Rekreacijos programos Alzheimerio liga ir demencija sergantiems žmonėms

Šaltinis: American libraries magazine
Žurnale "American libraries magazine" pasirodė įdomus straipsnis apie Gail Borden viešosios bibliotekos (JAV Ilinojaus valstijoje) vykdomą programą "Pasakojimai ir kelionės". Ši programa skirta žmonėms, sergantiems Alzheimerio liga ir demencija. Dėl šių ligų žmonėms pasireiškia pažintinių gebėjimų, atminties, įvairūs fiziniai sutrikimai. Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, demencija sergančių žmonių skaičius pasaulyje jau siekia 30 milijonų gyventojų. Prognozuojama, kad 2050 m. sergančiųjų skaičius padidės iki 85 milijonų. Dažniausiai, demencija diagnozuojama senatvėje, dažnai išsivysto dėl Alzheimerio ligos. Spėjama, kad Alzheimerio liga Lietuvoje serga apie 40000 žmonių (Alzheimerio globos ir slaugos įstaigų asociacija, 2015).

IFLA duomenimis, skaitymas, bendravimas ir kita veikla (pvz., kai klausomasi muzikos) turi teigiamą įtaką Alzheimerio ir demencijos ligomis sergantiems žmonėms. Todėl dar 2007 m. IFLA paskelbė Demencija sergančių asmenų bibliotekinio aptarnavimo gaires.

IFLA rekomendacijomis bei kita patirtimi pasinaudojo Gail Borden viešoji biblioteka, pradedama savo "Pasakojimų ir kelionių" programą. Šioje programoje praeitais metais dirbo apie 600 savanorių, kurių metinis darbo laikas sudarė 12000 valandų. Savanoriai lankosi įvairiose Alzheimerio liga ir demencija sergančių žmonių globos ir slaugos įstaigose. Kartu su savimi jie atneša knygų, įvairių daiktų (pvz., įvairių šalių vėliavų, suvenyrų, lėlių, muzikos įrašų). Visa ši medžiaga naudojama organizuojant bendravimo valandėles, kurių metu savanoriai kalbina dalyvius, dalinasi įvairiais pasakojimais, kelionių įspūdžiais, skatina žmones atsiminti savo patyrimus. Be abejonės, ne visi dalyviai dėl savo būklės vienodai aktyviai dalyvauja programoje. Tačiau labai svarbus savanorių įsitraukimas, bandymas sudominti, tolerancija ir pagarba, klausymasis. Pastebėta, kad programa turi poveikį visiems dalyviams, nors jų aktyvumas ir skirtingas.

Rengiant programą ir savanorius naudotasi IFLA gairėse pateiktais patarimais, nes bendravimas su tokių programų dalyviais turi savo ypatumų - pvz., būtina palaikyti akių kontaktą, kalbėti lėčiau, kalbėti paprastesniais ir trumpesniais sakiniais.

Įdomu, kad tokio pobūdžio programas vykdo nemažai viešųjų bibliotekų. Jos gali būti ne tik temines. Paprasčiausiai, bibliotekininkai atneša į globos įstaigas įvairių knygų - populiariomis temomis, iliustruotas. Tinka garsinės knygos, knygos padidintu šriftu. Pastebėta, kad teigiamą įtaką dalyviams daro ir muzikos įrašai.

Rengdamos tokias programas viešosios bibliotekos mažina žmonių socialinę izoliaciją, praskaidrina jų kasdienio gyvenimo akimirkas, suteikia saviraiškos galimybių.

Parengta pagal:

Alzheimerio globos ir slaugos įstaigų asociacija [interaktyvus]. 2015 [žiūrėta 2015 m. sausio 25 d.]. Prieiga per internetą: http://alzheimerioistaigos.lt/

DANKOWSKI, T. Stimulating Minds. Iš American Libraries Magazine [interaktyvus]. January/February 2015 [žiūrėta 2015 m. sausio 25 d.]. Prieiga per internetą: http://www.americanlibrariesmagazine.org/sites/americanlibrariesmagazine.org/files/content/0115_AmLib.pdf

MORTENSEN, H. A.; NIELSEN, G. S. Guidelines for library services to persons with dementia [interaktyvus]. 2007 [žiūrėta 2015 m. sausio 25 d.]. Prieiga per internetą: http://www.ifla.org/files/assets/hq/publications/professional-report/104.pdf

Komentarai

Populiarūs įrašai