Dėmesio! Tarptautinis projektų konkursas naujoviškoms viešųjų bibliotekų paslaugoms kurti

Tuos, kurie dar nematė, noriu informuoti, o tiems, kurie matė, bet švenčių šurmulyje primiršo - priminti apie galimybę dalyvauti EIFL Viešųjų bibliotekų inovacijų programos (EIFL-PLIP) naujoviškų paslaugų vaikams ir jaunimui projektų konkurse.

Tai jau ketvirtas šios programos konkursas projektams. Ankstesniuose konkursuose keli projektai iš Lietuvos atlaikė tarptautinę naujų idėjų konkurenciją ir buvo atrinkti finansuoti bei buvo sėkmingai įgyvendinti – tai Utenos A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos projektas “Žaisdami mokomės“ (The Challenger), Kauno apskrities viešosios bibliotekos Biblio-sveikatos projektas (BiblioHealth), ir Pasvalio rajono savivaldybės M. Katiliškio viešosios bibliotekos projektas “Libr-A: į pagalbą Pasvalio ūkininkams” („Libr-A: to help farmers in Pasvalys“).

Nors naująjame konkurse išlieka reikalavimas, kad IKT būtų pagrindinis naujų paslaugų komponentas ir jas biblioteka kurtų, teiktų ir užtikrintų tęstinumą, įtraukdama partnerius, vis dėlto jis šiek tiek skiriasi nuo ansktesniųjų, Pirmiausia, viešosios bibliotekos kviečiamos pateikti projektus skirtus labai apibrėžtai tikslinei grupei – vaikams, paaugliams ir jaunimui. Antra, programa nebefinansuos projektų, kuriuose bibliotekos naudoja IKT tik viešai interneto prieigai, kompiuterinio raštingumo mokymams, techninių procesų automatizacijai ar bibliotekų fondų skaitmeninimui. Paprasčiausiai dėl to, kad šios bibliotekų paslaugos yra jau gerai žinomos ir be papildomo skatinimo sparčiai plinta visame pasaulyje.

Iki 2014 m. sausio 31 d. EIFL-PLIP laukia elektroninių projektinių paraiškų, kuriose besivystančio ir tranzitinės ekonomikos šalių bibliotekininkai siekia eksperimentuoti ir išbandyti naujus, kūrybiškus IKT panaudojimo būdus paslaugose, kurios būtų patrauklios vaikams ir jaunimui bei kurios padėtų jiems pasiruošti ateities iššūkiams.

Galbūt bibliotekos sugalvos panaudoti technologijas visiškai tradicinėse veiklos srityse, tokiose kaip skaitymo skatinimas ir raštingumo ugdymas. Radusios atsakymus į sunkiausią klausimą - kaip ir kokios technologijos galėtų padėti išugdyti geresnius skaitymo įgūdžius ir pasiekti geresnių mokymosi rezultatų – bibliotekos galėtų paneigti jau jau pabodusį technologijų ir skaitymo “supriešinimą”. O galbūt bibliotekos išdrįs žengti į visiškai naujas veiklos sritis. Nepaisydamos gąsdinimų technologiniais baubais, sumanys pritraukti jaunimą giliau domėtis technologijomis, išbandyti įprastų technologijų galimybes ir pažinti jų “vidurius”, perkurti ir pagerinti technologinius įrenginius, įdarbinti robotus ar panaudoti 3D spausdintuvus, kurti taikomąsias programas. Tai, be abejo tik galimų krypčių pavyzdžiai, tikrose projektinėse paraiškose bibliotekos turėtų įvertinti aktualiausius vietos poreikius ir problemas bei ieškoti kūrybiškų ir naujų jų sprendimo būdų.

Paraiškos turi būti teikiamos tik eletroniniu būdu ir tik anglų kalba. Jei susidomėjote, turite idėjų ir nebijote tarptautinio konkurso iššūkių, paraiškos formą, rekomendacijas ir nuorodas į elektroninę paraiškų sistemą rasite čia (visa informacija - anglų kalba).

Linkiu sėkmės!

-------------------

Nevyriausybinė pelno nesiekianti organizacija EIFL „Elektroninė informacija bibliotekoms“ padeda besivystančių ir pereinamojo laikotarpio šalių bibliotekoms įsigyti prieigą prie elektroninių mokslo ir kitų informacijos išteklių, veda derybas dėl įvairių duomenų bazių licencijavimo, teikia visokeriopą paramą tinkle dalyvaujančių šalių konsorciumams. 1999 metais įkurta organizacija šiandien dirba su 60 Azijos, Afrikos, Europos ir Lotynų Amerikos šalių. EIFL Viešųjų bibliotekų inovacijų programa (EIFL-PLIP), pradėta vykdyti 2010 metais, skirta viešosioms bibliotekoms, kurios inovatyviai panaudodamos informacines ir komunikacines technologijas skatina bendruomenių ekonominį ir socialinį augimą ir taip prisideda prie prisideda prie vystomosios plėtros uždavinių.

Komentarai

Populiarūs įrašai