Technologijos šiuolaikiškoms bibliotekoms

Šaltinis: eBook Friendly
Svetainė eBook Friendly, skirta e.knygų ir skaitmeninės leidybos inovacijoms pateikia septynias technologijas, kurias būtų smagu išvysti šiuolaikiškose nūdienos ir ateities bibliotekose. Kai kurios iš minimų technologijų - tik konceptai, kitos - jau naudojamos. Štai kai kurie autorių pasiūlymai bibliotekoms:

1. Skaitmeninis žymeklis ir bibliotekos gidas. Tai kinų kompanijos Toout konceptas - mažas skaitmeninis įrenginys, kuris gali būti naudojamas, kaip įprastas knygos žymeklis. Tačiau įrenginys padėtų vartotojui sekti, kokios knygos paskolintos, kada artėja grąžinimo terminas. Įrenginys taip pat skirtas pagelbėti orientuojantis bibliotekos patalpose, nes gali rodyti, kokia kryptimi reikia eiti norint pasiekti reikalingas skaityklas ar kitas patalpas.

2. Kvadrokopteriai - knygų pristatymui. Australijos įmonė Flirtey bendradarbiaudama su knygų skolinimo paslauga Zookal sukūrė kvadrokopterius naudojančią vadovėlių pristatymo sistemą. Ji randa knygos užsakovą naudodama jo išmaniojo telefono duomenis.

3. Skaitmeninė sąsaja spausdintoms knygoms. Tai lietimu valdomas  į spausdintą tekstą projektuojamas interaktyvus ekranas. Įrenginys nuskaito knygoje esančią informaciją ir leidžia ją versti, atlikti paiešką, t.y. atlikti visus veiksmus, kurie įmanomi, jei informacija būtų skaitmeninė. Tokį įrenginį, FingerLink, šiuo metu kuria Fujitsu.

4. Skaitmeninis pieštukas. Įrenginys, kuris leidžia įvesti į kompiuterį reikalingus žodžius ar tekstą. Tai padėtų versti sąvokas, kurti citatų rinkinius, konspektus.

5. Espresso Book Machines - knygų spausdinimo pagal poreikį įrenginiai. Jie leidžia atspausdinti 150 puslapių per minutę ir per trumpą laiką gauti spausdintą knygą. Šiuo metu tokiais įrenginiais jau prekiaujama ir jie yra kai kuriose bibliotekose.

Daugiau skaitykite straipsnyje, pagal kurį parengta ši žinutė:

KOWALCZYK, P. Library of the future:7 technologies we would love to see. eBook Friendly [interaktyvus]. 7 May, 2015 [žiūrėta 2015 m. gegužės 13 d.]. Prieiga per internetą: http://ebookfriendly.com/library-future-technologies/


Komentarai

Populiarūs įrašai