Geras ženklas: kaip padėti vartotojui susiorientuoti bibliotekoje

Šaltinis: Library Journal
Gera nuorodų ir informacinių ženklų sistema turi didelę įtaką tam, ar bibliotekos vartotojas bus patenkintas apsilankymu bibliotekoje. Tinkamos nuorodos turi ir kitokių privalumų. Apie tai byloja Santa Klaros apygardos viešosios bibliotekos patirtis.

Santa Klaros apygardos viešoji biblioteka įsikūrusi Kalifornijos valstijoje, Santa Klaros mieste. Šis miestas - Silicio slėnio viduryje. Bibliotekos tikslinė vartotojų grupė - 415000 devynių miestų gyventojai.

Ištyrus bibliotekos vartotojus paaiškėjo, kad beveik pusė jų (48 proc.) pageidautų savarankiškai rasti jiems reikalingą informaciją, nei prašyti bibliotekos darbuotojų pagalba. Tai paskatino bibliotekininkus svarstyti, kaip patobulinti nuorodų sistemą, kad ji padėtų lengviau susiorientuoti bibliotekoje. Be to, skaičiavimai parodė, kad kasmet vartotojai užduodavo bibliotekininkams daugiau kaip 215000 klausimų apie tai, kaip naudotis kompiuteriais. Paskaičiavus darbuotojų šiai veiklai skiriamą laiką paaiškėjo, kad bibliotekai tai kasmet kainuodavo 500000 JAV dolerių.

Prieš kelis metus atlikta bibliotekos kompiuterinių technologijų studija parodė, kad būta nemažai problemų. Kompiuterių terminaluose naudota skirtinga įranga, nebuvo standartizuoto vartotojams siūlomo paslaugų paketo, be to, vartotojams siūlyta per daug įvairių galimybių. Informacijos perteklius ir nepatogus išdėstymas - antra problema. Nuorodos ir informaciniai ženklai buvo pernelyg maži, padėti netinkamose vietose, todėl dažnai vartotojai jų paprasčiausiai nepastebėdavo.

Norėdama patobulinti nuorodų sistemą biblioteka pasikliovė ekspertais. Dirbant su ekspertais atlikti keli esminiai pakeitimai:

  • Šalia visų įėjimų į biblioteka buvo pateiktos nuorodos apie paslaugas bei informacija apie technines problemas, jei tokių būta.
  • Kompiuterių ekranai buvo užprogramuoti rodyti, kokios paslaugos teikiamos tam tikrame terminale.
  • Kiekvienoje nuorodoje buvo pateikiama pirmiausiai vaizdinė informacija, kuri bylodavo apie paslaugos pobūdį.
  • Nuorodos buvo pakankamai didelės, visose nuorodose naudojamos tos pačios spalvos ir dizaino elementai. Tai padėjo vartotojams atpažinti nuorodas visoje bibliotekoje.
  • Pasirūpinta, kad vartotojų instrukcijose pateikta informacija būtų aiški, struktūruota, vengta sudėtingų terminų ir perteklinės informacijos.

Nuorodų sistema bibliotekoje ir ypač kompiuterių zonoje buvo įdiegta 2011-2012 metais. Vėliau darbuotojai pastebėjo, kad sumažėjo elementarių vartotojų klausimų apie naudojimąsi kompiuteriais. Vadinasi, nuorodų ir instrukcijų sistema padėjo jiems atlikti daugelį užduočių savarankiškai.

Parengta pagal:

HOWE, N.; WILSHER, W. Creating clear and simple signage / design4impact. Iš Library Journal [interaktyvus]. September 19, 2014 [žiūrėta 2014 m. rugsėjo 24 d.]. Prieiga per internetą: http://lj.libraryjournal.com/2014/09/opinion/design4impact/creating-clear-and-simple-signage-design4impact/

Komentarai

Populiarūs įrašai