JAUNŲJŲ SPECIALISTŲ PROFESINĖ KELIONĖ

Jaunieji bibliotekų specialistai
Penkios dienos įspūdžių ir nuostabaus laiko kartu – taip profesinę kelionę aplankant Latvijos ir Estijos bibliotekas apibūdina 18 jos dalyvių. Birželio 6 – 10 dienomis įgyvendinant LBD projektą  „Jaunųjų bibliotekos specialistų gerosios patirties mainai Pabaltyje“ į kelionę maršrutu Vilnius-Ryga-Sigulda-Valmiera-Pernu-Talinas-Tartu-Preili-Zarasai-Vilnius leidosi dalyviai iš nacionalinės, apskričių, savivaldybių viešųjų, specialiosios ir akademinių bibliotekų – kiekvienas vis iš kitos apimant visą Lietuvą.

Pirmoji kelionės diena prasidėjo pažintimi ir klegesiu autobuse – beveik 5 valandos kelionės iki pirmosios stotelės – Latvijos nacionalinės bibliotekos Rygoje. Kelionės dalyvius biblioteka sužavėjo dydžiu ir moderniomis erdvėmis: išradingai sukomponuotos „knygų sienos“, apžvalgos aikštelė, nuostabus vaizdas į Daugavą, didžiulė koncertų salė ir dar daug objektų, erdvių, kurios verčia akis atmerkti plačiau. Pažinę biblioteką iš vidaus ir išsiaiškinę pagrindinius procesus dalyviai susitiko su Latvijos jaunaisiais bibliotekininkų draugijos nariais ir Pirmininke Kristine Paberza. Jaunuoliai dalijosi bibliotekų ir asociacijų atstovavimo patirtimis, patarimais. Latviai daug dėmesio skiria bibliotekų įvaizdžio gerinimui, institucijų populiarinimui visuomenėje, tad tikrai turėjo kuo pasidalinti. Pasisėmę idėjų dalyviai taip pat džiaugėsi galimybe šiek tiek pažinti Rygos senamiestį – oras buvo pasakiškas.

Valmieros jungtinėje  bibliotekoje
Antrąją dieną iš karto po pusryčių dalyviai išskubėjo į Siguldos miestą. Bibliotekoje juos pasitiko nuostabiai nusiteikusios darbuotojos ir vadovė, kurios skyrė laiko priėmimui bibliotekos nedarbo valandomis. Biblioteka nedidelė, jauki, mėgstama miestelėnų. Nustebino tai, kad šioje bibliotekoje (kaip ir kitose Latvijos bibliotekose) itin populiarios lietuvių autorių Vytauto V. Landsbergio, Kęstučio Kasparavičiaus, Jurgos Sakalauskaitės knygos verstos į latvių kalbą. Keliautojai susipažino su miesto simbolio – lazdos – istorija, aplankė vieną Siguldos pilių. Visur juos lydėjo ir bibliotekos darbuotojos, kurios nesiliovė dalintis nuotaikingomis istorijomis.

Tą pačią dieną aplankyta Valmieros miesto biblioteka jungia viešąją ir akademinę bibliotekas po vienu stogu – tai itin patogu lankytojams, taupomi kaštai. Vieną linksmiausių popiečių dalyviai praleido bibliotekos jaunimo erdvėje, kur jaunieji savanoriai žaidžia, kuria ir mielai įsitraukia į visas bibliotekos veiklas. Lietuvos bibliotekininkus labai džiugiai nuteikė galimybė pažaisti žaidimų konsole „Xbox“, išbandyti virtualios realybės akinius – juokas skambėjo visoje bibliotekoje.
Trečiąją dieną dalyviai aplankė Pernu mokyklos biblioteką ir toliau tęsė kelionę į Taliną. Talino centrinėje bibliotekoje jaunieji specialistai diskutavo apie elektroninės knygos reikšmę bibliotekai, siūlomus elektroninių knygų katalogus, lygino šalių patirtis. Biblioteka turi autobusą – mobiliąją biblioteką, kuris nustatytomis dienomis vyksta tam tikru maršrutu, stoja numatytose stotelėse. Vartotojas gali pasiimti užsisakytas knygas, grąžinti paimtas.

