Viešnia iš Švedijos mokė naujai žvelgti į poeziją

Šiaulių apskrities Povilo Višinskio bibliotekoje lankėsi švedų poetė skiltininkė, rašytoja ir mokytoja Maria Edgren Johansson. Viešnia vedė seminarą „Naujas žvilgsnis į poeziją“, kuris skatina jaunimo kūrybiškumą, kviečia diskutuoti apie naujas eilėraščio prasmes.

Seminaras – Šiaurės šalių bibliotekų savaitės renginys
M. Edgren vizitas į Lietuvą yra 20-osios Šiaurės šalių bibliotekų savaitės, kuri Lietuvoje vyko lapkričio 14–20 dienomis, renginių dalis.
Šiam seminarui organizuoti neatsitiktinai pasirinkta Šiaulių apskrities viešoji biblioteka. Šiaurės ministrų tarybos sprendimu, ši biblioteka, konkrečiai – Vaikų literatūros skyrius, vadovaujamas Aldonos Šiaulienės, ilgiausiai ir aktyviausiai iš Lietuvos bibliotekų dalyvauja Šiaurės šalių bibliotekų savaitės projekte. Todėl garbė susitikti su švedų poete atiteko būtent jai.


Nauja eilėraščių interpretavimo metodika
Maria Edgren pritaikė poezijoje 1920 m. dadaistų (modernistų literatų ir dailininkų judėjimas) naudotą atsitiktinumo principu paremtą kūrinio modeliavimo metodą, kurį taikant eilėraščiui, suteikiama ne tik nauja forma, bet ir nauja prasmė.
Tekstas, šiuo atveju eilėraštis, skaitytojo yra skaidomas dalimis ir perdėliojamas suteikiant jam naują formą ir prasmę. Maria Edgren pabrėžia, kad prieš modeliuojant tekstą labai svarbu įsiskaityti į turinį, aptarti kūrinio prasmes grupėmis. Kartu analizuodami ir aptardami eilėraščius seminaro dalyviai supranta, kad yra daug eilėraščio interpretacijos būdų, ir tai yra šio kurso esmė.
„Nuo to, kaip skaitytojas suvokia tekstą, kaip jį interpretuoja, priklauso būsimo teksto sėkmė“, – pabrėžia M. Edgren.

Naujos kartos poeziją išbandė gimnazistai ir studentai
Seminaro dalyviai – Šiaulių Didždvario gimnazijos bakalaureato klasių mokiniai, Šiaulių universiteto studentai, bibliotekos darbuotojai – atėjo į seminarą iš anksto atlikę namų darbus. Dauguma jų buvo perdėlioję 2016 m. Nobelio literatūros premijos laureato Bobo Dylano eilėraščius anglų kalba, kuriuos kartu su lektore M. Edgren aptarė seminare.
Paklausti, kaip sekėsi, Didždvario gimnazistai tvirtino buvus sudėtingiau nei manė, mat naujos metodikos taikymo sėkmė priklauso ne tik nuo turimų gebėjimų, bet ir nuo to, kiek iš tikrųjų poezija tau yra artima ir kaip dažnai skaitoma. „Pasirinktas eilėraštis, jo autorius turi labai patikti, nes kitaip neįmanoma pajusti kūrinio subtilumo, trapumo, vadinasi, neįmanoma ir kokybiškai jo perdaryti“, – dalijosi išgyventu potyriu viena gimnazisčių.
Seminaro dalyviai ne tik išbandė naują eilėraščių interpretavimo metodiką, bet ir praplėtė savo supratimą apie poezijos pasaulį.

Didžiausias dėmesys – skaitomumui skatinti
Maria Edgren Johansson dirba mokytoja, jau beveik 13 metų dėsto švedų kalbą. Daug dėmesio skiria skaitymui skatinti ir rengia vadovėlius šia tema. Ypač domisi teksto poveikiu skaitytojui, taip pat garsiniu skaitymu paaugliams.
Maria Edgren yra išleidusi knygą „Pasaulio išsaugojimo projektas“ („Projekt Radda Jorden – ETT flaskpostäventyr“) aplinkosaugos tema. Naujausias projektas – kartu su bendraautoriais parašyta knyga „Lyrikos sprogimas“ (2016).


ŠAVB inf.
Nuotraukos Ievos Slonksnytės

Komentarai

Populiarūs įrašai