Skaitymas garsiai - vėl madingas

Kas savaitę į Londono Simono Oldfieldo galeriją renkasi žmonės pasiklausyti įvairių istorijų. Galerijoje veikia skaitymo klubas, kuris yra ganėtinai populiarus. Tačiau kodėl žmonės mėgsta klausytis garsiai skaitomo kūrinio, kai yra tiek daug galimybių skaityti ir dalytis įspūdžiais kompiuteriu ar tiesiog nupirkus knygą? Pasirodo, priežasčių dalyvauti tokių klubų veikloje yra daug. Pirmiausia, klausymasis kartu sukuria tam tikrą betarpiškumo ir draugiškumo atmosferą, nes žmonės klausydamiesi patiria įvairiausias emocijas kartu. Tai savotiška bendravimo akis į akį, kurio mes šiandien neretai pasigendame, forma. Neretai skaitymo klubo dalyviams skaitymas garsiai primena vaikystę, kai pasakojimus išgirsdavo iš savo tėvų. Būna, kad žmonės dalyvauja tokių klubų veikloje, nes jiems patiems sunku skaityti (pvz., disleksiją turintys žmonės).

Jungtinės Karalystės audio knygų pardavimai išaugo net 32,7 proc., o šalyje veikianti skaitymo skatinimo organizacija The Reading Organisation jau gali pasididžiuoti net 350 skaitymo klubų tinklu visoje šalyje.

Gal ir Lietuvos bibliotekose skaitymo garsiai tradicijos turi didelę perspektyvą?

Parengta pagal:

DAY, E. Storytelling: how reading aloud is back in fashion. The Guardian [interaktyvus]. 6 January, 2013 [žiūrėta 2013 m. sausio 27 d.]. Prieiga per internetą: http://www.guardian.co.uk/books/2013/jan/06/storytelling-back-in-fashion


Komentarai

Populiarūs įrašai