Estijos nacionalinė biblioteka – išskirtinio dizaino pastatas, tarsi dolomitinė pilis, su didžiulėmis erdvėmis vartotojams. Pastatas – šešių aukštų, tad viskam apžiūrėti reikia nemažai laiko. Susipažinę su bibliotekos erdvėmis dalyviai susitiko su Estijos jaunųjų specialistų klubo ir Estijos bibliotekininkų draugijos nariais. Užvirė labai įdomi diskusija bibliotekų ir verslo sektoriaus partnerystės tema. Ar partnerystė gali būti nepatogi? Socialiai nepriimtina? Kaip pritraukti verslo partnerius kai manai, kad nieko negali pasiūlyti mainais? – dalyviai dalijosi atsakymais ir patarimais. Nors Talinas pasitiko lietumi ir vėju, tačiau keliautojai visgi nepraleido progos trumpai pasižvalgyti po miestą.

Ketvirtąją dieną dalyviai praleido Tartu mieste. Nuostabiai kompaktiškas, spalvingas, nedidelis miestas sužavėjo visus. Dalyviai lankėsi Tartu universiteto bibliotekoje, kuri vasarą ketina atsinaujinti. Viename iš universiteto fakultetų jaunieji bibliotekininkai susitiko su ką tik bibliotekininkystės studijas baigusia mergina, kuri tiesiog tryško entuziazmu kuo greičiau pradėti dirbti bibliotekoje. Jaunuoliai apsikeiti studijų patirtimis, aptarė bibliotekų sistemą skirtingose šalyse, lūkesčius ir iššūkius. Ne vienerius metus dirbantys bibliotekoje lietuviai davė nuoširdžių patarimų ir kvietė neprarasti energijos. Dalyviai lankėsi ir Tartu miesto bibliotekoje – pabendravo su specialistais, susipažino su veiklomis ir infrastruktūra.

Preili miesto bibliotekoje
Paskutinę dieną laukė ilga kelionė namo aplankant Preili (Latvija) ir Zarasų bibliotekas. Nors laiko veiklų pažinimui nebuvo daug, tačiau dalyviai išnaudojo kiekvieną minutę. Zarasų biblioteka sudėliojo paskutinius kelionės akcentus – visgi šalių bibliotekų sistema labai panaši, veiklos ir infrastruktūra skiriasi nedaug, o ir mes tikrai turime kuo didžiuotis.

Dalyviai iš viso nuvažiavo daugiau nei 1300 km ir nemažai laiko praleido autobuse, tačiau turiningai išnaudojo kiekvieną minutę – nuolat diskutavo, žaidė žaidimus, dalijosi idėjomis ir patirtimi. Kelionė ir buvimas kartu leido suprasti dalijimosi reikšmę bibliotekų sektoriuje, bendradarbiavimą ir ryšių palaikymo svarbą. Didžioji dalis keliautojų įvardijo, kad tikrai ras ką pritaikyti savo profesinėje veikloje ir mielai dalyvautų panašiose kvalifikacijos veiklose ateityje.

Šis, jau trečiasis, jaunųjų specialistų kvalifikacijos tobulinimo projektas dalinai finansuojamas Lietuvos kultūros ministerijos, Lietuvos kultūros tarybos. Projekto vadovė – Alma Masevičienė, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Informacijos išteklių departamento
direktorės pavaduotoja.

Ačiū visiems prisidėjusiems ir palaikiusiems!

Eglė Grigaitė, Lietuvos bibliotekininkų draugijos Jaunųjų specialistų sekcijos kooordinatorė

Komentarai

Populiarūs įrašai