Biblioteka - atviriems pokalbiams nepatogiomis temomis

Šaltinis: Estelita's Library

Bibliotekininkystės mokslininkai ir praktikai teigia, kad biblioteka - tai saugi ir prieinama vieta, kurioje puoselėjama požiūrių įvairovė ir skatinamas dialogas. Man visada buvo įdomu, kaip tai veikia praktikoje. Ir, regis, radau įdomų pavyzdį, kuriuo norėčiau pasidalinti ir su tinklaraščio skaitytojais. Tai asmenine iniciatyva įkurta Sietle (JAV) veikianti biblioteka Estelita's Library. Biblioteką įsteigęs Edvinas Lindo norėjo sukurti saugią ir draugišką vietą pokalbiams įvairiomis socialinio teisingumo temomis, tokiomis kaip rasizmas, skurdas, išlaisvinimo judėjimai ir iniciatyvos. Visoms šioms temoms bendra tai, kad žmonės ryžtasi jomis diskutuoti ne kiekvienoje vietoje ir ne kiekvienoje draugijoje. Biblioteka veikia gyvenamajame name. Įdomu yra tai, kad knygos joje nekataloguojamos bibliotekininkui įprasta prasme. Bibliotekos iniciatoriaus teigimu, visos bibliotekos knygos yra apie socialinį teisingumą. Tai, kad žmogus laisvai klaidžioja tarp lentynų be jokių išankstinių nuostatų, lemia, kad jis gali pasirinkti tokią knygą, kurios kitomis aplinkybėmis net ir neaptiktų.

Šioje bibliotekoje nėra baudų už pavėluotas gražinti knygas, skaitytojai kviečiami į poezijos vakarus ir šokių vakarėlius, gali panaudoti erdvę ir verslo susitikimams, net ir gauti maisto.

Įdomu, kad bendruomeninėms iniciatyvoms žmonės renkasi bibliotekos modelį, kartu įdomu ir tai, ko galime pasimokyti valstybės įkurtose bibliotekose, kad jos taptų tokiomis pat artimomis bendruomenei kaip ir įkurtos asmeninėmis pastangomis.

Parengta pagal:

SMITH, Carrie. A tiny space for big issues: Estelita's library explores community and connection. Iš American Libraries Magazine [interaktyvus]. 29 January 2019 [žiūrėta 2019 m. vasario 2 d.]. Prieiga per internetą: https://americanlibrariesmagazine.org/blogs/the-scoop/tiny-space-big-issues/ 

Komentarai

Populiarūs įrašai