Suomijos bibliotekoje mokomasi, dalijamasi, klystama ir tobulėjama

Gegužės pabaigoje, toliau tęsiant Erasmus+ programos suaugusiųjų švietimo personalo mobilumo projekto „Lietuva-Latvija-Suomija: suaugusiųjų mokymo (-si) procesų inovacijos bibliotekose“ veiklas, Kauno apskrities viešosios bibliotekos specialistės stažavosi Suomijos Sello bibliotekoje. Gina Poškienė, Agnė Norkutė ir Aistė Stankevičė 3 dienas domėjosi bibliotekos veiklomis, susijusiomis su neformaliuoju suaugusiųjų švietimu ir ne tik.

Espoo miesto biblioteka Sello yra antra pagal dydį Suomijos biblioteka ir visoje šalyje pirmaujanti pagal vartotojų lankomumą. Nenuostabu, biblioteka įsikūrusi dideliame prekybos centre, todėl yra lengvai pasiekiama ir prieinama, o moderniose, šviesiose ir jaukiose erdvėse, vartotojai jaučiasi kaip namuose. Be tradicinių bibliotekinių, lankytojams siūlomos ir ypač patrauklios paslaugos kūrybinėje erdvėje Makerspace, kurioje savarankiškai ir nemokamai galima skenuoti, spausdinti, naudotis 3D spausdintuvu, muzikavimo ar meno erdvėmis, garso įrašų studija. Dėmesį čia patraukė bibliotekai neįprasta įranga: siuvimo mašina ir drabužių lyginimo sistema, kuri labai populiari jaunimo tarpe.

Tačiau jau planuojant europinio mobilumo bendradarbiavimo veiklas, Sello biblioteka labiausiai sudomino dėl savo naujai įgyvendinamos suaugusiųjų neformaliojo švietimo strategijos, kurios tikslas – skatinti mokymosi efektyvumą per atvirumą, pasiekiamumą ir individualų dėmesį bibliotekos vartotojams. Biblioteka nusprendė nebeorganizuoti grupinių kompiuterinio ir informacinio raštingumo mokymų, o teikti individualias konsultacijas. Tad, prireikus pagalbos, naujausių technologijų (išmaniųjų telefonų, planšetinių, nešiojamų kompiuterių ir kt.) naudojimo klausimu lankytojams nebereikia laukti suplanuotų mokymų, o bibliotekos specialistai pasiruošę padėti jiems „čia ir dabar“.

Kitas įdomus Sello bibliotekos deklaruojamas neformaliojo švietimo aspektas, anglų kalba kolegų įvardintas kaip edutainment (education + entertainment) – mokymasis žaidžiant. Kad lankytojai būtų motyvuoti mokytis visą gyvenimą, Sello biblioteka organizuoja kalbų mokymosi, sporto, meditacijos, sveiko gyvenimo būdo ir kt. įdomius užsiėmimus. Tarp bibliotekos vartotojų ypač daug dėmesio susilaukia Kalbų kavinės, kurių metu dalyviai diskutuoja jiems aktualiomis temomis suomių, anglų, rusų, ispanų bei kitomis kalbomis. Kalbų kavinės užsiėmimus veda patys darbuotojai, gerai mokantys tam tikrą kalbą, arba bibliotekoje praktiką atliekantys studentai.

Nors biblioteka nemažai dėmesio skiria suaugusiesiems, itin daug veiklų orientuotos į vaikus ir jaunimą. Kolegės iš Suomijos paaiškino, kad vaikai – bibliotekos ateitis, augantis vartotojas, todėl nuo mažens stengiamasi skatinti skaitymo kultūrą, edukuoti pasitelkiant žaidybinius elementus: kuriami animaciniai filmukai apie toleranciją, multikultūriškumą, pagarbą bei kitas svarbias temas, padedama paruošti pamokas, diskutuojama apie perskaitytas knygas ir pan. Tuo tikslu yra stiprinamos ir bibliotekininkų-pedagogų kompetencijos.

Kalbėdami apie savo kaip specialistų tobulėjimą, kolegos akcentavo mokymąsi vieniems iš kitų. Nepaisant dalyvavimo įvairiuose seminaruose, kursuose, labiausiai jie vertina kolegų patirtį ir mokymąsi iš klaidų. Drąsa kurti naujas paslaugas, organizuoti veiklas ir nebijoti, kad jos nepasiteisins tik įkvepia iš to pasimokyti ir pasidalinti savo patirtimi su kitais. Vienas iš naujausių ir drąsiausių pavyzdžių, dar tik metus veikianti paslauga Immigrant Services, kur bibliotekos darbuotojai padeda imigrantams, sunkiai kalbantiems ar suprantantiems suomių kalbą užpildyti įvairius dokumentus, perskaityti ir atsakyti oficialus laiškus, susimokėti mokesčius ir pan. Ši paslauga visiškai nauja, tačiau labai sėkminga – bibliotekoje kasdien sulaukiama nemažo skaičiaus imigrantų.

Stažuotės metu taip pat lankėmės Suomijos Nacionalinėje, Helsinkio universiteto bei Suomių literatūros mokslų bibliotekose, kuriose susipažinome su jų erdvėmis, veiklomis ir galėjome palyginti teikiamas paslaugas. Mus sužavėjo, kokios populiarios ir lankomos yra Suomijos bibliotekos!

Visas tris stažuotės dienas su kolegomis dalinomės patirtimis, aptarėme panašumus ir skirtumus, organizuojant neformaliojo švietimo veiklas bibliotekose, daug diskutavome apie darbo organizavimo bibliotekoje ypatumus. Stažuotės metu užmezgėme stipresnius kontaktus, pagilinome anglų kalbos žinias, vadybines ir profesines kompetencijas. Įgyta patirtis padės stiprinti bibliotekų specialistų ir gyventojų neformaliojo švietimo veiklas KAVB ir Kauno regione, o Sello bibliotekos naudojamas šūkis „Tik dangus yra riba“ įkvėps naujiems darbams ir iššūkiams.

Gina Poškienė, Agnė Norkutė ir Aistė Stankevičė
Nuotraukos - Kauno apskrities viešosios bibliotekos

Komentarai

Populiarūs įrašai