Apie bibliotekų kūrybiškumą iš Klaipėdos

Šiuo metu (2012 m. rugpjūčio 8-9 d.) Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje vykstančioje tarptautinėje konferencijoje „Bibliotekos tinkluose: kuriančios, dalyvaujančios, bendradarbiaujančios“ (Libraries in Networks: Creating, Participating and Co-operating) Orhus viešosios bibliotekos darbuotojai kalba apie Šiaurės kraštų viešųjų bibliotekų partnerystę ir projektą ateities strategijai sukurti. Lotte Duwe Nielsen ir Jannik Mulvad pristato organizuojamas inovacijų stovyklas (taip, taip, tikras stovyklas su palapinėmis) ir užsidarymo susitikimus 24-36 valandoms ir kitokius kūrybiškumą išlaisvinančius grupinio darbo metodus, žaidimus - labai rimtiems tikslams ir įspūdingiems darbams.

Kūrybiškumą išlaisvinti nėra taip paprasta, ypač reikia padirbėti prie vidinio kritiko, kuris nuolat šnibžda ir šnypščia „atrodysi kvailai“, „tavęs nesupras“, „niekam to nereikia“, „tavęs nebemėgs / apkalbės“ ir t.t. Pagal konferencijoje pristatytą modelį kūrybiškumas laikosi ant kelių „pagalvių“. Pirmiausia, neturi būti išankstinio vertinimo (atsisakyti išankstinių nusistatymų ir įprastos praktikos, nebijoti klaidų). Antra, turime susikoncentruoti į užduotį (problemą), negalvoti apie pašalinius darbus ir dalykus, pavyzdžiui, konfliktą su kolega. Trečias dalykas – ieškokime paralelinių idėjų tai pačiai problemai, panaudojant tas pačias priemones – tai vadinama „paraleliniu mąstymu“. Ketvirtas dalykas – skatinti horizontalųjį mąstymą, t.y. panaudoti požiūrių patirties ir žinojimo įvairovę. Reikia tikslingai siekti, kad grupėje būtų įvairiai galvojančių žmonių, nes būdingas profesijai vienodas galvojimas „įkalina“. Šiaip ar taip, vienas dalykas man yra aiškus, kad naujoviškumas ir kūryba neatsiranda suvaržytoje aplinkoje, humoras, judėjimas ir juokas – dažnas naujų idėjų palydovas. Kartais stulbinančiai paprastų ir lengvai įgyvendinamų.

O pabaigai, Lotte ir Jannik pareigų pavadinimai – library innovator (bibliotekos inovatorė) ir library transformer (bibliotekos transformatorius).[Paklausykit, ką sako jūsų vidinis kritikas tai perskaičius? :)]Mano požiūriu – tai tikras perliukas, ypač po patirtų diskusijų su vietiniais auditoriais, kurių tikslas – suvienodinti struktūras, pareigas ir funkcijas bei viską sunormuoti... Įsivaizduokit jūs tampat transformeriu savo bibliotekoje. Ką darytumėte?

Dar jei nežinote dar, Orhus biblioteka garsi kas dvejus metus organizuojama (ne)konferencija Next library, kurią pelnytai galima vadinti idėjų ir inovacijų bibliotekose kalve. Artimiausioji bus 2013-siais… Jei susigundysite, informacija – čia: http://2011.nextlibrary.net/next-library-2013

Komentarai

  1. va čia ir yra šuo pakastas: ir auditorių, kontrolierių ir visokių kitokių panašių specialistų noras - suvienodinti, sunorminti, suforminti - kiekvieną darbelį. kaip įforminti kūrybiškumą, kaip aprašyti tą darbą, kai mąstai, ieškai, galvoji...Esame kultūros ir meno darbuotojai, o tikrinami popierių popieriai, kurių ir galo nesimato...

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai