Daliaus Ramanausko dokumentinio filmo „ORA ET LABORA. Benediktinų kelias Lietuvoje“ pristatymas

Vasario 5 d., ketvirtadienį, 17 val. Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje (Radastų g. 2, III a., 322 kamb.) bus rodomas Daliaus Ramanausko dokumentinis filmas „ORA ET LABORA. Benediktinų kelias Lietuvoje“. Renginyje dalyvaus filmo autorius Dalius Ramanauskas ir Palendrių Šv.Benedikto vienuolyno prioras kun. Kazimieras Milaševičius OSB. Filmą pristato Lietuvos piligrimų bendrija.

Dokumentinis filmas „ORA ET LABORA. Benediktinų kelias Lietuvoje“ supažindina su Palendriuose įsikūrusio seniausio katalikų vienuolių ordino – benediktinų gyvenimu, savo paslaptingumu ištisus šimtmečius traukusiu žmonių dėmesį. Ora et labora – malda ir darbas – tai pamatai, ant kurių kyla benediktinų dvasinis rūmas. Vienuolinio gyvenimo savitumą ir įvairovę vainikuoja septynis kartus per dieną skambanti grigalinė giesmė. Jos pasiklausyti susirenka daug žmonių, kurie visada labai laukiami Palendrių vienuolyne, nes svetingumas – vienas svarbiausių šios vienuolijos bruožų.

Filmas apžvelgia ir benediktinų istoriją, susijusią su šv. Brunonu, benediktinų vienuoliu, 1009 metais žuvusiu Lietuvos pasienyje, ir Vytautu Didžiuoju, kai Krokuvoje apsikrikštijęs kunigaikštis pasikvietė benediktinus į Lietuvą ir atidavė jų vienuolynui savo gimtuosius namus Senuosiuose Trakuose.

Taip pat pristatomas tūkstantmetis benediktinų vienuolynas Soleme, Prancūzijoje, tuoj pat po Lietuvos nepriklausomybės paskelbimo sulaukęs daug grigališkąjį choralą pamėgusių jaunų lietuvių. Matydami šiuos Lietuvos jaunimo poreikius, Prancūzijos benediktinai įkūrė vienuoliją Palendriuose, Kelmės rajone, kurią jau gerą dešimtmetį lanko gausūs būriai piligrimų ir turistų.

Filmo kūrėjas Dalius Ramanauskas (g.1961 m.) – dokumentinių filmų režisierius, scenarijų autorius ir operatorius. Jo pagrindinę filmografiją sudaro filmai, pasakojantys apie krikščionių piligrimines vietas ir keliones Lietuvoje ir užsienyje, supažindinantys su Lietuvoje veikiančiomis krikščioniškomis bendruomenėmis, vienuolijomis, kviečiantys pažvelgti į tikėjimą kaip į gyvenimo iššukį ir esmę.

Filmą pristato Lietuvos piligrimų bendrija.
Renginio metu bus galima įsigyti Eugenijaus Barzdžiaus ir Palendrių Šv. Benedikto vienuolyno vienuolių parengtą ir išleistą knygą „Ora et Labora. Palendriai“ (2014 m.).

Renginys nemokamas. Maloniai kviečiame apsilankyti!

Kauno apskrities viešosios bibliotekos informacija

Komentarai

Populiarūs įrašai