Grįžtame prie tyliosios bibliotekos idealo?

Šaltinis: PG voice
Peržiūrėdama naujienas apie bibliotekas perskaičiau, kad Naujosios Zelandijos miesto Dunedino valdžia skyrė  viešajai bibliotekai 34000 dolerių, kad įrengtų stiklinį kambarį tyliajam skaitymui. Tai reiškia, kad tyla vertinama ir šiandien, kai bibliotekose stengiamasi įrengti ir triukšmingas bendravimo zonas. Ar verta visiškai atsikratyti tylos bibliotekoje?

JAV  Pew Internet & American Life project atliktas tyrimas atskleidė, kad amerikiečiai tylą bibliotekoje vertina labai aukštai: net 76 procentai tyrimo respondentų vertina biblioteką kaip tylią mokymosi vietą suaugusiems ir vaikams. Tai tokia pat svarbi sąlyga, kaip ir interneto ir kompiuterių prieiga (kurią vertina 77 proc. respondentų).

Tyrimas taip pat atskleidė, kad tylą ir ramybę itin vertina neturtingi gyventojai, kurie ne tik neturi prieigos prie knygų, kompiuterių ir interneto, bet dažnai gyvena tokiomis sąlygomis, kai netenka sau leisti pasimėgauti tyla ir privatumu.

Taigi informacija pamąstymui: bibliotekose tyla nėra atgyvena, bet gali būti produktyviai derinama su triukšmingomis zonomis.

DOLAC, Kate. Library to install glass 'quiet reading' room. Dunedin Patch [interaktyvus]. 2013, 17 May [žiūrėta 2013 m. gegužės 17 d.]. Prieiga per internetą: http://dunedin.patch.com/articles/library-to-install-glass-quiet-reading-room

MILLER, Laura. Bring back shushing librarians. Salon [interaktyvus]. 2013, 31 January [žiūrėta 2013 m. gegužės 17 d.]. Prieiga per internetą: http://www.salon.com/2013/01/31/bring_back_shushing_librarians/

Komentarai

  1. Neseniai savo skaitytojų paklausėme:
    "Mieliausiai lankytumėtės bibliotekoje, kuriai būdinga..."
    Bendravimas ir dėmesys kiekvienam lankytojui (19)

    25%
    Jaukumas ir lankytojų emocinis komfortas (18)

    24%
    Tyla, nepriekaištinga tvarka ir pastovumas (15)

    20%
    Galimybė įvairiai ir naudingai praleisti laisvalaikį (9)

    12%
    Originalumas ir naujovės (7)

    9%
    Lankytojams patogus darbo laikas (3)

    4%
    Šiuolaikiška techninė bazė (3)

    4%
    Greitas aptarnavimas (2)

    3%

    Viso balsų: 76
    ...........
    Taigi, kaip matome, bent penktadaliui tyla yra pakankamai svarbus argumentas

    AtsakytiPanaikinti
  2. Įdomu būtų paklausti tų, kurie neužsuka. Ar tik ne bus taip, kad dėl tų pačių priežasčių dalis piliečių, kuriuos pavadinčiau 'triukšmingaisiais' nesilanko bibliotekose...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Manau, kad jūs esate teisus (-i) - bibliotekoje lankosi labai įvairūs skaitytojai, kuriems reikia ir triukšmingų, ir tylių erdvių :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai