Tinklaraštis apie bibliotekas - antrakursių kūrybinis eksperimentas

Mieli tinklaraščio skaitytojai, sveikiname visus su naujaisiais 2013 metais ir pirmosiomis metų dienomis pateikiame VU Komunikacijos fakulteto, Informacijos ir bibliotekų paslaugų antrakursių pasakojimą apie užduotį sukurti tinklaraštį, kurią studentės atliko studijuodamos dalyką "Elektroninės informacijos paslaugos". Tikimės, kad jums bus smagu pasiskaityti apie studenčių patirtį ir klausimus, kilusius kuriant tinklaraštį. O gal tokius pat klausimus sau užduodate ir jūs, jeigu kuriate ir prižiūrite interneto dienoraštį bibliotekai arba apie biblioteką?

Gyvename pasaulyje, kuriam būdingas informacijos perteklius, todėl sunku sukurti kažką naujo ir originalaus. Kas antras žmogus turi savo internetinę svetainę ar tinklaraštį, kuriame nuolat atnaujina informaciją. Kaip tokioje gausybėje informacijos šaltinių savo tinklaraštį paversti išskirtiniu ir maloniu vartotojams? Tokį tikslą mes ir užsibrėžėme – sukurti savo tinklaraštį ir kuo greičiau jį išpopuliarinti. Paskaitų metu  nemažai sužinojome  apie įvairius tinklaraščius ir dar nepasibaigus vienai paskaitai nusprendėme pabandyti sukurti savo tinklaraštį. Visiško atsitiktinumo dėka pasirodė, kad lygiai tokia pati užduotis mūsų laukia ir kitos savaitės seminaro metu. Tad šis darbas tapo ne tik paprastas laisvalaikio praleidimo būdas, bet ir labai rimtas eksperimentas.

Tinklaraščiui kurti pasitelkėme Wordpress programą, nes yra lengvai ir greitai suprantama žmonėms, kurie neturi programavimo patirties. Vos tik pradėjome darbus, susidūrėme su pirmaisiais sunkumais - kokio tipo tinklaraštį kurti ir kokią informaciją jame talpinti. Apsvarsčiusios savo sugalvotų variantų pliusus ir minusus, nusprendėme, kad mūsų tinklaraštis "Skaityk, kurk, tobulėk" bus orientuotas į vaikus ir jų tėvelius, ieškančius informacijos apie vaikų bibliotekas. Supratome, kad labai svarbu tinklaraštį padaryti jaukų, malonų akiai ir žaismingą – tokį, koks patiktų mažiausiems jo skaitytojams. Čia mums padėjo į svečius atvykęs Agnės brolis, kuriam11 metų.


Tačiau vien malonia aplinka neįmanoma padaryti tinklaraščio populiariu, svarbiausia - tai jame talpinama informacija. Ji turi būti svarbi bei smagi: su paveiksliukais ir video medžiaga, kurie ne tik iliustruotų informaciją, bet ją papildytų. Tinklaraščio kūrimo eigoje supratome, kad dirbti grupėje nėra lengva, nes vis išsirinkdavome skirtingą informaciją, kurią norėtume skelbti, todėl teko priimti kelis kompromisinius sprendimus. Išsprendus šiuos nesutarimus, darbas ėjosi itin sklandžiai.

Baigus kelti informaciją, nusprendėme, kad jau laikas pradėti platinti savo tinklaraštį. Štai čia susidūrėme su dar viena problema – kaip tai padaryti? Teko vieningai priimti sprendimą, kad tam įgyvendinti reikia pasitelkti į pagalbą socialinius tinklus. Žinoma, mes pasirinkome Facebook. Viską atlikome paprastai, paskelbėme nuorodą apie savo tinklaraštį laiko juostose ir paprašėme draugų išreikšti savo nuomonę. Rezultatai nustebino – per keletą valandų sulaukėme 45 komentarų, o iš patirties žinojome, kad dauguma tinklaraščių per mėnesį susilaukia tik keleto. Daugiausiai komentarų susilaukė vaizdelis apie poną Byną.


