Cycling for Libraries 2012 – žygis įveiktas!


Cycling for libraries – antrus metus vykstantis projektas bibiotekininkams ir bibliotekų draugams. Projekto tikslas – minant pedalus diskutuoti apie aktualius bibiotekoms ir bibliotekininkams klausimus. 2011 metais žygis nusidriekė iš Berlyno į Kopenhagą. Šiais metais nuspręsta dviračiais apvažiuoti ir artimiau susipažinti su Baltijos šalimis – Lietuva, Latvija, Estija.
Žygis vyko 2012 liepos 28 – rugpjūčio 7 dienomis. Dviračius mynė daugiau kaip 100 dalyvių iš įvairių pasaulio šalių – Danijos, Vokietijos, Suomijos, JAV, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos, Serbijos, Kataro, Rumunijos, Taivano, Indijos ir kt. Lietuvą pasiryžo atstovauti trys bibliotekininkės – Raimonda Mockutė (Klaipėdos universiteto biblioteka), Alma Masevičienė (Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka) ir Ingrida Bučionytė (Lietuvos Medicinos biblioteka). Už paramą ir galimybę dalyvauti dėkojame Lietuvos bibliotekininkų draugijai.
Iš viso šiais metais numinta net 630 km! Dalyviai buvo pripratę prie disciplinos – kiekviena diena prasidėdavo rytine mankšta bei saugumo instrukcijomis.
Žygio metu buvo aplankyta 17 bibliotekų, dalyvauta įvairiose konferencijose ir diskusijose. Gilintasi į tokias temas, kaip biblioteka ir verslumas, biblioteka ir elektroninių knygų leidyba, rinkodara bibliotekose. Nuolat buvo dalyvaujama (ne)konferencijoje – dalyviai prieš žygį turėjo pateikti jiems aktualią, įdomią problemą/temą, kurios ir buvo gvildenamos minant pedalus.
Nepaisant profesinio žingeidumo bei noro tobulėti, dalyviai patyrė labai daug džiugių išgyvenimų, aplankydami ne tik įvairių miestelių bibliotekas bet ir žymesnius objektus. Cycling For Libraries 2012 dalyviai buvo sujaudinti ypatingo vietos bendruomenių narių draugiškumo, noro atskleisti ir parodyti viską, ką turi geriausio. Ypač įsimintina tai, jog Rygoje pedalus kartu su visais dalyviais mynė ir Latvijos Kultūros ministrė Žaneta Jaunzeme-Grende. Kiekviename miestelyje koloną pasitikdavo ir pagerbdavo ne tik vietos bibliotekininkės su šeimomis, bendruomenės nariai, bet ir miestų merai.
Lietuvoje dalyviams neišdildomą įspūdį paliko Vilniuje aplankytos bibliotekos, senamiestis. Trakuose dalyvius sužavėjo Trakų pilis, apylinkės.
Latvijoje ypatingą įspūdį paliko Allaži ir Cecio miestelio tiek žmonės, tiek aplinka. Allaži miestelyje atvykę bibliotekininkai buvo sutikti itin draugiškai. Čia šiek tiek pavargusių ir išalkusių dviratininkų laukė vietos bendruomenė – kelią kolonai rodė ne tik paslaugūs vaikai, bet ir jų piešiniais papuošta šalikėlė. Buvome ne tik draugiškai sutikti, bet ir pavaišinti gardžia sriuba. Vėliau apsilankėme miestelio pažiboje – vietos gyventojų atstatytoje bažnyčioje. Ši bažnyčia garsi ir išskirtinė savo forma – apvali. Jos grožiu stebisi ne tik gyventojai ir turistai, bet ir architektai – pasak jų, tai unikalus ir išskirtinis statinys, tačiau taisyklingos architekrūros čia nė kruopelės. Bažnyčioje kiekvieno dalyvio širdį palietė ir suvirpino vietos ansamblio surengtas koncertas. Kaip teigė vienas iš žygio organizatorių Jukka Pennanen (Suomija), čia mes pamatėme visiškai kitokius kolegas – visi buvo sujaudinti  ir paskendę savo mintyse.
