PANEVĖŽIO BIBLIOTEKA VILNIAUS KNYGŲ MUGĖJE PRISTATĖ PROJEKTĄ „3D: DOMĖKIS. DALYVAUK. DALINKIS“

Mažieji panoro sudalyvauti viktorinoje
Praėjusią savaitę knygų mylėtojai tradiciškai rinkosi kasmetinėje tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje. Vasario 25 d. Panevėžio miesto savivaldybės viešosios bibliotekos kolektyvas taip pat skubėjo į „Litexpo“ parodų rūmuose jau 17-ąją kartą vykusią mugę. Pirmąkart buvome ne pasyvūs lankytojai – aktyviai dalyvavome renginių programoje!

Bibliotekų erdvėje, kurioje iš visos Lietuvos suvažiavę bibliotekų atstovai siūlė įvairių edukacinių užsiėmimų, pramogų, įsikūrėme ir mes – Panevėžio miesto savivaldybės viešosios bibliotekos vykdomo projekto „3D: Domėkis. Dalyvauk. Dalinkis“ komanda – Gitana, Loreta, Indrė ir Gvidas.

Kad galėtumėme pristatyti vykdomo projekto veiklas, o taip pat atitikti šiųmetę mugės temą – „Personažas ieško autoriaus“, parengėme patrauklią programą, skirtą visai šeimai.

Visiems ir kiekvienam – nuo pačių mažiausių iki senjorų – siūlėme sudalyvauti bei savo literatūrines žinias pademonstruoti žaismingoje ir įtraukiančioje literatūrinėje viktorinoje „Atpažink personažą“. Viktorinos metu kiekvienas norintis galėjo mesti kauliuką ant mūsų pagaminto „kilimo“. Jame „nugulė“ net 33 įvairūs tiek suaugusių, tiek ir vaikų knygų bei pasakų herojų personažus charakterizuojantys paveikslėliai. Tai: Hario Poterio akiniai, Batuoto katino auliniai ar Pelenės kurpaitė, Mikės Pūkuotuko medaus puodynė, Merės Popins skėtis, Raganiukės šluota, Coliukės vandens lelija, Pelenės moliūgas, Mažojo princo rožė, Donkichoto malūnas ir kt.
3D projekto komanda

Norinčių išbandyti laimę, ir išmetus kauliuką atspėti, koks gi personažas slepiasi po tam tikru paveikslėliu – netrūko. Vieniems sekėsi gana lengvai, kitiems prireikė pagalbos, pasufleravimo. Tokiems, stengdamosios „užvesti ant kelio“, darbuotojos geranoriškai pateikdavo naudingų užuominų: pavyzdžiui, kieno transporto priemonė yra moliūgas, kas dėvi krištolinę kurpaitę ir pan. Be prizų neliko nei vienas. Nežinantys teisingo atsakymo buvo vaišinami saldžiais skanėstais. Tuo tarpu, atsakę teisingai, laimėjo žaismingą knygos skirtuką. Ne bet kokį, o pagamintą 3D spausdintuvu.

Knygų mugės svečių laukėme ne tik su viktorina, bet ir su 3D spausdintuvu, kuris tapo tikru Bibliotekų erdvės traukos centru. Atsivežėme parodyti šia technologija pagamintų trimačių knygų skirtukų, raktų pakabukų, įvairių gyvūnų, augalų, detalių... Turėjome ir keletą įdomesnių eksponatų. Keli jų – žandikaulio maketas ar 2016 m. formos akiniai – itin traukė praeivių dėmesį.

Atsirado nemažai norinčių daugiau sužinoti apie 3D technologijos veikimo principą, galimybes. KTU Panevėžio technologijų ir verslo fakulteto studentas Gvidas, aktyviai talkinantis projekte, supažindino su trimačiu spausdinimu ir atsakė į visus praeiviams rūpėjusius klausimus.

Mugės metu per projektorių demonstravome nuotaikingus sustabdyto kadro (angl. slow motion) animacinius filmukus, sukurtus projekto eigoje. Pristatydami projektą parodos lankytojams taip pat dalinome reklaminius kalendoriukus, skrajutes su trumpa informacija apie „3D: Domėkis. Dalyvauk. Dalinkis“ projekto veiklas – kompiuterinio raštingumo ir interneto pradžiamokslio kursus senjorams, integruotas pamokas bei „Jaunojo informatiko mokyklėlės“ užsiėmimus moksleiviams, 3D modeliavimo, sustabdyto kadro animacinių filmukų kūrimo bei skaitmeninių vaizdų kūrimo ir redagavimo dirbtuves vaikams ir jaunimui.

Dvi darbo mugėje valandos, pilnos įspūdžių ir džiaugsmingo šurmulio, prabėgo kaip akimirka... Džiaugiamės, kad mūsų debiutas buvo sėkmingas. Programa neliko nepastebėta –nuolatos buvome apsupti susidomėjusių praeivių, svečių, kolegų, ar mugės dalyvių, kurie noriai įsitraukė į mūsų siūlomus užsiėmimus. Malonus dėmesys ir dalyvių skaičius gerokai pranoko mūsų lūkesčius. Visi kartu sužinojome, pamatėme ką nors naujo ...

Projekto „3D: Domėkis. Dalyvauk. Dalinkis“ viešinimo koordinatorė,
Indrė Lašinytė
Nuotraukos I. Lašinytės ir S. Pranio

Komentarai

Populiarūs įrašai