Smagiausia buvo tai, kad mūsų draugai taip pat pasidalino tinklaraščio nuoroda su kitais, todėl susilaukėme labai skirtingų žmonių nuomonių: vieni rašė, kad jų vaikams patiktų tokia biblioteka, kiti siūlė tinklaraščio tobulinimus, treti – tiesiog gyrė mūsų įdėtas pastangas kuriant tinklaraštį. Štai smagiausi komentarai.


Žinoma, išliko klausimas, kiek komentarų buvo dėl to, kad prašėme komentuoti, o kiek dėl to, kad žmonės turėjo ką pasakyti. Pamąstėme, kad bet kokiu atveju bandant kažką išpopuliarinti visi pradeda nuo savo pažįstamų ir, jei ta idėja įsitvirtina, tai ji yra plėtojama ir toliau.

Pabaigai norėtume pasakyti, kad nereikia bijoti bandyti kurti kažką unikalaus, svarbiausia nepasiduoti ir atkakliai siekti užsibrėžto tikslo. Kadangi mes tik eksperimentavome, mūsų tinklaraščio plėtra jau yra sustabdyta, bet abi džiaugiamės smagia patirtimi ir žiniomis, kurias gavome šio projekto metu. Linkime sėkmės visiems dirbantiems su tinklaraščiais, nes tai reikalauja daug laiko ir jėgų, bet vartotojų apsilankymai ir teigiami atsiliepimai atperka visą darbą.

Agnė Venskūnaitė ir Indrė Kontrimaitė

Komentarai

  1. Perskaičius žinutę - susidomėjau, specialiai susiradau tą tinklaraštį. Bet nusivyliau, nieko ypatingo ar išskirtinio. Manyčiau, tai galima sukurti per 1-2 dienas. Dėstomos idėjos, kas ten turėtų būti, kaip ir sudomina, bet net per kelias pateiktas žinutes, jos neatsispindi.Pvz.: įdėti tik filmuko ištrauką ir neparašant net kelių sakinių, kas, kaip ir kodėl - lieka tiesiog filmuku be aiškios vizijos. Manyčiau autoriai, pateikdami žinutes, siunčią konkrečią žinią arba užuominą, o toliau palieka spręsti ir pasidaryti išvadas skaitytojui. Šiuo atveju to nebuvo.

    Manyčiau, čia labiau buvo atlikta tokia užduotis - susikurk blog'ą, t.y. parodau, kad jį kurti ir tiek. Bet jei tai buvo užduotis, en tik sukurti blogą (t.y. techninis sprendimas), et ir apmąstyti turinį ir pateikti keltą pavyzdžių, kaip tai įsivaizduoju turėtų būti - yra neatlikta. Vertinčiau kokiam 7.

    Paprastas pavyzdys, šitas rokenrol tinklaraštis. Čia nebūna tiesiog numesta nuotrauka, filmukas ar nuoroda - visuomet yra nors kelių sakinių komentaras, vardan ko tai įdėta, į ką turėtume atkreipti dėmesį.

    p.s. čia tik mano asmeninė nuomonė

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū už komentarą. Matote, sulaukėme patarimų iš jūsų :). Gal ir kiti skaitytojai, kuriems rūpi tinklaraščiai turės, ką pasakyti. Manau, ir studentėms jūsų komentarai labai naudingi. Tai pirmasis jų bandymas susipažinti su tinklaraščiais ir viešai pasidalyti savo mintimis :).

    AtsakytiPanaikinti
  3. Laba diena, smagu sužinoti kitų nuomonę apie šį straipsnį. Pats tinklaraštis tikrai nėra labai įspūdingas, bet kaip ir minime tai buvo tiesiog bandymas kažką sukurti ir darbai tinklaraštį tvarkant yra sustabdyti. Jo priežiūra reikalauja daug pastangų ir atsakomybės. Dar nesijaučiame galinčios ir turinčios patirties jį organizuoti, bet niekad negali žinoti kaip būs vėliau :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Indre ir Agne, pirmiausia - sveikinu, eksperimentai ir nauji dalykai - puikiausias poligonas mokymuisi. Antra, kviečiu pradėti rašyti į "Rock'n'Roll bibliotekininkas". Sutinku su komentatoriumi (arba komentatore), bet visiems rašantiems juk žinoma, kad sunkiausia yra išdrįsti pasisakyti ir rasti tą savo sakinį, dėl ko ir ką norėjai pasakyti.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai