@ramupetu asmeniniai Twitter'io atradimai ir Next library

Jau ne kartą šiame tinklaraštyje kalbėjome apie saityno 2.0 priemonę Twitter, kuri leidžia kiekvienam susikurti savo paskyrą ir skelbti joje viešai prieinamas trumpas (ne daugiau kaip 140 ženklų)žinutes. Dėl to kartais Twitter'io paslauga vadinama mikrotinklaraščiu.

Aš Twitter‘yje užsiregistravau prieš dvejus metus. Dėl dviejų priežasčių. Pirmoji – smalsumas, nes vis išgirsdavau, kad kažkas iš draugų ar kolegų naudojasi Twitter'iu arba twittina. Taip pat jaučiau tam tikrą pareigą išbandyti technologijas, kuriomis naudotis pradėjome mokyti bibliotekininkystės studentus ir bibliotekininkus. Taigi antroji priežastis – pareiga „neparduoti katės maiše“...

Šiandien „twittina“ daugelis, tarp jų ir politikai, ir verslininkai ir pramogų pasaulyje spindinčios žvaigždės, nes tai – dar viena erdvė viešintis, kalbėti ir apkalbėti. Iš pradžių buvo sunku susigaudyti toje papildomų ženklų ir kodų sistemoje, užtikrinančioje sąsajas tarp pranešimų ir kitų socialinio tinklo naudotojų... Taip pat suprasti - ką gali pasakyti 140 ženklų žinute ir kam iš viso to reikia, ypač žinant, kad visas žinutes mato kiti... bent jau kurį laiką, kol jų nepakeičia naujesnės. Senosioms, jei nori, reikia susikurti archyvą.

Apie tuos asmeninius „kam ir kodėl“ ir yra šis straipsnelis. Nesu labai aktyvi twitter vartotoja, tačiau šiomis dienomis tinkle lankiausi dažniau. Pagrindinis motyvas - sužinoti, ką kalba kolegos Aarhuse (Danija)vykstančioje konferencijoje „Next Library“.

Tarptautinėse konferencijose - tai jau įprasta praktika, jų rengėjai atvykusiems dalyviams pasiūlo ne tik prisijungimo duomenis prie bevielio ryšio, bet ir grotelėmis prasidedantį renginio kodą (temą) – pranešimams Twitteryje iš konferencijos žymėti. Pavyzdžiui, praeitą rudenį Utenoje vykusioje R'n'R bibliotekininko(ne)konferencijoje šis kodas buvo #RR2010. Tiesa pasakius - konferencijos ir yra mano pagrindinė niša twitteryje. Taip gegužės pabaigoje dalinausi žiniomis iš konferencijos Ispanijoje (kodas - #naple #eblida) ir realiuoju laiku skaičiau įspūdžius kolegų, dalyvaujančių Atėnuose vykusioje tarptautinėje konferencijoje „Kokybiniai ir kiekybiniai metodai bibliotekose“. Beje šią konferenciją vėliau aprašė Žibutė Petrauskienė šiame tinklaraštyje.

Bet grįžkime prie „Next library“ konferencijos, skirtos interaktyvioms diskusijoms apie demokratiją, inovacijas ir partnerystes naujoviškose bibliotekose. Ši konferencija garsėja novatoriškumu, interaktyvumu ir (ne)konferencijos formatu, todėl sutraukia kelis šimtus dalyvių ir viso pasaulio. Rašau tarsi pati būčiau dalyvavusi, bet iš tiesų – tik skaičiau tema (kodu) #nextlibrary pažymėtas žinutes Twitteryje, kai kurias įdomiausias persiunčiau savo pranešimų sekėjams. Daugiausia jų yra įvairiose situacijose ir aplinkose sutikti kolegos – bibliotekininkai, mokslininkai, ekspertai. Jie savo ruoštu patikusias gali paskleisti savo socialiniuose tinkluose... Taip žinia iš Lietuvos gali pasiekti kitą žemyną ir atvirkščiai.

Dabar atskleisiu, kas paskatino dabar parašyti šį tekstą apie twitter'io atradimus. Negaliu nustygti vietoje nepasidalinus Twitterio pagalba atradusi originalų projektą, įrodančiu, kad - stebuklų būna!

