Ar bibliotekininkystės ir informacijos specialistai pasiruošę ateičiai?

Future Ready 365, http://futureready365.sla.org/
2011 m. Specialiųjų bibliotekų asociacijos savanoriai sugalvojo ir įgyvendino neįprastą projektą - sukūrė tinklaraštį, kuriame bibliotekininkystės ir informacijos specialistai galėjo diskutuoti apie tai, ar jie pasiruošę ateičiai. Tinklaraštyje kasdien pranešimus publikavo skirtingi autoriai. Taip, per metus paskelbta 365 pranešimų. Tinklaraštis taip ir vadinasi Future Ready 365. Šio interneto dienoraščiu buvo siekiama atitraukti bibliotekininkystės ir informacijos specialistų dėmesį nuo krizės ir problemų. Užtat, tinklaraščio kūrėjai siekė paskatinti specialistų bendruomenė mąstyti apie tai, kaip jie patys keičiasi ruošdamiesi ateičiai - kokių naujų gebėjimų, patirties ir žinių įgijo, kaip sugalvoja ir taiko naujus sprendimus.

Pasibaigus tinklaraščio iniciatyvai paaiškėjo ir pagrindinės temos.  Vertėtų atkreipti dėmesį, kad SLA - tai specialiųjų bibliotekų ir informacijos centrų, kurie neretai steigiami verslo organizacijose. Tinklaraštyje diskutuota tokiomis temomis:

Vertė - kalbėta apie tai, kad bibliotekininkystės ir informacijos specialistų sukuriama pridėtinė vertė slypi informacijos analizės ir apdorojimo veiklų rezultatuose, kas leidžia pateikti vartotojui kokybiškai naują produktą.
Bendradarbiavimas - specialiųjų bibliotekų ir informacijos centrų darbuotojai pripažino, kad jų informacijos institucijos ir padaliniai organizacijose vis labiau integruojami į bendrą organizacijos veiklą.
Technologijos - pastebėta, kad bibliotekininkystės ir informacijos specialistų darbas ir karjera tiesiogiai priklauso nuo gebėjimo naudotis naujomis technologijomis.
Minkštieji gebėjimai - diskutuojantys specialistai manė, kad šiandien nepraranda vertės vadinamieji minkštieji bibliotekininkystės ir informacijos specialisto įgūdžiai - gebėjimas bendrauti su klientais, suprasti jų poreikius, išmanyti kliento veiklos sritį.
Nauji vaidmenys - specialiose bibliotekose ir informacijos centruose dirbantys specialistai atranda naujų darbo barų ir vaidmenų, prie kurių prisitaiko mokydamiesi ir pritaikydami žinias, įgytas specialybės studijose.

Įdomu, kad tinklaraščio lankytojų skaičius gerokai viršijo jo kūrėjų lūkesčius. Per metus 400000 unikalių lankytojų, kas gerokai viršija SLA narių (apie 10000) skaičių.

Pasirodo, ateities klausimas įdomus visiems bibliotekininkams :).

Parengta pagal:

COLE, M. B.; GRAY, C. L.; ROMAINE, C. L. Blog impossible. Computers in libraries [interaktyvus]. February 2012 [žiūrėta 2012 m. kovo 29 d.]. Prieiga per internetą: http://www.infotoday.com/cilmag/jan12/Cole-Gray-Romaine-Blog-Impossible.shtml

Komentarai

Populiarūs įrašai