"Designboom" žurnalo 2013 metų naujų bibliotekų pastatų dešimtukas

Prieš Kalėdas internetinis architektūros ir dizaino žurnalas Designboom paskelbė įspūdingiausių 2013 metų naujų bibliotekų dešimtuką. Pastatų architektūros autoriai – įvairūs, nuo garsiausių pasaulio architektūros dirbtuvių iki jaunųjų, dar nežinomų architektų. Sąrašo sudarytojas Philip Stevens džiaugiasi, kad net ekonomiškai sunkiu laiku, investuojama į projektus, kurių tikslas atgaivinti ir praturtinti bendruomenes. Anot jo, bibliotekų vaidmuo ir toliau kinta - naujo dizaino pastatuose dera multimedijų veikla, bendruomenės erdvės ir tradicinės programos. Žurnalo prisistatyme rašoma, kad tai pirmasis ir pripažintas įtakingiausiu dizaino ir architektūros leidinys pasaulyje. Jei taip, tai teiginiai apie bibliotekų vaidmenį liudija požiūrio į bibliotekų vaidmenį (vaidmenis) transformaciją profesijos išorėje. Štai keli atsitiktiniai į dešimtuką patekusių bibliotekų apibūdinimai: “ir bendruomenės centras, ir inteketualinis archyvas individualioms studijoms”, “istorinis pastatas konvertuotas į viešąją biblioteką”, “be mokymo įstaigos studentų ir darbuotojų, pasiekia ir platesnę visuomenę”, “vieta, kur analoginis ir skaitmeninis informacijos formatai susilieja”, “industrinio regiono meno tradicija”, “ryškus tolygiai sklindantis natūralios šviesos žėrėjimas”, “platoniškomis proporcijomis įrėmintas ramybės prieglobstis”, “subtili linija tarp istorijos išsaugojimo ir šiuolaikinės tapatybės kūrimo”.

Toliau Jūsų dėmesiui minėtasis Designboom dešimtukas (skliausteliuose - projektų autoriai):

1. Nacionalinė biblioteka Sejong mieste, Korėja (Samoo arhitects & engineers, Korėja).

2. Birmingamo miesto biblioteka, Jungtinė Karalystė (Mecanoo, Olandija).

3. Elsa Morante viešoji biblioteka, Italija (DAP studio, Italija).

4. Datong miesto pagrindinė biblioteka, Kinija (Preston Scott Cohen, JAV).

5. Mokslininko biblioteka, JAV (GLUCK+, JAV).

6. Naujoji Bagdado biblioteka, Irakas (AMBS architects, Jungtinė karalystė, Irakas).

7. Psichologijos biblioteka, Freie universitetas, Berlynas (Norman Foster, Jungtinė Karalystė).

8. Seinajoki miesto viešoji biblioteka, Suomija (JKMM architects, Suomija).

9. Jose Vasconcelos viešoji biblioteka, Meksika (Tax arquitectura, Meksika).

10. Helsinkio universiteto biblioteka, Suomija (Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy, Suomija).

Dešimtukas, atrodo, patvirtina tendenciją, kad naujose bibliotekose vis mažiau lieka standartiškumo - kiekviena ieško savosios tam tikrai vietai tinkamos formos. Tačiau bibliotekos sėkmės "formulė" nebus išbaigta be profesionaliai sukurtų ir nuolat vertinamų paslaugų bei programų, pritaikytų bendruomenės poreikiams ir lūkesčiams. Taigi standartinė biblioteka formos ir turinio prasme nebeaktuali. Ir tai, man atrodo, yra didžiausias profesinis iššūkis mums.

Įdomu,kas užkliuvo jums, žiūrinėjant praėjusiais metais naujuose pastatuose duris atvėrusias bibliotekas. Kaip visada, kviečiu pasidalinti savo mintimis komentaruose.

Šaltinis: Philip Stevens. TOP 10 libraries of 2013. Designboom. 22 December 2013. Prieiga per internetą: http://www.designboom.com/architecture/top-10-libraries-of-2013-12-21-2013/

Komentarai

Populiarūs įrašai