvai mokėsi kūrybinio rašymo

Nuotraukoje rašytoja rašytoja Ilona Bakšė kūrybinio rašymo edukacijos metu prie idėjomis primarginto konferencinio bloknoto
Šeimos, auginančios 5–12 m. vaikus, šią vasarą pradėjo nuo virtualių mokymų „Rašau knygą“. Uždaroje „Facebook“ daugiau nei mėnesį beveik kasdien grupėje vyko specialūs kūrybinio rašymo kursai, kuriuos vedė rašytoja, vaikiškų edukacinių knygelių autorė Ilona Bakšė. Iš viso įvyko 38 trumpos paskaitos, patarimai, kaip sukurti savo individualią knygą – nuo idėjos iki knygos įrišimo būdų. Grupėje dalyvavo ir virtualias paskaitas stebėjo daugiau 30 tėvų iš įvairių Lietuvos miestų. Išklausę visą kursą, dalyviai gavo individualią kūrybinę užduotį - sukurti po istoriją savo vaikams apie tai, kaip jie laiką leido vaikystėje be socialinių tinklų, kompiuterių, telefonų ir kitų inovatyvių priemonių, šiuolaikiškų žaislų.

Vaikai istorijas iliustruoja komiksais

Liepos pradžioje rašymo kursų grupėje pradėti talpinti ir atskiri iliustravimo mokymai vaikams. Tai 3 virtualios paskaitos komiksų kūrimo tema. Komiksų edukatorius Tomas Januškevičius pasidalino patirtimi ir patarimais, kaip sukurti komiksus su „Comic life“ programa. Tai komiksai paremti realiomis fotografijomis. Projekto iniciatorė vyr. bibliotekininkė kultūrinei-edukacinei veiklai Agnė Gumuliauskienė pristatė komiksų kūrimo galimybes, naudojant nemokama dizaino programa internete „Canva“. Ir, žinoma, buvo pristatytas ir pats seniausias komiksų piešimo būdas – pieštuku ant popieriaus. Peržiūrėję visas tris pamokas-paskaitas istorijas kuriančių tėvų vaikai gavo ypatingą užduotį - savo tėvų istorijoms sukurti po vieną komiksų iliustraciją. Ši užduotis ne tik įtraukia vaikus į kūrybišką veiklą ir lavina fantaziją bei meninius gebėjimus, bet ir prisideda prie glaudesnių šeimos santykių, prasmingo kartu leidžiamo laisvalaikio.

Bus išleista 10 istorijų

Surinkus visas istorijas, numatoma net 10 jų sumaketuoti į vieną leidinį „O kai aš mažas buvau“. Istorijų rinktinė bus ne tik padovanota kiekvienam dalyviui kaip prisiminimas apie užsiėmimus, bet ir skelbiama bibliotekos interneto svetainėje bei socialiniuose tinkluose. Tačiau tai dar ne viskas! Bendradarbiaujant su MB „ABCpilis“, kurie inicijuoja įvairius kūrybinio rašymo ir edukacinius seminarus ir mokymus, bus sukurta metodinė medžiaga „Kūrybinis rašymo žemėlapis“, skirtas kiekvienam savarankiškai susipažinti su rašymo būdais ir metodais, įkvėpimo paieškomis ir patarimais, kaip teisingai ir sklandžiai kurti tekstus. Medžiaga bus pasiekiama kiekvienam bibliotekos svetainėje, socialiniuose tinkluose, naudojama ir po projekto veiklų visiems bibliotekos lankytojams, mokymo ir ugdymo įstaigoms. Sekite mūsų naujienas čia.

 

Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos informacija ir nuotrauka (Atsiuntė Jurgita Januševičiūtė-Taralė)

 

Komentarai

Populiarūs įrašai