Naujojo amžiaus mokymas(is) - idėjos, kurios gali praversti ir bibliotekoms

Ši žinutė ne apie bibliotekas, bet, manau, bibliotekininkams ji gali būti įdomi. Ji apie tai, kokius įdomius atradimus ir kitokio požiūrio atsiradimą į mokymąsi galime stebėti šiandien.

1999 m. Sugata Mitra, kuris šiandien yra švietimo technologijų profesorius, dirbo Indijoje, Niu Delyje, ir buvo atsakingas už programuotojų mokymą. Jo biuras buvo įsikūręs netoliese lušnynų. Vieną dieną jis sugalvojo padaryti eksperimentą ir sužinoti, kaip (ar) varginiausiai gyvenantys vaikai galėtų išmokti dirbti kompiuteriu. Savo biuro sienoje jis padarė skylę, į kurią įtaisė kompiuterį ir tiesiog leido gatvės vaikams su juo žaisti. Rezultatai buvo neįtikėtini, nes vaikai per trumpą laiką išmoko naudotis įrenginiu. Tačiau Sugata Mitra tęsė eksperimentą toliau - šį kartą "kompiuteris skylėje" atsirado nutolusiame Indijos kaime, kuriame tikrai net nėra ko paklausti, ką su juo daryti. Po kurio laiko eksperimento autorius ir vėl gavo tą patį rezultatą - vaikai pramoko, ką daryti su įrenginiu. Sudėtingiausias eksperimentas - palikti vaikus mokytis patiems ne tik dirbti kompiuteriu, bet ir nagrinėti sudėtingiausius biotechnologijų klausimus. Tačiau ir čia eksperimentas buvo sėkmingas, nors tai užtruko daugiau laiko ir pareikalavo dar vieno atradimo - vaikus mokantis reikia tiesiog padrąsinti.

Įkvėptas savo atradimo profesorius siūlo tiesiog pasinaudoti vaikų gebėjimu mokytis ir leisti jiems mokytis patiems, juos skatinant. Tuomet didėja vaiko motyvacija ir galimybės tikrai pradėti mokytis (ir labai sėkmingai).

Iš karto pagalvojau apie mokytis ir atrasti kviečiančias erdves (ne tik patalpų, bet ir atmosferos, ir prieinamų įrankių ir informacijos, ir specialistų, kurie gali laiku padrąsinti ar padėti, prasme).

Siūlau pasiklausyti profesoriaus Sugata Mitra TED kalbos (jis kalba angliškai, bet galima nustatyti lietuviškus subtitrus). Malonaus klausymosi ir naujų idėjų!

Komentarai

Populiarūs įrašai