Ne ką mažesnį įspūdį paliko ir dviratininkų kolonos sutikimas Cesio miestelyje. Ten miesto širdyje mus pasitiko miestelio valdžia, buvo surengtas koncertas-pasveikinimas, vaidinimas, susijęs su miestelio istorija, į kurį buvo įtrauktas ir pagrindinis žygio organizatorius Mace Ojala (Suomija) – jam buvo surengta inauguracijos ceremonija. Beje, šiame miestelyje mums keletą dainų padovanojo ne profesionali dainininkė, o bibliotekininkė! Po sutikimo iškilmių sužinoję šį faktą, buvome dar labiau sužavėti ir sujaudinti. Tai tik dar kartą įrodo, jog bibliotekininkai gali viską! Taip pat neišdildomą įspūdį paliko latviškų patiekalų degustacija bei tradicinių latviškų šokių ir apeigų pamoka.
Tačiau reikėtų pažymėti, jog ne tokie draugiški kaip miestelio žmonės buvo Latvijos keliai. Didžioji dalis maršruto Lavijoje driekėsi akmenuotais, smėlėtais miško keliukais. Kur netgi aplinkeliais teko įveikti po liūties nepravažiuojamais tapusius ruožus. Kita situacija kelių atžvilgiu buvo Estijoje. Nors ir teko įveikti nemažai kalnų ir įkalnių, tačiau didžioji dalis kelio driekėsi asfaltuotais dviračių takais. Galima teigti, jog po iššūkių Latvijos keliuose, Estijoje mūsų laukė šioks toks poilsis ir atokvėpis.
Estijoje Cycling For Libraries 2012 dalyviai taip pat buvo sutikti su puikia ir ilgai ruošta pasveikinimo programa. Svečių sutikimui susivieniję ruošėsi geriausi Estijos Valga miestelio šokėjai, daininkai. Ypatingą įspūdį paliko aplankytos bibliotekos ir žymūs objektai. Buvome sužavėti Tartu miesto grožio. Talinas savo dvasia ir aplinka priminė mūsų uostamiestį Klaipėdą. Estijos sostinėje pajutome pačias saldžiausias, o kartu ir karčiausias kelionės akimirkas. Kelionė dviračiais buvo iššūkis kiekvienam iš dalyvių, todėl pasiekę finišą džiaugėmės, jog žygį įveikė visi dalyviai be rimtesnių traumų. Nenuostabu, jog pasiekus galutinį kelionės tašką, kiekvienas didžiavosi ne tik savo kolegomis, bet ir pačiu savimi. Tačiau džiaugsmo euforiją po kelių akimirkų pakeitė susimąstymo šešėlis – juk baigėsi neįtikėtinai daug draugų, bendraminčių, profesinio ir asmeninio tobulėjimo suteikusi kelionė.
Taigi šis žygis – tai daug daugiau negu vien konferencija, ar vien pramoginė kelionė! Tai buvo puiki galimybė pagilinti tiek profesines žinias, tiek ideali terpė asmeniniam tobulėjimui. Itin naudingi užmegzti ryšiai su kolegomis iš viso pasaulio, iš arti susipažinta su artimiausių kaimynių šalių (Latvijos ir Estijos) bibliotekiniu bei kultūriniu gyvenimu. Žygio metu kiekvienas išmokome būti efektyviais komandos nariais, supratome, jog susidūrę su ekstremaliais išbandymais, galime daug daugiau, negu įprastiniame gyvenime iš savęs tikimės. Be to, šis žygis suteikė neįkainojamą organizacinio darbo patirtį. Ir be abejonės tai buvo gera galimybė pagilinti savo anglų ir rusų kalbos žinias. Galiu drąsiai teigti, jog visą fizinį nuovargį užgožė teigiama patirtis, įspūdžiai, emocijos bei pažintys su motyvuotais žmonėmis.


Raimonda Mockutė
Klaipėdos universiteto biblioteka

Komentarai

Populiarūs įrašai