Kete Horowhenua - dinamiška bendruomenės atsiminimų ir paveldo vikio svetainė

Naujosios Zelandijos regione Horowhenua gyvena apie 30000 žmonių. Vietos bibliotekos, mąstydamos apie tai, kaip gyventojams įdomiai pateikti vietos paveldą ir jį išsaugoti, susidurė su daug kam pažįstamomis kliūtimis: patalpų ir pinigų stoka. Visgi, norėdamos, kad gyventojai naudotųsi paveldu, kad jis būtų ne tik matomas, bet ir gyvas, 2007 m. vietos bibliotekos įkūrė vikio svetainę - Kete Horowhenua.

Kete Horowhenua, http://horowhenua.kete.net.nz/en/site
Ši svetainė tikrai nestebina technologinėmis naujovėmis. Tačiau šį projektą norėčiau pristatyti  dėl svarbios priežasties - jis buvo kuriamas ir tebeplėtojamas kaip pirmiausiai bendruomenei skirtas ir bendruomenės kuriamas projektas. Tai reiškia, kad bibliotekininkams teko paaukoti kai kurias įprastas taisykles ir norą viską standartizuoti.

Į vikio svetainę informaciją gali įkelti bet kuris registruotas vartotojas. Nemažai nuotraukų, auviovizualinių dokumentų įkėlė pačios bibliotekos padedamos savanorių. Svetainė susideda iš temų, t.y. Vikipedijos tipo straipsnių tam tikra tema, paįvairinamų dokumentais, ar tais, kuriuose dokumentai pateikiami, transkribuojami ir kt. Svarbi svetainės dalis yra Diskusijų skiltis. Vartotojai gali inicijuoti diskusiją arba prie jos prisijungti. Įdomu, kad vartotojai raginami tobulinti svetainę, jie gali pažymėti, kad įraše yra klaidų ar netikslumų.

Ilgainiui, svetainė apaugo ne tik paveldo dokumentais, bet ir įvairiais meniniais bendruomenės veiklos produktais. Pavyzdžiui, svetainėje kuria savo paskyras ir parodas vietos menininkai.

Manau, kad tai įdomus gyvybingos bendruomenės svetainės pavyzdys, kuris gali būti naudingas bet kurioms viešosioms bibliotekoms svarstant apie tai, kaip pateikti ir, svarbiausiai, kaip kartu su bendruomene kurti vietos istoriją, pažvelgti į praeitį ir tai, kas bendruomenę vienija.

Daugiau apie pavyzdį skaitykite straipsnyje, pagal kurį parengta ši žinutė:

LIEW, Li Chern. Participatory cultural heritage: a tale of two institutions' use of social media. D-lib Magazine [interaktyvus]. 2014, vol. 20, no. 3/4 [žiūrėta 2014 m. gegužės 11 d.]. Prieiga per internetą: http://www.dlib.org/dlib/march14/liew/03liew.html

Komentarai

Populiarūs įrašai