Karjeros pavyzdžiai (7)


Apie savo karjeros kelius pasakoja Edvaldas Baltrūnas
Šiuo metu užimamos pareigos:
2010-20xx m. Vyr. bibliotekininkas ISM Vadybos ir ekonomikos universitete;

Ankstesnė darbinė patirtis:
2007-2008 m. --> projektų „Lietuvos e. piliečio kompiuterinio raštingumo pradmenys“ ir „Šiuolaikiniai informacinių technologijų mokymosi būdai“ vadybininkas aljanse „Langas į ateitį“;
2009 m. --> Erasmus darbo praktika Vokietijoje, informacinių technologijų įmonėje „Morefriends Media“. Darbas su socialinio portalo tobulinimu;
2010 m. --> projekto „Lietuvos e. piliečiui - paslaugos internete“ vadybininkas aljanse „Langas į ateitį“;
2011-2012 m. --> audito ir konsultacijų įmonės Ernst & Young Baltic bibliotekos projekto koordinatorius, konsultantas ir bibliotekininkas.
 Išsilavinimas
2006-2010 m. Bibliotekininkystės ir informacijos bakalauro studijos Vilniaus universitete
2008-2009 m. buvau išvykęs į Bulgarijos Sofijos St. Klimentskio universitetą pagal Erasmus mainų programą;
2008-2010 m. dalyvavau įvairiose bibliotekininkystės ir informacijos mokslinėse konferencijose, seminaruose ir projektuose Vokietijoje, Kroatijoje, Bulgarijoje, Italijoje, Portugalijoje.

1. Kokie keliai atvedė į biblioteką/bibliotekinininkystę?

Baigęs mokyklą, kaip ir dauguma abiturientų, nebuvau tikras, ką norėčiau studijuoti. Visgi, buvo aišku, jog noriu į Vilniaus universitetą, o dar tikresnis buvau, jog rinksiuosi Komunikacijos fakultetą, nes komunikacijos ir informacijos mokslai man atrodė įdomūs ir patrauklūs, o gyvenime jau buvau pasitvirtinęs, jog, jei nebus įdomu, tuomet ir nesiseks :). Jei neklystu, norimų įstoti specialybių sąrašo 5-ias pozicijas iš 6-ių užėmė būtent Komunikacijos fakulteto siūlomos specialybės. Bibliotekininkystę rinkausi ne pirmą ir ne paskutinę, tačiau likimo ruletės man išridenta galimybe pasinaudojau, ir tikrai vėliau to niekad nesigailėjau. Studijų metais stengiausi išnaudoti visas siūlomas galimybes, todėl ne kartą teko pabuvoti užsienyje, dalyvauti įvairiuose moksliniuose renginiuose. Dar studijuodamas ėmiau dirbti aljanse „Langas į ateitį“, kurio vykdomi projektai apėmė ir nemažą dalį Lietuvos viešųjų bibliotekų. Jose buvo įkurdinti Viešieji interneto prieigos taškai (VIPT), taip pat atokesnėse bibliotekose organizavome gyventojų mokymus naudotis kompiuteriais. Projektui pasibaigus, išbandžiau studijas ir praktiką užsienyje pagal Erasmus mainų programą. Pabaigęs mokslus, grįžau į „Langas į ateitį“, kur padėjau ruoštis naujam informacinių technologijų mokymo projektui, tačiau visai neužilgo iš buvusios dėstytojos ir dabartinės vadovės Jurgitos Kunigiškytės gavau kvietimą prisijungti prie ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto bibliotekos komandos. Ten iki šiol ir tebesidarbuoju, tačiau tuo mano darbas su bibliotekomis neapsiriboja. 2011 m. ėmiausi nuo nulio kurti Ernst & Young Baltic biblioteką su elektroniniu katalogu ir sistema, veikiančia be aptarnaujančio bibliotekininko.

2. Kaip atrodo Jūsų įprasta darbo diena?

ISM Biblioteka nėra tokia jau didelė, kaip galėtų atrodyti iš šalies, tačiau darbų joje tikrai netrūksta. Žinoma, esame pasiskirstę sritimis pagal kompetencijas, tačiau nesant vienam iš mūsų, jį be problemų gali pavaduoti kitas kolega. Mano atsakomybės sritys yra labiausiai susijusios su technologinėmis bibliotekos pusėmis. Esu atsakingas už elektroninius katalogus, duomenų bazes, bibliotekos viešosios komunikacijos sistemų priežiūrą ir tvarkymą bei visus smulkius darbelius, kuriose reikia IT įgūdžių. Kita mano atsakomybė – pirmasis Lietuvoje bibliotekos įkurtas ir koordinuojamas elektroninis knygynas ISM Books (http://books.ism.lt). Jį prižiūriu ir valdau nuo A iki Ž, visų operacijų tikrai neišvardinsiu :). Tenka pabūti ir aptarnavime konsultuojant studentus ieškomos informacijos tema,  išduodant knygas ir visaip kitaip jiems padedant. Šiuo metu pagrindinis mano dėmesys sutelktas į universiteto institucinės talpyklos kūrimą, kuriame saugosime visą universiteto bendruomenės sukurtą mokslinį turtą.

3. Kas labiausiai patinka dabartiniame darbe?

Labiausiai patinka draugiškas kolektyvas ir tarpusavio supratimas. Visgi, tai žmonės, su kuriais praleidi didžiąją savo gyvenimo laiko dalį, todėl gera jausena motyvuoja į darbą eiti su gera nuotaika, kas generuoja ir geresnius rezultatus. Dar patinka tai, jog nuolatos bendrauju su studentais, todėl po studijų nepasijuto toks ryškus atotrūkis – vis dar jaučiuosi esąs gana jaunas :).

4. Kas Jums sunkiausia?

Profesinė širdgėla, kuri apima, kai negali duoti studentui knygos, nes visi egzemplioriai jau išduoti :) O jei rimčiau, tai kartais būna itin sunku siekti tikslo, kai ne visos aplinkybės priklauso nuo tavęs.

5. Ką patartumėte šiandien besirenkantiems profesinį kelią ar norintiems jį pakeisti?

Nieko naujo tikrai nepasakysiu, eikite ten, kur ausys, nosis, akys ir rankos veda – pasikliaukite nuojauta.

Komentarai

  1. vat labai norėčiau, kad daugiau tokių žmonių būtų bibliotekose, ypač viešosiose.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai