Paveldas jūsų kišenėje, arba bibliotekų paslaugos mobiliuosiuose įrenginiuose

Tikriausia, dažnai tenka girdėti apie mobiliuosius įrenginius - mobiliuosius, išmaniuosius telefonus, planšetinius kompiuterius, e.skaitykles, skaitmeninius garso ir vaizdo grotuvus ir kt. Dažniausia, kalbant apie juos minimi tam tikrų gamintojų prekės ženklai - iPod, iPad, iPhone, Blackberry ir kt. Tačiau visiems šiems įrenginiams būdinga tai, kad jie yra portatyviniai, arba nešiojami, ir leidžia atlikti ir suderinti įvairių stacionarių prietaisų funkcijas. Pavyzdžiui, savo išmanųjį telefoną galime panaudoti kaip fotoaparatą, muzikos įrašų grotuvą, interneto naršyklę ir kt. Kitas svarbus dalykas, apibūdinantis šiuolaikinius mobiliuosius įrenginius - tai jų stulbinantis populiarumas. Pavyzdžiui, 2000 m. visame pasaulyje užfiksuota 739 milijonai mobiliųjų telefonų vartotojų; tuo tarpu 2010 m. jų skaičius išaugo iki 5,373 milijardų. 2010 m. apie 41 iš 100 Europos gyventojų jungėsi prie interneto būtent mobiliuoju telefonu.

Tai rimtas signalas bibliotekoms, kaip toliau plėtoti savo paslaugas. Ir, iš tikrųjų, bibliotekos teikia vis daugiau ir įvairesnių paslaugų, skirtų "mobiliesiems" vartotojams: pritaiko svetaines peržiūrai per mobiliuosius įrenginius, kuria mobiliesiems telefonams pritaikytą įrangą - pvz., katalogų ir kitų paieškos įrankių taikomąsias programas.

Dar vienas prioritetas bibliotekų veikloje - vertingų kultūros paveldo rinkinių perkėlimas į virtualią erdvę. Nemažai bibliotekų visame pasaulyje vykdo kultūros paveldo skaitmeninimo projektus. Tačiau skaitmeninimas reiškia ne tik mechanišką rinkinių perkėlimą į virtualias erdves, bet ir naujų paslaugų kūrimą.

Mobilieji įrenginiai - puiki proga kurti naujas skaitmeninto kultūros paveldo paslaugas. Tačiau reikia atsižvelgti į vartotojų elgsenos pokyčius, nulemtus šių prietaisų ypatumų. Pavyzdžiui, naudodamiesi mobiliaisiais įrenginiais vartotojai dažniausia lygiagrečiai atlieka kitus veiksmus. Jie klausosi muzikos ar peržiūri nuotraukas važiuodami į darbą/studijas; pasitikslina savo maršrutą ar lankytinus objektus žemėlapyje, keliaudami užsienio šalyje. Pakankamai mažas prietaiso dydis lemia tai, kad mobilieji prietaisai naudojami įvairių šaltinių, nuotraukų, žinučių greitai peržiūrai, faktinių duomenų paieškai. Jie mažiau tinka nuodugniam skaitymui ar gilinimuisi į tam tikrą problemą ar temą. Mobilieji įrenginiai puikiai tinka bendravimui, dalijimuisi informacija su kitais žmonėmis, nes leidžia operatyviai paskleisti informaciją apie save (pvz., išmaniuoju telefonu sukūrus nuotrauką ar vaizdo įrašą), naudotis visais populiariais saityno 2.0 įrankiais toje vietoje ir tuo metu, kai vartotojas pageidauja bendrauti.

Visais mobiliųjų įrenginių ypatumais įdomiai pasinaudojo plačiai žinoma Tarptautinė vaikų skaitmeninė biblioteka (angl. International Children Digital Library), skaitmeninanti vaikiškas knygas ir pateikianti naudotis internete.

2009 m. Tarptautinės vaikų skaitmeninės bibliotekos fondas sukūrė vaikams, jų tėveliams ir seneliams skirtą programinę įrangą Pasakojimų rinkinukas (angl. StoryKit), kuri gali būti diegiama išmaniuosiuose telefonuose iPhone, planšetiniuose kompiuteriuose iPad ir skaitmeniniuose grotuvuose iPod. Vaikai - savarankiškai ar kartu su tėvais - gali kurti savo pasakojimus rašydami tekstą, panaudodami Tarptautinės vaikų skaitmeninės bibliotekos skaitmenintus knygų tekstus, iliustracijas. Programinė įranga leidžia perkurti skaitmenintų knygų pasakojimus redaguojant tekstą, papildyti tekstą garso ir/ar vaizdo įrašais, sukurtais mobiliuoju įrenginiu. Pasakojimų rinkinukas gali būti naudojamas kaip interaktyvus žaidimas vaikams ir suaugusiems leidžiant laisvalaikį kartu. Programinė įranga gali būti naudojama mokymo procese, kai vaikai mokosi kūrybiškai išreikšti savo idėjas. Matome, kad kuriant paslaugą atsižvelgta į mobiliųjų prietaisų daugiafunkciškumą (galima ne tik pasyviai peržiūrėti, bet papildyti knygas savo vaizdo įrašais, paveiksliukais), tinkamumą bendraujant.

