Biblioteka 2020: bibliotekininkystės specialistų ir suinteresuotų grupių atstovų vizijos

Neseniai pasirodė įdomi knyga "Biblioteka 2020: pirmaujantieji vizionieriai apibūdina rytojaus biblioteką" (Library 2020: Today’s Leading Visionaries Describe Tomorrow’s Library). Ši knyga - tai bibliotekininkystės specialistų, su bibliotekų veikla susijusių ir  žinomų asmenų apybraižų rinkinys. Jame galima pasiskaityti, kokią ateitį (jau ir nelabai tolimą) pranašauja bibliotekai kiekvienas autorius, remdamasis savo patirtimi.

Knygą virtualiai pavartyti galima čia.

Keletas citatų iš  knygos sudominimui:

"Ateityje bibliotekos nutols nuo knygų ir kitų išteklių dar labiau, negu jos tai daro šiandien. Jos taps bendruomenės centrais labiau, negu tai matoma šios dienos bibliotekų veikloje. <...> Bibliotekos sutelks didesnį dėmesį į vietos kūrybą. Tai gali pasireikšti tuo, kad bibliotekose atsiras daugiau erdvės kuriantiems ar rašantiems naudojantis bibliotekos kompiuteriais, bet taip pat ir tuo, kad vietinių autorių kūriniai, sukurti bibliotekoje, bus joje eksponuojami ir skolinami. Nežinomi vietiniai menininkai ir rašytojai eksponuos čia savo darbus, skaitys kalbas, organizuos seminarus." (Tinklaraščio "Annoyed librarian" autorė).

"Biblioteka 2020 metais turėtų būti traktuojama kaip bendruomenės švietimo ekosistemos dalis.Tai institucija, kuri teikia mokymosi visą gyvenimo paslaugas bet kurio amžiaus vartotojams. Neformalus mokymasis už mokyklos ribų taps vis svarbesnis, nes daugiau mokymo programų virtualės. Biblioteka gali būti virtualių mokomųjų išteklių šaltiniu, bet jos unikali niša -  nemokama susirinkimo vieta bet kuriems besimokantiesiems, užsiimantiems įvairiomis mokymosi veiklomis." (Susan Hildreth)

Tikiuosi, kad šie pamąstymai padės plėtoti mintis apie bibliotekų ateitį ir tai, kuo turėtų virsti biblioteka.

Parengta pagal:

PTACEK, B. The library as catalyst for civic engagement / reinventing libraries. Library Journal [interaktyvus]. 4 September, 2013 [žiūrėta 2013 m. rugsėjo 9 d.]. Prieiga per internetą: http://lj.libraryjournal.com/2013/09/future-of-libraries/the-library-as-catalyst-for-civic-engagment-reinventing-libraries/

Komentarai

Populiarūs įrašai