Šiaulių miesto biblioteka siekia būti prieinamesnė: mokymai apie autizmo spektro sutrikimus

Kompiuterio ekrano nuotrauka su schema nuotolinių mokymų metu
Vyksta nuotoliniai mokymai apie autizmo spektro sutrikimus 

Nuo 2020 m. lapkričio mėn. Šiaulių miesto savivaldybės padalinių, esančių Aido g. 27, duris žymi išskirtinis ženklas – spalvota dėlionė „Biblioteka visiems“. Tai ženklas, kad biblioteka tampa dar atviresnė ir draugiškesnė vieta visiems, nepaisant skirtumų ir įvairumo. 2021 metais biblioteka įgyvendina projektą  „Lietaus vaikai po bibliotekos skėčiu“,  kuris padės padidinti paslaugų prieinamumą autizmo spektro sutrikimą turintiems asmenims. Projektą remia Lietuvos kultūros taryba  ir Šiaulių miesto savivaldybė.

Birželio 16–17 dienomis Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyrius ir „Aido“ filialas (Aido g. 27) organizavo 2 dienų nuotolinius mokymus kaip dirbti su autizmo spektro sutrikimą turinčiais asmenimis per „Zoom“ programą. Mokymuose dalyvavo bibliotekos darbuotojai, pedagogai iš lopšelio-darželio „Rugiagėlė“, Šiaulių „Dermė“ mokyklos, atstovė iš  asociacijos „Lietaus vaikai“ Šiauliuose.

Mokymus vedė lektorė, edukatorė, konsultantė Rūta Norkūnė iš VŠĮ „Idėjų karalystė“. Gvildentos temos „Autizmo spektro sutrikimas ir biblioteka: misija įmanoma“, „ASS ir edukacija bibliotekoje: sensoriniai skaitymai“.

Pirmą dieną vyko mokymai „Autizmo spektro sutrikimas ir biblioteka: misija įmanoma“. Mokymai prasidėjo lektorės ir mokymų dalyvių prisistatymu. Lektorė Rūta supažindino su autizmo spektro sutrikimu, skirtingomis jo išraiškomis ir žmonių turinčių šį sutrikimą, iššūkiais skirtingais gyvenimo etapais. Dalyviai sužinojo kaip bendrauti, kaip galima juos įtraukti į bibliotekos veiklas. Buvo pateikta patarimų, kaip galima bibliotekos aplinką padaryti draugiškesnę. Mokymų metu aptarti galimi iššūkiai, dalyviai konsultavosi su lektore rūpimais klausimais, įsitraukė į diskusiją. Lektorė dalijosi savo patirtimi ir mokė, kaip atpažinti ASS turinčius asmenis, kaip su jais dirbti, komunikuoti, ir kaip biblioteka gali būti labiau prieinama ir draugiška jiems.

Antrą dieną vyko praktiniai mokymai „ASS ir edukacija bibliotekoje: sensoriniai skaitymai“. Lektorė Rūta supažindino su sensorinių skaitymo metodais ir įrankiais, pasidalijo gerąja sensorinių skaitymų patirtimi, pristatė kokios gali būti sensorinės veiklos, kokie darbo principai, kaip reikia skaityti tekstą, kaip pasiruošti sensoriniams skaitymams, kaip reikia kalbėti sensorinių skaitymų metu, kaip tinkamai parinkti knygas, skirtas skaitymui. Šiems asmenims padėti galime per edukacines veiklas. Mokymų dalyviai atliko ir praktinių užduočių.

Mokymai padės didinti darbuotojų kompetencijas dirbti su autizmo spektro sutrikimus turinčiais asmenimis bibliotekoje. Bibliotekos darbuotojai pasisėmė naujų idėjų ir žinių, kurias pritaikys kurdami naujas sensorinių skaitymų programas.

Biblioteka kviečia tėvelius ir jų vaikučius drąsiai atverti bibliotekos duris, bendrauti ir turiningai leisti laiką, džiaugtis skaitymo džiaugsmais. Autizmas – ne kliūtis lankytis bibliotekoje.

 

Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos informacija (atsiuntė Agnė Gumuliauskienė)

Komentarai

Populiarūs įrašai