Europos viešosioms bibliotekoms ir jų lankytojams - laikas veikti!

Nežinau, ar pastebėjote - praėjusį pirmadienį, spalio 7 d., Europos Parlamente buvo įregistruotas ir paskelbtas Europos Parlamento rašytinis pareiškimas (0016/2013) dėl viešųjų bibliotekų įtakos Europos Bendrijose?

Rašytiniame pareiškime, remdamiesi šių metų Europos viešųjų bibliotekų tyrimo, atlikto 18 šalių, rezultatais 11 Europos Parlamento narių ragina Europos Komisiją „pripažinti, kad viešosios bibliotekos teikia svarbiausias paslaugas vietos bendruomenėms ir nepalankioje padėtyje esantiems asmenims, ypač skaitmeninės įtraukties, socialinės įtraukties, mokymosi visą gyvenimą ir užimtumo galimybių srityje, ir taip prisideda prie ES tikslų įgyvendinimo”.

Visą Europos Parlamento rašytinį pareiškimą dėl viešųjų bibliotekų įtakos Europos Bendrijose lietuvių kalba rasite čia.

Pareiškimą pasirašė 11 Europos Parlamento (EP) narių, atstovaujančių įvairias frakcijas – Hannu Takkula , Maria Badia i Cutchet, Vilija Blinkevičiūtė, Andrew Duff, Cătălin Sorin Ivan , Morten Løkkergaard, Marie-Thérèse Sanches-Schmid, Marietje Schaake, Helga Trüpel, Marie-Christine Vergiat, Sabine Verheyen.

Rašytinis pareiškimas neįpareigoja Europos Parlamento ar kitų ES institucijų imtis kokių nors veiksmų. Tai nėra ir teisės aktas, tik EP narių grupės pozicijos išreiškimas, kviečiant kitus parlamentarus pasirašyti. Tačiau tokie trumpi tekstai (ne daugiau kaip 200 žodžių), kuriuos pateikia ne mažiau kaip dešimties parlamentarų grupė iš bent trijų frakcijų, gali tapti tam tikro klausimo įtraukimo į politinę darbotvarkę pradžia. Taigi pareiškimas dėl viešųjų bibliotekų protokolo forma gali pasiekti ES institucijas, jei per tris mėnesius jį pasirašys dauguma, t.y. bent pusė, EP narių.

Taigi laikas veikti kiekvienai ir kiekvienam – paraginti Lietuvoje išrinktuosius Europos Parlamento narius pasirašyti šį pareiškimą ir, žinoma, paraginti kaimynus ir partnerius iš kitų Europos Sąjungos šalių padaryti tą patį. Kiekvieno Europos piliečio balsas čia svarbus ir gali nulemti parlamentarų apsisprendimą. Parašykite jiems e.paštu, prisijunkite ir pakvieskite padaryti tą patį ir paremti pareiškimą dėl viešųjų bibliotekų įtakos socialiniame tinkle Facebook.

Tyrimą, kuriuo remiamasi pareiškime ir be kurio jokio pareiškimo ir pozicijos greičiausiai ir nebūtų buvę arba bent jau būtų daug sunkiau politikams paaiškinti, kuo naudingos šiuolaikiškos viešosios bibliotekos Europos piliečiams, rasite čia:

Europos viešųjų bibliotekų tyrimo bendroji ataskaita (anglų k.) - Cross-European public library study – European Union final research report/ Susannah Quick, Gillian Prior, Ben Toombs, Luke Taylor ir Rosanna Currenti. March 2013. Prieiga per internetą: https://digital.lib.washington.edu/dspace/bitstream/handle/1773/22718/Final%20Report%20-%20Cross-European%20Library%20Impact.pdf?sequence=1

Europos viešųjų bibliotekų tyrimo – rezultatai Lietuvoje (lietuvių k.) - Naudotojų supratimą apie IKT naudą Lietuvos viešosiose bibliotekose Galutinė ataskaita. Susannah Quick, Gillian Prior, Ben Toombs, Luke Taylor ir Rosanna Currenti. 2013 m. kovas Prieiga per internetą: https://digital.lib.washington.edu/researchworks/bitstream/handle/1773/24025/TNS_Lithuania_Lithuanian.pdf?sequence=1

Panaudotas šaltinis: Europos Parlamentas / Pleanarinis posėdis. Parlamentiniai klausimai / Rašytiniai pranešimai. Prieiga per internetą: http://www.europarl.europa.eu/plenary/lt/written-declarations.html [Žiūrėta 2013 m. spalio 12 d.]

Komentarai

  1. Parašiau e.paštu kiekvienam iš 12, tikiuosi ir jūs paseksit mano pavyzdžiu. Visi reikalingi kontaktai čia - http://www.europarl.europa.eu/meps/lt/search.html?country=LT

    AtsakytiPanaikinti
  2. Gavau žinią, kad pareiškimą pasirašė ES parlamentaras p. Algirdas Saudargas ir būtinai pasirašys ES parlamentarė p. Laima Andrikienė. Lauksim ir kitų spredimo.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Šiandien baigėsi trijų mėnesių terminas parašų rinkimui. Surinkta 214 parašų - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=449119575211386&set=a.408658605924150.1073741832.369475316509146&type=1&theater. Ne pusė, kad pasiektų kaip formaliais kanalais ES institucijas, bet vis tiek gerai. Ypač žinant kontekstą - kad nė vienas pareiškimas tos ribos dar nebuvo peržengęs ir kad tarp pasirašiusiųjų EP narių yra visų 28 ES šalių atstovai. Tiltas nutiestas veiksmams ir nacionaliniu, ir Europos lygiu.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai