Skaitmeniniai įrenginiai - galimi pagalbininkai ugdant vaikų raštingumą

Šaltinis: Bestsellerlabs.com
Daugelis net labai mažų vaikų šiandien jau susipažįsta su įvairiais skaitmeniniais įrenginiais. Natūralu, tokia aplinkybė kelia ir mokslininkų susidomėjimą, kokį poveikį skaitmeninės priemonės gali turėti vaikams, o ypač jų ugdymui.

Tuo domimasi ir neseniai paskelbtame tyrime apie skaitmeninių įrankių įtaką ugdant vaikų raštingumą. Tyrėjai analizavo dvidešimties ikimokyklinukų, kuriuos ugdant buvo naudojami planšetiniai kompiuteriai iPad, skaitmeniniai grotuvai iPod ir staliniai kompiuteriai liečiamaisiais ekranais, elgseną. Tyrime dalyvavo įvairios etninės kilmės dalyviai - afroamerikiečiai, ispanakalbiai amerikiečiai ir kt. Tyrimo dalyviams buvo maždaug po keturis metus, daugumą jų buvo berniukai.

Tyrimo eigoje mokslininkai pastebėjo, kad ekrano lietimo judesiai turi įtakos vaiko dėmesio koncentravimo gebėjimams ugdyti. Nors mokslininkų manymu, reikia daugiau tyrimų norint nustatyti skaitmeninių įrenginių įtaką, tačiau jie daro prielaidą, kad įvairių pojūčių - klausos, lytėjimo ir regos - integravimas gali atnešti nemažai naudos. Tyrėjų manymu, toks sinchroninis įvairių pojūčių integravimas naudojantis planšetiniais kompiuteriais ir kitais panašiais skaitmeniniais įrenginiais skatina didesnį vaiko įsitraukimą į veiklą ir susidomėjimą tekstu. Tai, savo ruožtu, gali padėti ugdant mažųjų piliečių gebėjimą skaityti.

Visą tyrimo tekstą galima nemokamai skaityti čia (tekstas anglų kalba).

Parengta pagal:

PETERSON, K.Engaging with ebooks can aid children's literacy, study finds. Library Journal [interaktyvus].20 January 2014 [žiūrėta 2014 m. sausio 22 d.]. Prieiga per internetą: http://www.thedigitalshift.com/2014/01/k-12/engaging-ebooks-can-aid-childrens-literacy-study-finds/

Komentarai

Populiarūs įrašai