Netikėtai produktyvus projektas „Bibliotekos jaunimui“ Utenos bibliotekoje

Inovatyvus, įdomus ir svarbiausia naudingas projektas „Bibliotekos jaunimui“ balandžio mėnesį startavęs Utenos A. ir M. Miškinių viešojoje bibliotekoje pasibaigė gegužės pabaigoje. Projekto metu pirmą kartą trylika savanorių atliko praktiką bibliotekoje, tapo neatsiejama jos komandos dalimi – organizavo renginius, prisidėjo prie įvairiausių akcijų bei švenčių, užsiėmė viešinimo įgyvendinimu, visą laiką dirbo komandoje, nuolat mokėsi, dalinosi patirtimi, įgūdžiais. Projekte galėjo dalyvauti jaunimas nuo 18 iki 29 m., įgijęs pagrindinį, vidurinį, pirminį profesinį, aukštesnįjį arba aukštąjį išsilavinimą, tačiau šiuo metu nedirbantys ir nesimokantys formaliose studijose. Savanoriai  praktiką atliko 200 val., prieš tai išklausę 40 akad. val. kursus apie savanorystę bei „Garsinius skaitymus“ bibliotekoje.

„Šio projekto pradžioje, kada dar dalyvavau mentorių mokymuose, buvau labai skeptiškai nusiteikusi šio projekto atžvilgiu. Maniau, kad, jei jaunimas nedirba ar nesimoko, bus sunku su jais dirbti, motyvuoti, siekti kokių nors rezultatų. Iš tikrųjų buvau labai nustebinta: turėjau labai šaunią komandą ir supratau, kad koks tai bebūtų darbas, veikla ar projektas - viskas priklauso nuo žmonių, jų tikslų, siekių, požiūrio, todėl labai džiaugiuosi šio projekto dalyviais bei rezultatais“, - prisipažino mentorė Dainora, apibendrindama dalyvavimą šiame projekte. Savanoriai per tuos du nepilnus mėnesius labai daug gavo asmeniškai ir kartu davė bibliotekai, nes jų veikla buvo labai įvairi ir naudinga.


Nuoširdžiausių padėkų savanoriai už jų veiklą sulaukė Utenos senelių namuose. "Bibliotekinė biblioterapija seneliams" – taip jie pavadino įvairių žanrų literatūros skaitymus seneliams, bendravimą, mainus mintimis apie literatūrą bei pačių kuriančiųjų senelių skaitymus savanoriams.

K. Donelaičio metinėms paminėti bei „atidaryti“ Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę projekto dalyviai  surengė Flash Mob‘ą skaitydami poemos "Metai“ištrauką, nustebinę bibliotekos lankytojus bei kolektyvą. „Biblioteka jaunimui“ savanoriai ėmėsi iniciatyvos Europos, kartu Taikos ir Vienybės, dieną paminėti netradiciškai – taip pat Flash Mob‘o idėja. Šio renginio ir akcijos tikslas  –  per žodį,

Mamyčių dienai rengiamame renginyje miesto parke savanoriai skaitė eiles mamytėms, dalino pačių padarytas popierines gėles renginio svečiams.

Eurodesk Infotaško savanorės, Vaida ir Dainora, kartu su bibliotekos savanoriais minėjo tarptautinę jaunimo informavimo dieną bei pradėjo mobilumo vasarą skatinimo kampaniją „Vasara nesustok“. Popietės metu savanoriai sužinojo apie jauno žmogaus galimybes, savanorišką veiklą, užimtumo galimybes, pasidalino patirtimi. Džiaugsmingiausia popietės dalis - dalyvių daromi aitvarai, kuriuos pirmiausia išbandė bibliotekoje.


Pirmąkart bibliotekoje savanorių rengtoje vaikų skaitymo skatinimo akcijoje „Mokausi skaityti su šuniuku“,garbingu svečiu tapo Podhalės aviganė Lora, su kuria susitikti bei savo skaitymo gebėjimus atskleisti atėjo darželinukai. Vieni geriau, kiti silpniau, skaitė pasakas, eilėraštukus ar tiesiog raidžių junginius, nes jų labai įdėmiai klausėsi kalė Lora. Vaikai dalinosi įspūdžiais apie savo augintinius, norėjo susipažinti, paglostyti ir pasisveikinti su Lora. Vėliau vieni vaikai piešė savo šuniuką, kiti, kokio norėtų, treti spalvojo šuniukus ir suteikė jiems vardus. Sakoma,kad šunys padeda vaikams įgyti pasitikėjimo savo jėgomis, ugdo kantrybę, tolerantiškumą bei empatiškumą. Šio užsiėmimo metu buvo siekiama per gyvūną, šunį, jo teikiamą energiją, atkreipti dėmesį į naujas mokymosi galimybes, metodus.

Savanoriai daug prisidėjo prie bibliotekos renginių viešinimo: fotografavimas, lankstinukų dalinimas, reklama socialiniuose tinkluose. Galiausiai, projekto dalyviai nusprendė įamžinti savo veiklą ir sumontuoti filmuką apie jų savanorystę bibliotekoje bei pristatyti bibliotekos kolektyvuiir Lietuvai. (https://www.youtube.com/watch?v=U84zu34roTk)

„Gaila, kad viskas baigėsi.Šis projektas bei praktika bibliotekoje pakeitė mane kaip žmogų: tapau drąsesnė bei pasitikinti savimi, susipažinau su naujais žmonės, susiradau draugų, įgijau naujų įgūdžių“, -  dalinosi įspūdžiais apie projektą savanorės, įvertinusios savo darbo rezultatus, komandinio darbo sėkmę bei tikslus, kartu praleistą laiką, pažintis.  Baigiantis praktikai savanoriai gavo praktikos pažymėjimus, patvirtančius darbinę praktiką (200 val.). Prie sertifikato išduoti priedai su tiksliai įvardintomis įgytomis kompetencijomis pagal praktikoje atliktas užduotis. Taigi, šią patirtį savanoris galės įtraukti į savo gyvenimo aprašymus.

Projektu siekiama populiarinti savanorystę Lietuvoje, mažinti jaunimo bedarbystę, plėsti neformaliojo švietimo formas, efektyviau išnaudoti Lietuvos bibliotekas, kurios yra neformaliojo švietimo šaltinis.


Parengė Dainora Narkūnienė

Komentarai

Populiarūs įrašai