Tarpušventy - apie pasakas

Šaltinis: Tyto Alba
Šventės sukuria stebuklingą atmosferą, todėl norisi ja pasidalinti ir tinklaraštyje. Apie patį stebuklingiausią dalyką - pasakas ir jų vaidmenį vaikų gyvenime rašė žymus psichologas Bruno Bettelheimas. Juo patarimu, kaip sekti pasakas vaikams, pasidalinsiu pacituodama ištrauką iš knygos "Kodėl mums reikia stebuklo: pasakų reikšmė ir svarba":

"Pažinojau tėvus, kurių vaikas išklausęs pasaką pasakė: "Man ji patinka", ir jie pradėjo jam sekti kitą, manydami, kad išklausęs dar vieną pasaką jis džiaugsis dar labiau. Bet šiais žodžiais vaikas tikriausiai išsakę nuojautą, nors kol kas miglotą, kad ši pasaka jam byloja kažką svarbaus ir kad jei tėvai tos pasakos nepaseks dar kartą ir jis neturės laiko ją perprasti, tas svarbus dalykas bus prarastas. Pirma laiko nukreipus vaiko mintis į kitą pasaką, gali nelikti pirmosios pasakos poveikio, bet jei tai būtų padaryta vėliau, jos poveikis gali sustiprėti.<...> Kai pasakos vaikams skaitomos per pamokas arba per bibliotekoje rengiamą pasakų valandėlę, jie atrodo sužavėti. Bet dažnai jiems nesuteikiama galimybės apmąstyti pasaką ar kitaip reaguoti<...>Bet jei pasakotojas duoda vaikams užtektinai laiko pasakai apgalvoti, pasiduoti nuotaikai, kurią pasaka jiems sužadino, ir jie yra skatinami apie pasaką kalbėti, per vėlesnį pokalbį paaiškėja, kad ji, bent kai kuriems vaikams, daug davė emociškai ir buvo naudinga jų protui.
Kaip ir tiems ligoniams, kuriems hinduistų gydūnai liepdavo ieškoti kelio iš sielą apgaubusios vidinės tamsos apmąstant pasaką, vaikui turėtų būti suteikiama galimybė pamažu padaryti pasaką savo, pritaikant jai asmenines asociacijas ir ją jomis papildant" (p. 91). 
Ištrauka iš:

BETTELHEIM, Bruno. Kodėl mums reikia stebuklo: pasakų reikšmė ir svarba. Psichoanalitinis požiūris. Vilnius: "Tyto Alba", 2017. 478 p.

Daugiau apie knygą skaitykite čia: http://www.tytoalba.lt/kodel-mums-reikia-stebuklo

Komentarai

Populiarūs įrašai