Į trečią dešimtį įžengusioje Bobcatsss konferencijoje dalyvavo Vilniaus universiteto atstovės

Pernai atšventusi dvidešimtąjį jubiliejų, tarptautinė konferencija Bobcatsss 2013 metų vasario 23-25 dienomis informacijos specialistus sukvietė į tolimosios Turkijos sostinę – Ankarą. Kasmet skirtingose pasaulio miestuose vykstančio simpoziumo organizaciniai klausimai šiais metais buvo patikėti Turkijos Hacettepe universitetui bei Danijos Karališkosios bibliotekininkystės ir informacijos mokslų mokyklai. Studentų bei dėstytojų nutarimu, Bobcatsss 2013 tema – „From Collections to Connections: Turning Libraries „Inside-Out“ (liet.- Nuo informacijos išteklių iki ryšių: besikeičiančios bibliotekos “iš vidaus į išorę”. Kaip ir kasmet, šįmet VU Komunikacijos fakultetas pasirūpino savo atstovais – drauge su daugybe konferencijos dalyvių iš daugelio valstybių universitetų savo tyrimų rezultatus pristatė Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Darnaus vystymosi komunikacijos magistrantės Ina Puzakinaitė ir Eglė Audzevičiūtė (vadovė – KF Bibliotekininkystės ir informacijos mokslų instituto dėstytoja dr. Jurgita Rudžionienė.

Bobcatsss konferencija – tai puiki platforma viešai pristatyti naujausias bibliotekininkystės bei informacijos mokslų tendencijas. Kasmet konferencija pasirenka temas, labiausiai atitinkančias opiausias informacijos ir komunikacijos spektro aktualijas. Šiemet konferencijos organizatoriai ir dalyviai telkėsi ties sparčiai vykstančiais bibliotekų pokyčiais, kurie, skambiai kalbant, paverčia senąsias kolekcijas į naują, labiau kompiuterizuotą bibliotekinį pasaulį (anlg. – „From Collections to Connections: Turning Libraries „Inside-Out“).

Konferencijos dalyviai savo pranešimus ruošė remiantis penkiomis potemėmis: Visuomenės aptarnavimas skaitmeniniame amžiuje; Informacijos profesionalai kaip besikeičiantys agentai; Naujų bibliotekinių erdvių kūrimas; Mobiliosios informacijos paslaugos; Naujų kompetencijų kūrimas.

Į šių metų konferenciją atvyko daugiau nei 130 dalyvių iš įvairių pasaulio šalių. Buvo perskaityta virš 50 žodinių pranešimų, pristatyta 12 Workshop’u (liet. – kūrybinių dirbtuvių), parengta per 15 stendinių pranešimų, kurios parengė atstovai iš Bulgarijos, Danijos, Estijos, Irano, Italijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Kroatijos, Latvijos, Lietuvos, Norvegijos, Olandijos, Pakistano, Pietų Afrikos, Prancūzijos, Saudo Arabijos, Suomijos, Švedijos, Šveicarijos, Turkijos, Vengrijos, Vokietijos.

Kaip ir kasmet, konferencija pasižymėjo pranešimų temine įvairovę. Dėmesio susilaukė visos temos ir potemės, tačiau labiausiai domino naujų sričių aktualijos. Daug kalbėta būtent apie ,,naujosios kartos” bibliotekos įvaizdį. Pranešėjai akcentavo, jog šiuolaikinės informacinės institucijos turi būti patrauklios ne tik teikiamomis informacijos paslaugomis, bet ir filosofija, kurią propaguoja. Pavyzdžiui, “žalioji biblioteka”, mokanti vartotojus rūšiuoti.

VU atstovės su konferencijos Ankaroje organizatore prof. Serap Kurbanoglu
Dar viena konferencijos naujovė – pranešimų apie skirtingų universitetų įgyvendinamas bibliotekininkystės ir informacijos studijų programas ciklas. Jo metu Vilniaus universiteto dėstytoja dr. Jurgita Rudžionienė pristatė Komunikacijos fakulteto veiklą ir studijų programas. Iš viso pranešimus pateikė 15 valstybių universitetų, kurie įgyvendina informacijos ir bibliotekininkystės studijų programas, atstovai.

KF Studentės I.Puzakinaitė ir E.Audzevičiūtė pristatė pranešimą tema: ,, Library Highway: Secret of Library Professionals“ (liet.- ,,Bibliotekos greitkelis: bibliotekos profesionalų paslaptis“), kurio metu pristatė Lietuvoje atliktą tyrimą. Šį pristatymą lietuvių kalba bus galima išgirsti VU KF SMD tarptautinėje mokslinėje konferencijoje „Komunikacijos ir informacijos iššūkiai“ balandžio 23-25 dienomis.


2014 metais Bobcatsss konferencija keliasi į Ispaniją (Barseloną) kviesdama atvykti visus norinčius pasidalinti savo žiniomis, mintimis ir atradimais tema – „ Library (r)evolution: Promoting sustainable information practices“ (liet. – Bibliotekos (r)evoliucija: Skatinant darnios informacijos teikimo praktikas).

Komentarai

Populiarūs įrašai