Šiuo metu mobilieji įrenginiai tampa vis prieinamesni žmonėms, jų dar platesnis paplitimas prognozuojamas artimiausiais metais. Bibliotekos gali kurti paslaugas mobiliems įrenginiams siekdamos pritraukti ir sudominti jaunimą kultūros paveldu, praturtinti ne tik jaunimo, bet, pavyzdžiui, turistų, besidominčių kultūros objektais, laisvalaikį. Be abejo, lieka nemažai iššūkių - pavyzdžiui, mobiliųjų prietaisų įvairovė, techninės ir programinės įvairių gamintojų įrangos sąveikumo stoka. Tačiau plintant ir populiarėjant šiems įrenginiams, tikėtina, kad bus ieškoma šių problemų sprendimų. Be to, bibliotekos, neatsižvelgusios į šių prietaisų populiarimą rizikuoja nepasiekti reikšmingos savo vartotojų auditorijos dalies ateityje.

Parengta pagal:

BONSIGNORE, E. Sharing stories “in the wild”: a mobile storytelling case study. Iš CHI EA '11 Proceedings of the 2011 annual conference extended abstracts on Human factors in computing systems [interaktyvus]. 7-12 May 2011[žiūrėta 2011 m. rugpjūčio 4 d.]. Prieiga per ACM Digital Library. ISBN: 978-1-4503-0268-5. DOI 10.1145/1979742.1979516.

DEMPSEY, L. Foreword. Always on: libraries in a world of permanent connectivity. Iš M-libraries: libraries on the move to provide virtual access. London: Facet Publishing, 2008, p. xxv-lii. ISBN 978-1-85604-648-0.

DRUIN, A.; BEDERSON, B. B.; QUINN, A. Designing intergenerational mobile storytelling. Iš IDC '09 Proceedings of the 8th International Conference on Interaction Design and Children [interaktyvus]. 2009 [žiūrėta 2011 m. ruhttp://www.blogger.com/img/blank.gifgpjūčio 4 d.]. Prieiga per ACM Digital Library. ISBN: 978-1-60558-395-2. DOI 10.1145/1551788.1551875.

Mobile technology. Iš Business Link [interaktyvus]. Information Commissioner‘s Office. [b. d.] [žiūrėta 2011 m. rugpjūčio 2 d.]. Prieiga per internetą: http://www.businesslink.gov.uk/bdotg/action/layer?r.i=1074298219&r.l1=1073861197&r.l2=1075422789&r.l3=1074298168&r.s=m&r.t=RESOURCES&topicId=1074298168

World telecommunication/ICT indicators database. Iš International Telecommunication Union [interaktyvus]. 2011 [žiūrėta 2011 m. rugpjūčio 2 d.]. Prieiga per internetą: http://www.itu.int/ITU-D/ict/statistics/

Nuotrauka iš: http://itunes.apple.com/app/storykit/id329374595?mt=8

Komentarai

  1. Įdomus, aktualus straipsnis, nes "mobiliosios" bibliotekos pasaulyje vis tampa populiaresnės.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Manau, kad tikrai perspektyvu galvoti apie skaitmenines informacijos, pritaikytos mobiliems irenginiams, pletra. Idomu butu suzinoti, ar kuri nors Lietuvos biblioteka jau yra ka padariusi ar planuoja? (Atsiprasau uz "sveplavima" - lietuvisku raidziu mano ismanusis dar nezino)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Autorines teises pamiršime, ar ne? Beje, jeigu autorius nenori, kad jo darbai būtų pritaikyti mobiliems įrenginiams?;)Regis, "mobiliųjų bibliotekų" laukia socialinių tinklų likimas...Kažkodėl visi staiga pamiršo, jog apie 70 proc. socialinių tinklų svetainių tiesiog dingsta. Išlieka finansiškai atspariausios...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Niekas nesiūlo pamiršti autorių teises, tai, kad tokios skaitmeninės bibliotekos ir programinė įranga egzistuoja, iliustruoja, kad galima tokius sprendimus rasti. Beje, ši tarptautinė vaikų biblioteka jau veikia pakankamai ilgai, kad įrodytų, jog tai ne vienos dienos reiškinys

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai