Į biblioteką - pamiegoti?

Šaltinis: Library Journal
Toks pranešimo pavadinimas iš pirmo žvilgsnio atrodo absurdiškas. Tikriausia joks bibliotekininkas nenorėtų, kad skaitytojas bibliotekoje miegotų. Tačiau  per pastaruosius keletą metų įvairiose universitetų bibliotekose atsirado neįprastas baldas, ar verčiau - įrenginys - EnergyPod, kuris ir skirtas trumpam nusnūsti ir atgauti jėgas. Tai patogus pailgas krėslas, į kurį taipogi įmontuoti žadinimo įrankiai - švelnus vibravimas, kad nekeltų streso atsibundančiam.

Stebuklingų baldų gamintojas - MetroNaps - JAV įsikūrusi kompanija, kuri siekia kovoti su stresu patiriamu darbovietėje, mokantis ir kitose situacijose. Šiuolaikiniai žmonės labai skuba ir dažnai jiems trūksta miego. Labiausiai nuskriausti šiuo požiūriu yra studentai, kurie mažiausiai išsimiega. Be to, kompanijos teigimu, studentams dažnai pakaktų trumpai nusnūsti, kad atgautų jėgas. Tačiau dažniausiai tarp paskaitų, arba intensyviai mokantis jie neturi galimybės to padaryti.

Akademinių bibliotekų entuziastai tikisi, kad EnergyPod ar panašūs baldai bibliotekoje padės studentams efektyviau mokytis. Be to, jie atkreipia dėmesį į tai, kad atsipalaidavimas ir trumpas nusnūdimas mokantis padeda geriau įsisavinti medžiagą, pagerina refleksijos galimybes.

Panašūs krėslai jau atsirado JAV Carnegie Mellon universiteto Hunto bibliotekoje, JAV Wesleyan universiteto bibliotekoje, Jungtinės Karalystės Warwiko universitete.

Taigi - valio - miegui bibliotekoje? Studentai šitą naujovę vertina daugiausiai pozityviai. Būtų įdomu pasiskaityti tyrimus, kaip miegas bibliotekoje prisidėjo prie studijų rezultatų gerėjimo.

O ką apie tokią naujovę bibliotekoje manote jūs?

Parengta pagal:

MetroNaps [interaktyvus]. 2012 [žiūrėta 2012 m. spalio 27 d.]. Prieiga per internetą http://www.metronaps.com/index.html

SCHWARTZ, Meredith. Napping in the library - on purpose. Library Journal [interaktyvus]. October 24, 2012 [žiūrėta 2012 m. spalio 27 d.]. Prieiga per internetą: http://lj.libraryjournal.com/2012/10/library-services/napping-in-the-library-on-purpose/

Komentarai

  1. studentai ir taip bibliotekose nusnaudžia, tai gal toks įrenginys būtų ir patogiau negu galvą padėjus ant stalo ar knygų krūvos:)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai