Kaip bibliotekininkai naudoja Twitterį - "už" ir "prieš"

Žurnale "Journal of Library Innovation" neseniai pasirodė straipsnis, kuriame siekiama panagrinėti, kaip bibliotekininkai naudoja Twitterį profesinio tobulėjimo tikslais. Tikriausia visiems puikiai žinomas Twitteris gali būti ne tik bibliotekos naujienų, bet ir profesinių idėjų sklaidos ir įsisavinimo įrankiu. Straipsnio autorė pristato nedidelį kokybinį tyrimą, atliktą Airijoje jaunųjų bibliotekininkystės specialistų seminare. Tyrime bandyta įvertinti bibliotekininkystės specialistų požiūrį į šį įrankį.

Pasirodo, galima išskirti tris bibliotekininkų požiūrius į Twitterį. Autorė išmatavo požiūrių į šį įrankį "temperatūrą". Požiūriai yra tokie:

Šaltokas - dažniausia šiai grupei priklausantys bibliotekininkai gana pesimistiškai žiūri į Twitterio panaudojimą. Toks požiūris siejasi su tuo, kad naudojimasis Twitteriu laikomas laiko švaistymu. Tačiau abejonės siejasi ir su tuo, kad pesimistiškai Twitterį vertinantys vartotojai turi nedaug naudojimosi šiuo įrankiu patirties. Jie neturi savo paskyros, juos dažniausiai baugina 140 ženklų žinutėje apribojimas. Daugelį kamuoja ir klausimas: "Apie ką apskritai rašyti?"

Šiltesnis - šio požiūrio atstovai dar tyrinėja Twitterį ir atranda daug naujovių. Jie teigia, kad Twitteryje seka geriausius ir naudingiausius pranešimus, kad pradėję naudotis Twitteriu nesitikėjo gauti profesinės naudos. Dažniausiai tokie vartotojai turi savo paskyrą, tyrinėja šį įrankį, tačiau ir juos šiek tiek baugina informacijos perkrovos ir laiko stokos naudotis Twitteriu rizikos.

Karštas - be abejonės, šio požiūrio atstovai yra aktyviausi Twitterio naudotojai. Jie kasdien skelbia pranešimus ir seka savo kolegų pasisakymus. Anot tokių bibliotekininkų, Twitteris padėjo jiems rasti atsakymus į savo klausimus, gauti iš kolegų patarimų, megzti profesinius ryšius, sekti profesines naujoves. Jie džiaugiasi, kad Twitteriu galima naudotis visą parą ir aktyviai naudoja jį savo profesinėje veikloje.

Be abejo, šis tyrimas tik bandomasis, bet skatina pagalvoti ir apie mūsų požiūrį į Twitterį. Ar naudojatės šiuo įrankiu? Ar manote, kad Twitteris naudingas jūsų profesinėje veikloje?

Parengta pagal:

DALTON, M. "What would I tweet?": exploring new professionals' attitudes towards Twitter as a tool for professional development. Journal of Library Innovation [interaktyvus]. 2013, vol. 4, issue 2 [žiūrėta 2013 m. lapkričio 16 d.]. Prieiga per internetą: http://www.libraryinnovation.org/article/view/296/486


Komentarai

Populiarūs įrašai