Taigi užvakar „Next Library“ twitter'yje perskaičiau Jan Holmquist, bibliotekininko iš Danijos, kvietimą ateiti prie jo stendinio pranešimo. Užkabino keistokas pavadinimas! Parašiau, kad to negaliu padaryti, nes esu kitur, todėl greitai gavau nuorodą internete apie projektą „Nupirk Indijai biblioteką“ (Buy India a library) su pasiūlymu atsakyti į iškilusius klausimus.

Projekto istorija – trumpa ir labai įdomi. 2011 metų sausio mėnesį keturi jauni bibliotekininkai Andromeda Yelton (JAV, Twitter'io vardas - @ThatAndromeda), Ned Potter (Jungtinė Karalystė, @theREALwikiman), Jan Holmquist (Danija, @janholmquist), Justin Hoenke (JAV, @JustinLibrarian) sumanė kampaniją. Per Twitter'į įtraukti bibliotekininkus į labdaros misiją - kai daugelyje šalių bibliotekos uždaromos, bent vieną jų - atidaryti. Indijoje ar Afrikoje, kur daugeliui žmonių, gyvenančių kaimo bendruomenėse, knygos yra visai neprieinamos - nei vaikams, nei suaugusiems.

Kolegos apskaičiavo, kad pastatyti biblioteką Indijoje, ją įrengti, aprūpinti knygomis ir pasamdyti personalą 2 metams – kainuoja 1250 svarų, o Afrikoje nupirkti dviračiu ar asiliuku vežiojamą (mobilią!) biblioteką kainuoja 100 svarų.

Keturi entuziastai pirmiausia apie misiją paskelbė twitter‘yje, paskui sukūrė tinklaraštį Buy India a Library, kuriame jau vasario viduryje (praėjus 6 savaitėms nuo idėjos) – @Wikiman paskelbė tokią žinutę (laisvas vertimas iš anglų kalbos):

„Atsiprašau, kad tiek ilgai užtruko atnaujinti šį tinklaraštį informacija apie galutinę sumą – turėjome dar vieną paskutinį rėmėją, prisidėjusį prie bendros sumos. Taigi viskas padaryta, mes turime stebinančių žinių – mes surinkome daugiau kaip 2400 svarų. Daugiau nei reikia mūsų tikslui pasiekti – tiksliau, dukart daugiau!

Tai reiškia daugiau bibliotekų Afrikoje ir didesnė biblioteka Indijoje. Nuostabu!

Ačiū visiems už pagalbą! Bibliotekos bus pastatytos ten, kur jų niekada nebuvo.“


Pabaigsiu @ramupetu Twitter‘io asmeninės naudos apibendrinimu – tai patogi galimybė sužinoti apie naujoves, bendrauti su kolegomis (net ir nepažįstamais!), dalintis įžvalgomis, šaltiniais ir naujienomis, diskutuoti, rekomenduoti knygą ar ją pacituoti, atsakyti į klausimus ir juos kelti, mokytis, o kartais ir pamokyti. Dalyvaujant konferencijoje twitter'is leidžia pamatyti, kaip tą pačią informaciją interpretuoja kiti, o grįžus namo - žinutės praverčia rengiant ataskaitą. Tai man tinka, nors be abejo tai ne vienintelis būdas naudotis twitter'iu. Kviečiu ir jus pasidalinti savo atradimais ir (ne)atradimais socialiniuose tinkluose.

Nuorodos:

Buy India a Library: Librarians funding a library in India via twitter: http://buyindiaalibrary.wordpress.com/category/funding-a-library-in-india/

Next Library interneto tinklalapis: http://nextlibrary.net/

Next Library Twitter'io paskyra: http://twitter.com/#!/nextlibrary2011

Next Library Facebook'o paskyra: http://www.facebook.com/nextlibrary

Komentarai

  1. Twitter'io naudą supratau lankydamasi konferencijoje, kai keli dalyviai lankydamiesi įvairiuose renginiuose twitino išgirstas naujienas. aš tas gi naujienas skaičiau internete, kambario draugės bloge :) Ypač tų renginių, į kuriuos negalėjau nueiti. Taigi, daviau sau užduotį, grįžus į Lt pabandyti susidraugauti su twiteriu, bet dar iki galo to nepadariau.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai