Bibliotekos ir bibliotekininkai karikatūrose

Šaltinis: CartoonStock
Karikatūra - tai "sutirštintas" realybės vaizdavimas, kuris padeda atpažinti ir diskutuoti apie įvairias problemas. Jos naudingos ir bibliotekininkams, norintiems suprasti, kaip bibliotekas ir bibliotekininkus įsivaizduoja jų skaitytojai.

Iraniečių mokslininkas Vahideh Kashi-Nahanji išnagrinėjo 255 karikatūras vienaip ar kitaip susijusias su bibliotekininkyste. Jas tyrėjas rinko interneto svetainėse. Pritaikius turinio analizę paaiškėjo teigiamos ir neigiamos bibliotekos ir jų veiklos pusės. Kai kas mums labai gerai pažįstama.

Teigiamai karikatūrose atspindima bibliotekininko kompetencija, gebėjimas padėti ir rasti informaciją. Tuo tarpu neigiamai bibliotekininkas vaizduojamas kaip suirzęs, visiškai nesidomintis skaitytojais ir nenorintis jiems padėti.

Karikatūrose išryškėja ir kai kurie neigiami bibliotekos bruožai - pavyzdžiui, galybė įvairiausių sudėtingų taisyklių tam, kad atliktų elementariausią veiksmą. Linksniuojama bibliotekininkų perdėta meilė tvarkai - klasifikacijoms, paieškos vadovams ir kt. Pernelyg taisyklėmis susirūpinę bibliotekininkai pamiršta apie vartotojus - jiems nepritaikytos lentynos, kita bibliotekos įranga.

Praktiškai geru tonu tapo pavaizduoti karikatūrose visur apdainuotus tylos reikalavimus bibliotekoje.  Dėmesio sulaukia ir tokios temos, kaip baudos už uždelstas grąžinti knygas, cenzūrą ir kt.


Daugiau tyrimo išvadų apie bibliotekas, bibliotekininkus, skaitytojus, knygas ir skaitymą rasite straipsnyje, pagal kurį parengta ši žinutė:

KASHI-NAHANJI, V. An Artistic Horizon: Content Analysis of Caricatures with Library and Information Science Themes. Library Philosophy and Practice [interaktyvus]. 2010 [žiūrėta 2012 m. kovo 21 d.]. Prieiga per internetą: http://www.webpages.uidaho.edu/~mbolin/moghaddam-nahanji.htm

Komentarai

Populiarūs įrašai