Kaip išvengti profesinio perdegimo darbe? Patarimai bibliotekų vadovams

Šaltinis: Mindful: taking time for what matters
Rutininiai darbai, užduočių perteklius, nepatogiai įrengta darbo vieta - visa tai gali sukelti perdegimą darbe, kuris pasireiškia abejingumu savo veiklai, išsekimu, arba ką tik paskelbto straipsnio šia tema autorių žodžiais "darbu dėl savaitgalių". Be abejo, bibliotekos vadovai nėra patenkinti tokia situacija, kuri paskatina ir tai, kad suprastėja darbo rezultatai. Žurnale New Library World paskelbtas straipsnis apie pasikartojančių užduočių įtaką profesiniam perdegimui. Straipsnyje aptariami būdai užkirsti tam kelią ir pateikiami naudingi patarimai, kurie gali praversti bibliotekų vadovams.

Kai kuriuos iš šių patarimų trumpai referuosiu, o susidomėjusius kviečiu pasiskaityti visą straipsnį. Jis prieinamas duomenų bazėje Emerald.

Pirmiausia, straipsnio autoriai Janelle R. Thomas ir Robert P. Holley rekomenduoja pažvelgti į darbuotoją kaip į žmogų, o ne matyti jame tik naudingus bibliotekai  rezultatų pasiekimo priemone. Reikia pripažinti, kad žmogui nebūtinai įdomu dirbti tą patį pasikartojantį darbą visą laiką. Jam reikėtų suteikti galimybę matyti visus bibliotekos procesus, suprasti, kaip jis savo darbu prisideda prie bibliotekos teikiamų paslaugų. Dėl to dažna priemonė paskatinti didesnį susidomėjimą darbu - užduočių rotacija, dalyvavimo įvairiuose profesiniuose mokymuose bei profesinių organizacijų veiklose skatinimas. Be to, pripažinimas, kad darbuotojas yra žmogiškoji būtybė :), leidžia atkreipti dėmesį į bendravimą darbe. Prie geros ir darbingos atmosferos prisideda ir tai, kad bibliotekos darbuotojams gali būti smagu su savo kolegomis. Tam skirtos darbuotojų šventės, ar net darbiniai susitikimai, kuriuose diskutuojama apie biblioteką, kai suteikiamas žodis kiekvienam darbuotojui pareikšti savo nuomonę. Kitos priemonės, kuriomis atsižvelgiama į darbuotojo poreikius ir užtikrinamas komfortiškas buvimas darbovietėje, kas teigiamai atsiliepia darbo našumui - lankstus darbo laikas; laikas darbe, skiriamas darbuotojo profesiniam tobulėjimui (pvz., dalį laiko leidžiama skirti profesinių naujovių ar idėjų paieškai); dienos, kai darbuotojui leidžiama pasijusti laisviau (pvz., leidžiama į darbą atsivesti vaikus arba ateiti apsirengus laisvu stiliumi ir kt.).

Straipsnio autoriai atkreipia dėmesį į tai, kad neretai darbuotojai pradeda nuobodžiauti, o paskui ir bodėtis savo darbu, jeigu jis nekelia jokio intelektinio iššūkio, kuris sukelia azartą, norą išmokti kažką naujo ar tiesiog įveikti problemą. Manoma, kad tokias problemas padeda įveikti įvairių užduočių, kurios tiesiogiai nesusiję su darbuotojo kasdienėmis pareigomis, skyrimas. Pavyzdžiui, darbuotojas gali būti įtraukiamas į bibliotekos projektų rengimo komandas, arba tiesiogiai spręsti kokią nors bibliotekai praktiškai iškilusią problemą, bandyti pagerinti įvairius darbo procesus arba parengti vidinius darbą reglamentuojančius dokumentus. Tokia veikla, be kitų privalumų, padeda išugdyti naujus gebėjimus. Tik čia, perspėja autoriai, bibliotekos vadovui svarbu nepersistengti su tais darbuotojais, kurie mėgsta rutininius darbus ir visiškai nesijaučia nelaimingi juos atlikdami. Dalis žmonių teikia prioritetą rutininiams darbams ir nemėgsta priiminėti sprendimus. Taigi svarbu nepradėti 'gelbėti' nuo profesinio perdegimo žmonių, kurie patenkinti savo darbu.

Kitos priemonės, kurios padeda išvengti profesinio perdegimo darbe, - motyvavimas, ergonomiškos ir patogios darbo vietos įrengimas ir kt. Apie tai skaitykite straipsnyje, pagal kurį parengtas šis pranešimas.

Parengta pagal:

THOMAS, J. R.; HOLLEY, R. P. Management versus repetitive tasks - avoiding "working for the weekend" : a crash course in motivating library staff  faced with seemingly endless tasks. New Library World [interaktyvus]. 2012, vol. 113, issue 9 [žiūrėta 2012 m. rugsėjo 3 d.]. Prieiga per Emerald Publishing Group Ltd.

Komentarai

  1. Labai teisingas straipsnis. Juk krizė tai praėjo, o sumažinti atlyginimai taip ir liko...pamiršti mes.., bet juk didiesiems protams mes padedame pamatus, kuris be žinių protingas, juk nuo "trumpų kelnaičių" mieli ponai ir nuo mokyklinių vadovėlių prasideda kelias, o koks jis...tai priklauso nuo to ar jam pati didžiausia investicija į save..ŽINIOS

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai