Savilaida bibliotekose - dar viena paslauga bendruomenei

Espresso Book Machine Bruklyno viešojoje bibliotekoje (JAV)
Apie savilaidą (angl. self-publishing) bibliotekose jau nemažai kalbama. Yra ir pirmųjų pavyzdžių, kai akademinės ir viešosios bibliotekos steigia savilaidos punktus ar net centrus. Diskusijos apie savilaidos galimybes bibliotekose suaktyvėjo todėl, kad šiandien atsiranda nemažai priemonių, kurios leidžia autoriui savarankiškai paskelbti savo kūrinį. Savilaidos reiškinys siejasi su e.knygų paplitimu ir tuo, kad internete kiekvienas vartotojas gali turėti savo balsą ir viešai skelbti savo kūrinius ar netgi juos parduoti. Atsiranda ir savilaidos verslas, pvz., interaktyvios svetainės, kurios siūlo autoriams knygos publikavimo priemones. Vienas iš tokių pavyzdžių - Lulu.

Taigi ir bibliotekos pradėjo svarstyti, ką galėtų nuveikti remdamos savilaidą. Kai kurios įsigijo knygų spausdinimo pagal pareikalavimą įrenginį Espresso Book Machine. Neveltui įrenginio pavadinime yra žodis - "espresso" - atspausdinti spalvotą knygą užimtų ne daugiau laiko, kaip išgerti puodelį kavos. Tačiau tokių įrenginių priežiūra ir išlaikymas brangiai kainuoja, ir jie įkandami ne visoms bibliotekoms. Dažnai knygų spausdinimo paslauga yra mokama. Tačiau net ir tokiomis sąlygomis knygos leidybos paslaugos tampa žymiai artimesnės potencialiems rašytojams. Kai kurios bibliotekos taip pat siūlo maketavimo įrangą ir paslaugas vartotojams.

Bet netgi neturėdamos brangių įrenginių viešosios bibliotekos skatina savo skaitytojų kūrybą. Nemažai bibliotekų rengia kūrybinio rašymo, leidybos ir kitus mokymus, kuriuose neretai dalyvauja ir dalijasi patarimais rašytojai ir leidėjai. Taip potencialūs rašytojai gali ugdyti savo gebėjimus, daugiau sužinoti apie galimybes išleisti savo kūrinį.

Bibliotekos, kurios siūlo skaitytojams savilaidos paslaugas (maketavimą, spausdinimą), ragina autorius palikti vieną kūrinio kopiją bibliotekai, taip užtikrindamos, kad vietos bendruomenės kūrybos vaisiai atsidurtų bibliotekoje.

Įkvėpiantys savilaidos paslaugų bibliotekose pavyzdžiai:

JAV Sakramento viešoji biblioteka, kuri įsteigė savilaidos centrą "I Street Press". Centre veikė jau minėtas įrenginys Espresso Book Machine, rengiami mokymai pradedantiesiems autoriams. Apie centro veiklą galima paskaityti I Street Press svetainėje.

JAV Provinstauno viešoji biblioteka teturėdama vos 3000 dolerių paramą įsteigė skaitmeninį savilaidos centrą. Biblioteka įsigijo reikiamą įrangą ir įsteigė komitetą, kuris kasmet atrinks vietos autorių kūrinius leidybai. Į komitetą įeina vietos bendruomenės menininkai ir literatai. Jau paskelbti pirmieji kūriniai! Apie šią iniciatyvą skaitykite Provincetown Public Press svetainėje.

Šiuolaikiška biblioteka skatina ne tik skaityti, bet ir užsiimti kūryba!

Skaitykite daugiau straipsnyje, pagal kurį parengta ši žinutė:

FARKAS, M. Community creativity. American Libraries Magazine [interaktyvus]. 29 October 2013 [žiūrėta 2013 m. lapkričio 3 d.]. Prieiga per internetą: http://www.americanlibrariesmagazine.org/article/community-creativity


Komentarai

  1. Neįsivaizduoju nemokamo publikavimo... nebent su policija ir psichiatrinės gretąja per mėnulio pilnatis,,,

    AtsakytiPanaikinti
  2. Rašome apie tai, kas jau vyksta. Nemokamas publikavimas galimas gavus paramą iš valstybinių programų - pvz., vietos rašytojų kūrybos skatinimas ir pan. Kol kas bibliotekose nėra nemokamų publikavimo paslaugų, t.y. kad ši paslauga prilygtų nemokamam knygų skolinimui į namus. Tačiau egzistuoja įvairūs būdai paremti vietos bendruomenės atstovų kūrybą :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai