Ką rinksis bibliotekos: Valdyti bangas ar plaukti pasroviui?

Tokiu klausimu Tarptautinė bibliotekų asociacijų ir institucijų federacija, IFLA pradėjo šių metų Pasaulio bibliotekų ir informacijos kongreso, vykusio Singapūre, 2013 rugpjūčio 19 d. plenarinę sesiją. Sesijos metu IFLA, vadinanti save pasaulio bibliotekininkų balsu, pristatė ateities tendencijų ataskaitos įžvalgas. Ataskaita taip ir vadinasi „Valdyti bangas ar plaukti pasroviui? Navigacija besiformuojančioje informacijos aplinkoje“ (angl. k. - Riding the Waves or Caught in the Tide? Navigating the Evolving Information Environment).

Jei skaitote šį tinklaraštį nuolat, gal pagalvojote – na dar viena prognozė apie bibliotekų ateitį. Tačiau IFLA palieka bibliotekų ateities prognozavimą pačioms bibliotekoms, jų asociacijoms ir partneriams. Vietoj to, ataskaitoje pristatomos bendros plataus informacijos lauko globalios tendencijos, kurios tikėtina veiks ir bibliotekų, ir kitų informacijos teikėjų bei plačiosios visuomenės gyvenimą ateityje.

Tendencijų ataskaitos kūrime dalyvavusių ekspertų sąrašas – įspūdingas. Atrodo, kad bibliotekininkų ambicijų trūkumu neapkaltinsi. Diskusijose dalyvavo žinomi ekspertai iš pasaulinio garso verslo, tarptautinių organizacijų ir mokslinių tyrimų institucijų, tokių kaip Intel socialinės kompiuterijos mokslinių tyrimų ir technologijų centras, Google, Skirtųjų vardų ir numerių interneto korporacija ICANN, Jungtinių tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija UNESCO, Tarptautinė ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija OECD, BBC, Sorbonos universitetas, Prancūzijoje ir kitų. Tarp jų yra ir viena bibliotekininkė - Lietuvoje ne kartą buvusi Deborah Jacobs, Bilo ir Melindos Geitsų fondo Pasaulio bibliotekų programos direkorė. Visų ekspertų vardus ir pavardes rasite čia.

Anot IFLA suburtos įvairių sričių atstovų grupės šios penkios svarbiausios tendencijos pakeis informacijos pasaulį:

1. Naujos technologijos vieniems išplės prieigą prie informacijos, o kitiems ją ribos.

2. Švietimas internetu ir demokratizuos, ir trukdys globaliam mokymuisi.

3. Iš naujo bus nustatytos privatumo ir duomenų apsaugos ribos.

4. Hiper-ryšių visuomenės klausysis ir suteiks galių naujiems balsams ir grupėms.

5. Globalią informacijos ekonomiką transformuos naujos technologijos.

Susidomėjote? Įdomu, kas už to slypi? Skaitykite apie tai daugiau portale Trend report , specialiai sukurtame IFLA tendencijų ataskaitai. Tik dar kartą įspėju, kad labai nenusiviltumėte - ataskaitoje nerasite gatavų atsakymų, ką tai reiškia bibliotekoms. Įprasminti bibliotekų vaidmenį ar vaidmenis naujoje informacijos aplinkoje yra mūsų visų, pasirinkusiųjų šią profesiją, darbas. Todėl ir IFLA klausia, ką galvojate jūs ir kviečia prisijungti prie globalios diskusijos forumo.

O pirmu įspūdžiu pasidalinkite rašydami komentarus čia.

Panaudotas šaltinis:

Riding the Waves or Caught in the Tide? Navigating the Evolving Information Environment. Insights from IFLA trend report. 2013. [14 p]. Prieiga: http://trends.ifla.org/files/trends/assets/insights-from-the-ifla-trend-report_v2.pdf [Žiūrėta 2013 rugsėjo 12 d.]

Komentarai

Populiarūs įrašai