Atsinešk savo mobilųjį įrenginį ir gauk nemokamą patarimą!

Šaltinis: Des Moines Public Library
Kasmet JAV Miesto bibliotekų taryba skelbia inovatyvių bibliotekų projektų sąrašus. Ši svetainė - puikus idėjų ir įkvėpimo šaltinis, kurį galime panaudoti ir mes. Todėl skubu pasidalyti vienu iš inovatyvių projektų.

JAV Des Moines viešoji biblioteka pasiūlė savo skaitytojams naują paslaugą - mokymus, kaip skaitytojų mobiliuosiuose įrenginiuosediegti bibliotekos e.paslaugas ir priemones bei jomis sėkmingai naudotis. Į mokymus skaitytojai gali atsinešti savo mobilųjį įrenginį (pvz., planšetinį kompiuterį, išmanųjį telefoną, e.knygų skaityklę ir pan.) ir gauti konsultacijas bei pagalbą, kaip įdiegti bibliotekos virtualias e.knygų ir kitas priemones, jomis naudotis, ieškoti informacijos.

Mokymai dažniausiai vyksta mažose grupėse dalyviams užsiregistravus iš anksto. Kad visi dalyviai gautų pakankamai dėmesio siekiama, kad vienam mokytojui netektų daugiau, kaip penki dalyviai. Grupės organizuojamos pagal įrenginio rūšį. Dauguma tokių mokymų dalyvių yra senjorai, kurie gavo mobilųjį įrenginį dovanų. Senjorai susiduria su įvairiais sunkumais norėdami perprasti, kaip veikia jų naujas įrenginys ir kaip jame naudotis bibliotekos e.paslaugomis ir ištekliais. Kiti dalyviai - užimti dirbantys žmonės bei vaikai, kurie neturi laiko arba neperprato, kaip greitai ir patogiai pasinaudoti bibliotekos paslaugomis mobiliajame įrenginyje.

Įgyvendinus apie 75 mokymus, kuriuose apsilankė daugiau kaip 1000 dalyvių, paaiškėjo keli naudingi tokios veiklos organizavimo faktai. Pirmiausiai, paslauga leido sumažinti prie informacijos stalų konsultuojančių bibliotekininkų darbo krūvį. Visi skaitytojai, kuriems nesiseka naudotis paslaugomis mobiliajame įrenginyje, nukreipiami į mokymus. Taip pat paaiškėjo, kad išankstinė registracija - būtina sėkmingo paslaugos teikimo sąlyga. Nesant išankstinei registracijai pasitaikė atvejų, kad į renginį atvyko apie 50 dalyvių. Galiausia, patirtis parodė, kad ši paslauga labiausiai reikalinga senjorams, kuriems itin trūksta žinių apie tai, kaip naudotis mobiliaisiais įrenginiais. Tačiau ši paslauga didina senjorų palankumą ir lojalumą bibliotekai.

Parengta pagal:

Free advice for your device classes [interaktyvus]. Urban Libraries Council [be datos] [žiūrėta 2015 m. spalio 4 d.]. Prieiga per internetą: http://www.urbanlibraries.org/free-advice-for-your-device-classes-innovation-1080.php?page_id=425


Komentarai

Populiarūs įrašai