Lietuvos bibliotekininkai Latvijoje: Latgalės biblioteka

Daugpilio miestas yra antras pagal dydį Latvijos miestas, nuo Zarasų nutolęs apie 30 kilometrų. Mieste gyvena daugiau kaip 100 tūkst. gyventojų. Latgalės centrinė biblioteka (www.lcb.lv) įsikūrusi pačiame miesto centre (netoli viešbutis, didelis prekybos centras ir centrinis turgus).

Biblioteka įsikūrusi viename dideliame pastate kartu su knygynu, suvenyrų parduotuve, informacijos centru, banku bei koncertų sale. Biblioteka keturių aukštų pastate įsikūrė per trs aukštus ir turi du įėjimus (viename jų veikia liftas). Bibliotekos patalpos 2008 m. pabaigoje buvo rekonstruotos.

Antrajame pastato aukšte įsikūręs Skaitytojų aptarnavimo skyrius su nedidelėmis skaitymo zonomis, interneto prieiga. Apvali minkštoji dalis su televizoriumi sukuria jaukią poilsio, bendravimo erdvę.

Pastebėjome, kad bibliotekoje gausu galerijų zonų, skirtų paveikslams, fotografijoms eksponuoti. Pasak Latgalės centrinės bibliotekos direktorės Jelenos Šapkovos, prieš keletą metų keli Daugpilio menininkai paprašė eksponuoti savo kūrybą bibliotekoje, nes norėjo, kad jų darbus realiai pamatytų kiek įmanoma daugiau žmonių. Taigi nuo to laiko menininkai, norintys eksponuoti savo darbus, jau stoja į eilę.

Kitame bibliotekos aukšte įsikūrusi skaitykla, kompiuterių klasė, administracijos darbuotojų kabinetai.

Paskutiniame aukšte įsikūręs anglų klubas su mokomąja sale.

Daugpilio mieste gyvena daug rusakalbių, tad biblioteka, komplektuodama fondą, į tai atsižvelgia. Netgi bibliotekos tinklalapyje informacija apteikiama latvių ir rusų kalbomis.

Centrinėje bibliotekoje aptarnaujami skaitytojai nuo 15 m., vaikų skyrius įsikūręs kitame pastate.

Latgalės centrinės bibliotekos sistemą sudaro centrinė biblioteka ir 5 filialai. Fonde – 208 tūkst. fiz. vnt. dokumentų. Bibliotekų sistema prenumeruoja 180 pavadinimų periodinių leidinių rusų ir latvių kalbomis.

Apsilankymas Latgalės centrinėje bibliotekoje buvo seminaro „Elektroninių paslaugų plėtra Latvijos viešosiose bibliotekose: dabartis ir perspektyva“ sudedamoji dalis. Seminaras yra dalis tarptautinio projekto „Skaitymo skatinimas panaudojant informacines technologijas ir kūrybinę veiklą (Zarasai-Daugpilis)“, kurį finansuoja Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programa pagal 2007-2013 m. Europos teritorinio bendradarbiavimo tikslą (www.latlit.eu) bei Zarasų rajono savivaldybė.

Parengė

Inga Cibulskienė,
Zarasų viešosios bibliotekos atstovė ryšiams su visuomene
Autorės nuotraukos

Komentarai

  1. Daugiau nuotraukų rasite http://www.zarasubiblioteka.lt/lt/latlit-projektas/1040-ispudziai-is-latgales-centrines-bibliotekos-daugpilis-2

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai